Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtSveriges IngenjörerIngenjörerna skapar jobb åt andra

Ingenjörerna skapar jobb åt andra

Stora svenska företag måste se fördelarna med att behålla huvudkontoret i Sverige och regeringen måste styra mer forskningsanslag till behovsorienterad forskning. Det är några av huvudpunkterna i Sveriges Ingenjörers näringspolitiska program som ska antas vid förbundets fullmäktige.

Sveriges näringsliv skiljer sig på flera sätt från de övriga länderna i Europa. Omkring 90 procent av jobben finns i ett fåtal riktigt stora företag i landet. Vid sidan av giganter som Volvo, ABB, Sandvik med flera finns hundratusentals små eller mycket små företag. Många av dessa mindre företag är familjeföretag.

I ett näringslivpolitiskt program som ska antas på Sveriges Ingenjörers fullmäktige, som just nu pågår, lyfter man fram några punkter som är viktiga för att svenska teknikföretag ska kunna behålla sin konkurrenskraft i framtiden. Det handlar om forskning och innovationskraft men också om skatter. Programmet tar bland annat upp behovet av en övergripande skattereform.

–  Det måste löna sig att arbeta, att utbilda sig och ta mer ansvar. Vi har skatt på tobak för att hindra folk från att röka och skatt på alkohol för att hindra folk från att dricka. Tyvärr har vi också skatt på arbete som gör att det inte lönar sig med utbildning och hårt arbete, säger Ulf Bengtsson, förbundsordförande.

Driftiga och kreativa ingenjörer har grundat flera av de framgångsrika svenska exportföretagen och många nya innovatörer ligger bakom ny teknik som ger hundratusentals svenskar jobb. Men på de mindre företagen finns det sällan ingenjörer.  Förbundet har gjort undersökningar som visar att många svenska småföretag skulle kunna växa ännu mer och skapa nya jobb om man anställde en ingenjör.

– Många av de här företagen är familjeföretag och det finns ofta en rädsla för att lämna över ansvaret till någon utanför familjen, säger Patrik Nilsson enhetschef på förbundets samhällspolitiska avdelning. Det här är ett hinder som förbundet vill överbrygga.

Att lyckas förmå de globala storföretagen att behålla sitt huvudkontor i Sverige är en annan viktig strategisk fråga. Flera exempel visar att när huvudkontoret försvinner från Sverige, minskar på sikt också verksamheten här.

– Företagen står för 75 procent av all forskning och utveckling i Sverige och därför är det också viktigt på sikt att huvudkontoren stannar i Sverige. Vad som har hänt med Astra Zeneca är ett tydligt exempel, säger Ulf Bengtsson.

Mer stöd till behovsorienterad forskning och större satsningar på kommunikationer och infrastruktur i hela landet är andra villkor som programmet tar upp.

Det näringspolitiska programmet har diskuterats under måndagen och ska antas av förbundets fullmäktige under tisdagen.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.