Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv160 000 lediga jobb inom staten

160 000 lediga jobb inom staten

I en ny undersökning framgår att den statliga sektorn kommer att behöva anställa 160 000 personer under de närmaste 5 åren. Civilingenjörer och ingenjörer är yrkesgrupper som spås få stora jobbchanser.

Det är fackförbundet ST som har utfört undersökningen Framtidsjobb i staten 2013-2018. Om rekryteringsbehov i statliga myndigheter, bolag och universitet. Under april skickades en enkät ut till rekryteringsansvariga på myndigheter, universitet/högskolor och statliga bolag och enkäten besvarades av cirka 70 arbetsgivare från vitt skilda sektorer.

Enkätsvaren visar att uppskattningsvis 160 000 jobbchanser kommer att skapas inom den statliga sektorn de närmaste 5 åren och de allra vanligaste orsakerna till rekryteringsbehovet är en normal jobbrotation, det vill säga att anställda byter jobb, pensionsavgångar samt politiskt beslutade krav på verksamheten.

De yrkesgrupper som kommer att efterfrågas är bland annat civilingenjörer, ingenjörer, ekonomer, IT-specialister, jurister och miljövetare medan efterfrågan på bland annat chefer kommer att minska vilket rapportförfattarna tolkar som så att i och med att man satsar mer på expertfunktioner så kan det innebära att fler blir mer av sin egen chef. De gör mer avancerade och självständiga uppgifter och har en högre chef som de rapporterar direkt till.
I undersökningen framkommer också att kompetenskraven i staten kommer förändras. 37 procent av arbetsgivarna anger ett behov av fler anställda med högskoleutbildning och var femte arbetsgivare vill också se en ökning av antalet anställda med forskarbakgrupp. I dag har tre av fyra i statlig tjänst en akademisk utbildning.

Anders Brandt är ombudsman på Sveriges Ingenjörer och jobbar mycket med statliga frågor. Han är inte förvånad att ingenjörer är efterfrågade inom den statliga sektorn.

– De senaste 10 åren har behovet av de med akademisk utbildning ökat inom staten, säger han och på frågan hur staten ska kunna locka till sig duktiga ingenjörer svarar han att arbetsgivarna kan lyfta fram de villkorsfrågor som ryms inom kollektivavtalet.

– Till exempel kan de se över sina löner så att de speglar individens önskemål och inom högskole- och universitetsvärlden behöver man se över möjligheterna till att ge personalen tillsvidareanställningar.

Läs rapporten Framtids jobb i staten 2013-2018 här.
Anna Eriksson

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.