160 000 lediga jobb inom staten

I en ny undersökning framgår att den statliga sektorn kommer att behöva anställa 160 000 personer under de närmaste 5 åren. Civilingenjörer och ingenjörer är yrkesgrupper som spås få stora jobbchanser.I en ny undersökning framgår att den statliga sektorn kommer att behöva anställa 160 000 personer under de närmaste 5 åren. Civilingenjörer och ingenjörer är yrkesgrupper som spås få stora jobbchanser.

Det är fackförbundet ST som har utfört undersökningen Framtidsjobb i staten 2013-2018. Om rekryteringsbehov i statliga myndigheter, bolag och universitet. Under april skickades en enkät ut till rekryteringsansvariga på myndigheter, universitet/högskolor och statliga bolag och enkäten besvarades av cirka 70 arbetsgivare från vitt skilda sektorer.

Enkätsvaren visar att uppskattningsvis 160 000 jobbchanser kommer att skapas inom den statliga sektorn de närmaste 5 åren och de allra vanligaste orsakerna till rekryteringsbehovet är en normal jobbrotation, det vill säga att anställda byter jobb, pensionsavgångar samt politiskt beslutade krav på verksamheten.

De yrkesgrupper som kommer att efterfrågas är bland annat civilingenjörer, ingenjörer, ekonomer, IT-specialister, jurister och miljövetare medan efterfrågan på bland annat chefer kommer att minska vilket rapportförfattarna tolkar som så att i och med att man satsar mer på expertfunktioner så kan det innebära att fler blir mer av sin egen chef. De gör mer avancerade och självständiga uppgifter och har en högre chef som de rapporterar direkt till.
I undersökningen framkommer också att kompetenskraven i staten kommer förändras. 37 procent av arbetsgivarna anger ett behov av fler anställda med högskoleutbildning och var femte arbetsgivare vill också se en ökning av antalet anställda med forskarbakgrupp. I dag har tre av fyra i statlig tjänst en akademisk utbildning.

Anders Brandt är ombudsman på Sveriges Ingenjörer och jobbar mycket med statliga frågor. Han är inte förvånad att ingenjörer är efterfrågade inom den statliga sektorn.

– De senaste 10 åren har behovet av de med akademisk utbildning ökat inom staten, säger han och på frågan hur staten ska kunna locka till sig duktiga ingenjörer svarar han att arbetsgivarna kan lyfta fram de villkorsfrågor som ryms inom kollektivavtalet.

– Till exempel kan de se över sina löner så att de speglar individens önskemål och inom högskole- och universitetsvärlden behöver man se över möjligheterna till att ge personalen tillsvidareanställningar.

Läs rapporten Framtids jobb i staten 2013-2018 här.
Anna Eriksson

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Måste man tacka ja till chefens vänförfrågan på sociala medier?

Måste man tacka ja till chefens vänförfrågan på sociala medier?

Sociala medier luckrar upp gränsen mellan den privata och den professionella sfären. Men tänk ett varv extra innan du svarar på chefens eller kollegornas vänförfrågan, menar experten.
Fler artiklar