”Kunskapen är ganska dålig”

Den psykosociala arbetsmiljön är eftersatt på flera håll, inte minst på mindre tjänsteföretag. Sedan ett drygt år tillbaka arbetar särskilda skyddsombud för att göra något åt det.

Den psykosociala arbetsmiljön är eftersatt på flera håll, inte minst på mindre tjänsteföretag. Sedan ett drygt år tillbaka arbetar särskilda skyddsombud för att göra något åt det.

webbSonnyLa

Sonny La, regionalt skyddsombud i Skåne län

– Vi försöker förebygga de psykosociala problemen, som stress och utbrändhet, eftersom mycket i dag handlar om att man ska vara ständigt tillgänglig, svara på mejl inom kort tid och så vidare. Arbetsgivaren ska ge tydligare direktiv för att motverka detta, berättar Sonny La, regionalt skyddsombud i Skåne län.

I arbetsmiljölagen står det att arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön och ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall. Arbetsgivaren ska göra riskbedömningar, utreda ohälsa, genomföra åtgärder och följa upp arbetet. Men i verkligheten brister det systematiska arbetsmiljöarbetet på flera håll, samtidigt som Arbetsmiljöverket har minskat antalet inspektörer, inspektioner och besök på arbetsställen de senaste åren, något tidningen Arbetet nyligen rapporterade om.

Sveriges Ingenjörer och andra akademikerförbund har märkt att fler medlemmar blir sjukskrivna av stressrelaterade sjukdomar. Det är bakgrunden till att det sedan förra hösten pågår ett arbete riktat mot små tjänsteföretag med mindre än 50 anställda där lokala skyddsombud saknas. Sveriges Ingenjörer, Civilekonomerna, Jusek och Naturvetarna har tillsammans rekryterat regionala skyddsombud med medel från Arbetsmiljöverket och Sonny La är en av dem.

– Behovet finns att göra det här. Kunskapen är ganska dålig i många fall. Bara att vi kommer ut ger en viss uppmärksamhet. Arbetsgivaren kanske tar tag i vissa saker som man inte hade tagit tag i annars, säger han.

Sonny La berättar att företag kan sakna arbetsbeskrivningar, vilket gör att anställda inte vet vad som förväntas av dem och jobbar för mycket. En del företag har ingen policy kring arbetsmiljö, gör inga skyddsronder eller utser skyddsombud på fel sätt.

– För många blir det något positivt att vi har varit där, en aha-upplevelse, som bidrar till förbättringar. Sedan finns ett fåtal som inte förstår varför vi besöker dem, som tycker att vi tar tid i anspråk, säger Sonny La.

AndersPHansson

Anders P Hansson. Foto: Olof Holdar

Anders P Hansson, skyddsombud i Stockholms län och Uppsala, har hunnit besöka cirka 100 företag i Stockholm. Han säger att vissa företag är mycket duktiga och har insett värdet med ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Andra är inte lika bra, eller tillräckligt, insatta. Särskilt planering, dokumentation och uppföljning är saker som de kan bli bättre på.

– Utbildning av chefer och medarbetare arbetstagare är ett enkelt och bra sätt att öka kunskapen om arbetsmiljöfrågor. Jag brukar föreslå att man skall föra upp arbetsmiljöfrågor högst upp på sin agenda, såväl på personalmöten som i medarbetarsamtalen, säger han.

För de regionala skyddsombuden ligger fokus ligger på att höja kvaliteten och hjälpa arbetsplatser att bedriva ett bra systematiskt arbetsmiljöarbete. På flera företag har besöken också resulterat i att lokala skyddsombud har utsetts.

– Man tjänar mycket på att jobba förebyggande och förebygga problemen innan de uppstår, säger Sonny La.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörer vid whiteboard

15 procent högre ingångslön för kvinnor – och fritt val av risk i tjänstepensionen

Inför ojämställda ingångslöner till kvinnors fördel för att få bort löneskillnaden mellan kvinnor och män. Det är ett av förslagen till höstens Ingenjörsfullmäktige, där 10 motioner handlar om lön och pension.
Fler artiklar