Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadFacket behöver nya argument

Facket behöver nya argument

För tio år sedan upptäckte vi att det var lönsamt att ta hand om sin personal. Det är det fortfarande. Men det räcker inte längre som argument när facken ska förhandla med företagsledningarna.

I det tidiga 2000-talet kom hälsoboksluten där de anställdas sjukfrånvaro och företagets insatser för friskvård och arbetsmiljö kopplades till ekonomin. Inte för att det inte fanns företag som visste det här men nu ställdes siffrorna upp och alla kunde se. Paula Liukkonen, doktor i ekonomi och docent vid Stockholms universitet, talade ofta om hur viktigt arbetsmiljöarbetet var för att alla skulle jobba så bra som möjligt. Allt eftersom globalisering och vinstkrav har accelererat har hon funderat vidare på de anställdas betydelse för industrin. Det är inte så att hon har ändrat åsikt men hon har tvingats vända på kuttingen.

– Argumentet lönsamhet räcker inte längre om det inte understöds av ett helt batteri av andra argument, säger hon under ett frukostmöte för PTK:s förbund.

Den globaliserade konkurrensen och ett allt mer komplext samhälle kräver att fackligt engagerade agerar mer långsiktigt i syfte att mota den kortsiktighet i grind som regerar i näringslivet, skulle man kunna säga.

– Jag tror att anställda och deras företrädare måste bli mer medvetna om vilka värden som företagen säger sig arbeta för, säger hon. Är det värden som de anställda ställer upp på? Är de med och tar fram dem och vad innebär värdena till exempel i en neddragningssituation?

Företagens egna beskrivningar av hur ägarna och ledningen tänker finns ofta att hitta i års-och verksamhetsberättelser. Är vinstmaximering syftet med verksamheten menar Paula Liukkonen att det finns en uppenbar risk att de anställda mest ses som en kostnad vilken som helst.

– Det finns olika strategier när man driver företag varav vinstmaximering är en, säger hon. En annan är ett mer processinriktat synsätt där målet är att företaget ska fortleva genom att det utvecklar sina produkter eller tjänster. Min uppfattning är nog att facken i dag inte riktigt är medvetna om hur det ligger till i företagen. Jag säger inte att det är lätt för jag vet att det är svårt att engagera fackliga företrädare i dag men om man har det uppdraget tycker jag att det vore bra att ta reda på företagets strategi och sedan sätta sig in i siffrorna ordentligt. Med fackliga företrädare som vet hur många timmar anställda jobbar och jobbar över, vilka kvalitetskrav som ställs och så vidare blir det lättare att motivera ledningen att se till helheten.

Liukkonen tror att när man exempelvis gör en neddragning i Sverige kan det vara så att det sker av fel anledning. Den svenska arbetskraften kanske inte alls är dyrare än den i Indien om faktorer som sjukfrånvaro, kvalitetsarbete, förmåga att tänka självständigt och transport av varor tillbaka till Sverige tas med.

– Jag tror att det finns klara trender även när det gäller sådant som företagsledning och då sker saker ibland för att ”alla gör så” och inte för att det är motiverat att vi också gör så. Det behövs ett gemensamt språk som beskriver hur det är, hur det borde vara och vad som ska göras.

Paula Liukkonen tycker att hon ser att det är inte bara är vinstkraven som har ökat i företagen, även kraven på snabbhet vad gäller beslut har delvis förändrat näringslivet.

– Där vi förut såg fem-, sju-, eller niostegs beslutsprocesser har man i dag modeller där man går mycket mer på känslan och tar beslut utifrån en upplevelse. Det är livsfarligt.  Då blir det så extra viktigt att de anställda har faktaunderlag och kan vara proaktiva utifrån det.

Jenny Grensman

Hitta ditt nya jobb här!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.