En människohjärna ”in silico”

Undrar vad den kommer att tänka när den står färdig 2023. Om den nu kommer att kunna tänka i vanlig mening, den första fullskaliga datormodellen av en människohjärna. 87 universitet samarbetar. KTH är ett av dem.

Undrar vad den kommer att tänka när den står färdig 2023. Om den nu kommer att kunna tänka i vanlig mening, den första fullskaliga datormodellen av en människohjärna. 87 universitet samarbetar. KTH är ett av dem.

Projektet heter The Human Brain Project. En hel människohjärna, åtminstone dess hjärnbark, ska byggas och vara klar 2023. Men endast ett fåtal neurologer är med. Denna hjärna ska byggas in silico, det vill säga med datorkraft. Anders Lansner, professor i datalogi, som leder den deltagande forskargruppen vid KTH kallar det för computational Life Science eller computational neuroscience.

Tidigare liknande projekt har handlat om att bygga modeller av enklare djurs hjärnor. Den här modellen av en hel människohjärna ska både ge bättre förståelse för sjukdomar i hjärnan och en ny väg till morgondagens superdator. Anders Lansner är själv övertygad om att morgondagens datorer kommer att vara uppbyggda på ett sätt som liknar hjärnan.

En konkret användning av en sådan superdator skulle enligt Andes Lansner kunna bli direktöversättning av mänskligt tal. En annan skulle kunna vara en ny förståelse för olika hjärnsjukdomar, ett område som visat sig mycket svårt att forska om utan superdatorer – något som Astrazeneca bittert har fått erfara.

EU har sedan länge satsat på den här typen av simuleringar och har därför en ledande position i världen. The Human Brain Project omfattar 87 universitet, de flesta i Europa. KTH är ett av dem. Europas vassaste superdatorer från tyska superdatorcentret Forschungszentrum Jülich kommer att användas, liksom KTH:s egen superdator, med det påtagligt mänskliga namnet Lindgren.

The Human Brain Project tävlar med fem andra forskningsprojekt om en enorm penningsumma. Tävlingen heter The Future and Emerging Technologies Flagship-Program.  De två projekt som vinner får tio miljarder kronor var fördelat över 10 år. Vilka som vinner ska vi få veta i februari 2013.

» Läs mer: Nature, FET-flagships webbsajt

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar