Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAvtalsrörelsenSvårt rekrytera trots arbetslösheten

Svårt rekrytera trots arbetslösheten

Den svenska arbetsmarknaden glider isär. Långtidsarbetslösa får svårare att hitta nytt jobb samtidigt som många företag signalerar att de har svårt att hitta rätt kompetens.

I sin Lönebildningsrapport konstaterar Konjunkturinstitutet att man inte ser någon dämpande effekt på löneökningarna av den höga arbetslösheten. Däremot tycks jobbskatteavdrag och snålare arbetslöshetsförsäkring ha bidragit både till att fler söker jobb och till att kraven på löneökningar inte är riktigt lika starka.

De som har jobb får alltså goda löneökningar samtidigt som det finns en växande skara som inte har något jobb alls. I den skara arbetslösa som har svårt att få jobb finns människor med utländskt ursprung och även många lågutbildade som bara nio års grundskola eller gymnasium som utbildning.

Tiden en arbetslös går utan jobb närmar sig sifforna från krisåren i början av 90-talet och ligger nu i genomsnitt på drygt 35 veckor. Samtidig har den tid företagen behöver för att hitta den kompetens man behöver också ökat, trots den höga arbetslösheten. Matchningsproblemet är ett av de strukturella hinder på arbetsmarknaden som Lönebildningsrapporten pekar på. Och de nya jobb som tillkommer tycks inte vara riktigt samma jobb som de som försvann vilket leder till att friställda inte kan komma tillbaka till de yrken de varit i på samma sätt som förut.

Konjunkturinstitutets forskningschef Göran Hjelm konstaterar att institutet inte har någon direkt åsikt om vad som bör göras för att komma till rätta med de problem på arbetsmarknaden man ser.

–Vad som ska göras beror ju ofta på vilken politisk färg man har, säger han. Det som är oroväckande är om de fortsatta löneökningarna för dem som har jobb leder till en penningpolitik som bortser från att vi har en stor arbetslöshet.

Vanliga åtgärder mot arbetslöshet brukar vara subventioner till dem som anställer i form av lönebidrag eller lägre arbetsgivaravgifter och bidrag till kompetensutveckling.

–De strukturella problemen hotar i sig en varaktig nedgång i arbetslösheten, säger Göran Hjelm.

Konjunkturinstitutet ser dock framtiden an med tillförsikt förutsatt att den långsamma återhämtning av ekonomin i EU fortsätter.
– Avtalsrörelsen förra året gav normala löneökningar, visserligen lägre än de föregående åren men det berodde på konjunkturläget. Industriavtalet höll också och industrin satte märket. Men om vi får en ny dipp i Europa så har vi ett betydligt sämre utgångsläge nu än i krisens början.

Medelökningen i de nya löneavtal för 2,6 miljoner löntagare som slöts 2013 ligger på 2,3 procent över tre år mot i genomsnitt 3 procent under de år som Industriavtalet har varit i kraft.

Produktivitetsökningen i Sverige spås bli ganska svag de närmaste åren, modesta 1,5 procent.

Trots att allt fler på arbetsmarknaden numer har så kallad individuell och differentierad lön så tycks lönespridning i Sverige har stannat av sedan snart 20 år, vilket redan konstaterades i Saco:s bok om Lönespridning för någon vecka sedan. Om man översätter det till inkomstspridning har Sverige minst inkomstspridning av Danmark, Finland, USA, Italien, Storbritannien, Kanada, Frankrike och Nederländerna. Störst spridning på svenska arbetsmarknad finns bland privatanställda tjänstemän. Det var också inom den privata sektorn som de oförklarade skillnaderna i lön mellan män och kvinnor var störst.
– Det betyder inte nödvändigtvis att det är fråga om könsdiskriminering, säger Göran Hjelm, utan bara att det finns faktorer som inte går att mäta eller är svåra att mäta.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.