Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenNyttiga bakterier till final

Nyttiga bakterier till final

Teknologer från Uppsala har åter tagit sig till final i Igem, den världsomspännande tävlingen i syntetisk biologi. Lagen som kommer från olika högskolor och universitet tävlar i att genmodifiera bakterier i olika syften.

Tävlingen Igem, International Genetically Engineered Machine, som arrangeras varje år går ut på att de tävlande använder sig av särskilda gener som passar ihop i ett omfattande system, ungefär som molekyl-legobitar. Det systemet har gjort att även studenter klarar att genomföra annars ytterst komplexa modifieringar av bakterier. Extra poäng får de lag som kan föra in helt nya gener så att de passar in i det generella legosystemet.

För två år sedan kom et lag från Uppsala till finalen i med E. colibakterier som kunde slås av och på med hjälp av ljus i olika färger. Sedan dess har tävlingen växt ytterligare. I tävlingen som första året, 2004, utgjordes av fem tävlande lag deltar i år över 200 lag från olika universitet världen över.

Årets lag från Uppsala har satsat på att använda mjölksyrabakterier, en bakterie som finns naturligt i människans tarmflora, så att de kan användas i en näringsrik superyoghurt.

Pontus Danielsson är en av cirka trettio studenter som har deltagit i laget. Efter att de i våras bestämde sig för att ta fram yoghurten har de jobbat hela sommaren i labbet.

– Det gäller att hitta genomförbart projekt, det är till och med ett av kriterierna tävlingsdomarna dömer efter, säger han.

I mjölksyrabakterierna har laget fört in så kallade plasmider – små flyttbara DNA-strängar – som tillverkar olika antioxidanter som betakaroten och resveratrol. Betakaroten kan i kroppen omvandlas till A-vitamin.

Men mjölksyrabakterier är krångliga att handskas med i labbet. I laboratorier används oftast E. colibakterier som är lätta att hantera och som tillväxer snabbt. Uppsalateknologerna tillverkade därför plasmiderna i e-colibakterier. För att få över plasmiderna till de mer svårhanterliga mjölksyrabakterierna skapade de en annan sorts plasmid, en så kallad shuttle, som kunde bära de konstruerade generna över till mjölksyrabakterierna.

– Men den blev färdig bara en vecka innan vi kom till den europeiska delfinalen i Lyon, säger Pontus Danielsson. Juryn var delad angående den. Några tyckte den var mycket bra, andra i juryn var mindre imponerade.

Uppsalalaget fick emellertid ett av de finaste specialpriserna för en av sina plasmider med antioxidanter: bästa nya gen som anpassats till tävlingens växande gen-bibliotek.

Uppsalastudenterna knep också en av de tolv finalplatserna bland de 59 europeiska lagen. Finalen äger rum den 1-4 november på MIT, Massachusetts Institute of Technology i Boston i USA.

Sture Henckel

» Läs mer om laget som tävlar i Igem

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.