Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtKvalitet viktigast i utbildningen

Kvalitet viktigast i utbildningen

Sveriges Ingenjörer håller fast vid att utbildningskvaliteten är viktigare än antalet utbildningsplatser. Det beslutade årets fullmäktige.

Hur många ingenjörer är egentligen lagom och beror svårigheterna att få bättre löneutveckling på att det finns för många ingenjörer?

Ingen av de frågorna fick förstås något svar under Sveriges Ingenjörers fullmäktige men de diskuterades. Flera medlemmar hade motionerat om att förbundet borde uttala sig om hur många ingenjörer som bör utbildas men så blev det inte.
– Grundtesen när man vill begränsa antalet utbildningsplatser är alltid att det blir mer jobb till dem som återstår men så fungerar det ju inte utifrån min erfarenhet. Vår skarpaste konkurrens kommer inte från andra svenska ingenjörer utan från de utländska, sade Anders Ripa, Ericsson. De är billigare i Ryssland, fler i Indien och så vidare.

Svenska ingenjörers möjligheter på arbetsmarknaden är beroende av hög kvalitet. Att utbilda många ingenjörer med hög kompetens skulle kunna ge Sverige fördelar i den globala konkurrensen.

Samtidigt invände ledamöter från högskolorna att dagens system med lågt söktryck och sämre förkunskaper faktiskt gör att kvaliteten på ingenjörsutbildningarna sjunker vilket utgör en stor fara.
Teknologerna infogade att  att högskolorna faktiskt skulle behöva mycket större resurser för att få upp alla studenter på rätt nivå för att klara utbildningarna.
– ”Resursfrågan är central och ersättningssystemet är ett grundläggande problem eftersom det sänker kvalitetskraven”, citerade Teresa Hankala det behandlande utskottets förslag innan fullmäktige avslog motionerna om att verka för färre utbildningsplatser på ingenjörsutbildningarna.

Jenny Grensman

2 KOMMENTARER

  1. Det är inte bara lågt söktryck och sämre förkunskaper som gör att kvaliteten på ingenjörsutbildningarna sjunker. Själva incitamentsstrukturen, där högskolorna får betalt per examinerad student, är även det en mycket viktig faktor.

    Jag har personligen sett denna kvalitetssänkning under de 10-15 senaste åren från ”insidan” (först som student och sedan lärare) och tror inte att folk som är insatta förstår hur oerhört omfattande detta är; ”svåra” obligatoriska kurser som blir valbara eller helt tas bort, ”svåra” kursmoment tas bort, kurser som helt plötsligt ger fler högskolepoäng trots bibehållet innehåll, laborationsuppgifter som skalas bort så att nästan inget återstår, skriftliga tentamen som byts ut mot inlämningsuppgifter och/eller grupparbeten, s.k. ”släpptentor” osv. osv.

    Dagens civilingenjörsutbildningar är, med Sveriges Ingenjörers och Teknikföretagens goda minne, blott en spillra av vad de var för 20 år sedan.

  2. Det känns som Sveriges Ingenjörer (SI) går helt emot sina medlemmar på den här punkten. Väldigt tråkigt att se.

    Men det viktigaste för förbundet är uppenbart att få många medlemmar och därmed medlemsintäkter. Därför driver man på för en vansinnesexpansion av ingenjörsutbildningarna. Det leder till överutbud av ingenjörer vilket är extremt negativt för ingenjörerna. Många tvingas ta arbeten med låg kvalifikationsgrad och låg lön. Men det verkar inte bekomma SI.

    Så här ser tex verkligheten ut för de nyutexaminerade:

    http://www.ingenjorskarriar.se/nytt_jobb/article3586230.ece

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.