De är förbundsstyrelsens nytillskott

Ingenjören har pratat med förbundsstyrelsens färskaste ledamöter, om vilka de är och vilka frågor de vill lyfta.

Ingenjören har pratat med förbundsstyrelsens färskaste ledamöter, om vilka de är och vilka frågor de vill lyfta.

De tre nya ledamöterna i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse valdes av fullmäktige i förra veckan.

Ingenjörsstudenten Sara Magnusson har tidigare suttit som styrelseledamot och vice ordförande i Förbundet Unga Forskare, ett ideellt ungdomsförbund som jobbar med ungas intresse för naturvetenskap och teknik. Hon pluggar på Linköpings tekniska högskola och sitter i Sveriges Ingenjörers teknologgrupp.

I Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse hoppas Sara Magnusson kunna bidra med studentperspektivet och att lyfta jämställhetsfrågor, men också bidra till att lyfta ingenjörsfrågorna i samhället.

Sara Magnusson

Sara Magnusson

– Det handlar om pedagogiken på högskolorna, om hur vi ska få världens bästa ingenjörer i Sverige. Genomströmningen är låg i dag. Bara femtio procent av dem som påbörjar en civilingenjörsutbildning går färdigt den. Jag tycker att det är intressant med jämställdhetsfrågor och hur man ska få fler tjejer att plugga naturkunskap och teknik.

Sara Magnusson vill också få fler unga att bli intresserade av naturkunskap. Hon driver Sommarforskarskolan, som låter högstadieelever syssla med forskning på sommarlovet.

– Om vi vill att unga ska vara intresserade av naturkunskap måste det få vara fritidsintresse också. Naturvetenskap ska inte bara vara något nyttigt och tråkig, säger hon.

Avalon Falcon är uppvuxen på västkusten och är utbildad till maskiningenjör. Hon har arbetat i många större projekt och bland annat drivit ett eget företag i Trollhättan, där hon jobbade med produktutveckling för industrin. Nu arbetar hon på Seabased, ett företag som utvecklar system för utvinning av elenergi ur havsvågor. Hon har hand om en station i produktionsledet och ska se till att den produceras på ett säkert och effektivt sätt.

– Tidigare har jag mest besökt produktionsgolvet då och då. Nu går jag mycket mer i blåställ. Det är jätteroligt. Att vara så när tillverkningen är väldigt nyttigt, det är något man har lärt sig i skolan. Nu är det verkligen ett jobb där jag växlar mellan att gå upp på kontoret och ner på golvet.

Avalon Falcon

Avalon Falcon

Hur kommer det sig att du ställde upp i fullmäktige?

– Jag har varit engagerad i Sveriges Ingenjörer som student. Sedan har jag haft ett uppehåll, där jag har jobbat med mitt företag. Det kändes som rätt tid nu att engagera mig i förbundet igen. Nu har jag en position där jag har fast anställning, där jag jobbar 7–16. Det passar mig väldigt bra att engagera mig i facket. Jag har alltid varit intresserad av fackliga frågor och det har alltid legat mig varmt om hjärtat.

I styrelsen hoppas hon kunna arbeta för stödet till entreprenörer, samtidigt som hon också ser sig som en representant för förbundets yngre yrkesaktiva medlemmar.

– Som fack kan vi trycka på vissa instanser i samhället. Tillsammans med andra kan vi göra förbättringar. Sedan handlar det också om tydlighet. När en medlem som är entreprenör ringer till förbundet ska det vara tydligt vilken hjälp man kan få.

Sverker Hanson arbetar med stadsplanering och trafikfrågor som konsult på Sweco. Många projekt handlar om hållbar stadsutveckling, både i Sverige och internationellt, berättar han.

Sverker Hanson

Sverker Hanson

– Det är förstås frågor som jag är intresserad av, brinner för och gärna för med mig i styrelsearbetet. Dels har vi arbetat fram en ny vision och ett miljöpolitiskt program inom förbundet som jag vill arbeta med på olika sätt, genom att ge oss in i samhällsdebatten, bidra med ingenjörens perspektiv på hållbar utveckling. Både de fysiska frågorna kring den byggda miljön och naturmiljön och de sociala och ekonomiska frågorna.

I början av 2000-talet satt Sverker Hanson med i förbundets medlemsråd. Arbetet gav honom insyn i, och ett ökat intresse för, medlemsfrågor, vilka medlemmarna är och vad de vill få ut sitt medlemskap. Efter att ha varit fackligt aktiv lokalt i många år känner han att han har en hel del att bidra med också på den punkten.

– Jag vill att vi tar hållbarhetsfrågorna på allvar, särskilt kring klimatet och det vi står inför globalt. Vi, i vårt agerande, bör bli en stark och trovärdig röst. Jag vill cykla in i framtiden tillsammans med Sveriges Ingenjörer.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Åtta råd som doktorander bör ha koll på

Åtta råd som doktorander bör ha koll på

Vad gör jag om jag vill byta handledare? Vad händer om jag blir sjuk? Caroline Hövik på Sveriges Ingenjörer ger råd kring några viktiga sakerna du bör ha koll på som doktorand.
Fler artiklar