Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv160 000 lediga jobb inom staten

160 000 lediga jobb inom staten

I en ny undersökning framgår att den statliga sektorn kommer att behöva anställa 160 000 personer under de närmaste 5 åren. Civilingenjörer och ingenjörer är yrkesgrupper som spås få stora jobbchanser.

Det är fackförbundet ST som har utfört undersökningen Framtidsjobb i staten 2013-2018. Om rekryteringsbehov i statliga myndigheter, bolag och universitet. Under april skickades en enkät ut till rekryteringsansvariga på myndigheter, universitet/högskolor och statliga bolag och enkäten besvarades av cirka 70 arbetsgivare från vitt skilda sektorer.

Enkätsvaren visar att uppskattningsvis 160 000 jobbchanser kommer att skapas inom den statliga sektorn de närmaste 5 åren och de allra vanligaste orsakerna till rekryteringsbehovet är en normal jobbrotation, det vill säga att anställda byter jobb, pensionsavgångar samt politiskt beslutade krav på verksamheten.

De yrkesgrupper som kommer att efterfrågas är bland annat civilingenjörer, ingenjörer, ekonomer, IT-specialister, jurister och miljövetare medan efterfrågan på bland annat chefer kommer att minska vilket rapportförfattarna tolkar som så att i och med att man satsar mer på expertfunktioner så kan det innebära att fler blir mer av sin egen chef. De gör mer avancerade och självständiga uppgifter och har en högre chef som de rapporterar direkt till.
I undersökningen framkommer också att kompetenskraven i staten kommer förändras. 37 procent av arbetsgivarna anger ett behov av fler anställda med högskoleutbildning och var femte arbetsgivare vill också se en ökning av antalet anställda med forskarbakgrupp. I dag har tre av fyra i statlig tjänst en akademisk utbildning.

Anders Brandt är ombudsman på Sveriges Ingenjörer och jobbar mycket med statliga frågor. Han är inte förvånad att ingenjörer är efterfrågade inom den statliga sektorn.

– De senaste 10 åren har behovet av de med akademisk utbildning ökat inom staten, säger han och på frågan hur staten ska kunna locka till sig duktiga ingenjörer svarar han att arbetsgivarna kan lyfta fram de villkorsfrågor som ryms inom kollektivavtalet.

– Till exempel kan de se över sina löner så att de speglar individens önskemål och inom högskole- och universitetsvärlden behöver man se över möjligheterna till att ge personalen tillsvidareanställningar.

Läs rapporten Framtids jobb i staten 2013-2018 här.
Anna Eriksson

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?