Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSaco först med tjänsteavtal

Saco först med tjänsteavtal

För första gången är förbunden inom Saco-P först med att teckna avtal med Almega, arbetsgivarnas branschorganisation för tjänsteföretag. Det ger facket chansen att lyfta en viktig fråga: konsulternas ständiga övertid. På jobbet, hemma och på bussen däremellan.

Avtalet som gäller en bit över 15 000 medlemmar hos Sveriges Ingenjörer följer industrins norm på löneökningar om 6,8 procent över tre år, och en sjätte månad med föräldralön. Det nya med avtalet är att parterna kunnat enas om att kollektivavtalet behöver moderniseras.

Både arbetsgivarna och facket är överens om att dagens kollektivavtal är skrivet för en förgången tid, när man började jobba när man kom till kontoret och slutade när man åkte därifrån. Det är främst mobiltelefonerna som har förändrat den bilden. I avtalet står det: ”…konsulternas roll [har] förändrats av det paradigmskifte som den ständiga nåbarheten kan innebära…”

– Tidigare har det varit svårt att få en riktigt givande diskussion om kollektivavtalen, säger Christer Sjödin, en av de ombudsmän på Sveriges ingenjörer som har jobbat med avtalet.

Facket och arbetsgivarna skriver i en gemensam avsiktsförklaring att man tillsammans tänker bygga framtidens kollektivavtal. Parterna kommer sannolikt att vilja modernisera på olika sätt, men i ett försök att mötas så har de tillsatt tre arbetsgrupper som ska försöka förnya kollektivavtalen på tre olika områden: Lönebildning, moderna kollektivavtal och det gränslösa arbetet.

Arbetsgivarna brukar med moderna kollektivavtal mena att de ska få större makt att frångå centrala avtal. De vill kunna bestämma att de anställda arbetar mer vid produktionstoppar eller själva definiera när de ska visstidsanställa.

Facket vill främst ta upp problemen med konsulternas ständiga arbete. Många har förhandlat bort sin övertid, samtidigt som det moderna arbetslivet ställer allt högre krav på snabbhet. Resultatet blir möten på kontoret, kundsamtal i mobilen på väg hem och rapportskrivning eller läsning av pm hemma i länsstolen.

De partsgemensamma grupperna ska börja träffas redan i maj och sedan fortsätta att träffas regelbundet.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.