Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSå tar du greppet om förändringsarbetet

Så tar du greppet om förändringsarbetet

Bygg er förändringsstory, ställ krav på prioriteringar och jobba för att stärka kompetensen i organisationen. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

För tio år sedan var det inte många som pratade om förändringsledning. Idag är det något som alla ledare förväntas behärska.

– Förändring är nödvändigt för att utvecklas och hänga med, men vi ser att man ofta lägger på det som ett extra arbetsflöde i organisationen istället för att integrera det och skapa ett nytt mindset kring hur man driver förändring.

Frustration hos chefer

Det konstaterar Kristina von Knorring och Maria Widström, förändringsexperter på Improviate, som tidigare i vår pratade förändringsledning på ett webbinarium arrangerat av EGN.

Många chefer har det tufft idag. De ska driva förändringar samtidigt som de har fullt upp operativt med det dagliga arbetet, konstaterar Kristina von Knorring och Maria Widström, Improviate.

När de är ute i verksamheter för att ge stöd och vägledning i förändringssatsningar möter de ofta en frustration hos chefer och ledare. Det finns en känsla av ensamhet, att ansvaret för att genomföra förändringen är upp till den egna förmågan.

Förändringsledarens åtta kom-i-håg

  1. Reflektera. Vilken inverkan kommer förändringen att ha på dig och ditt team?
  2. Hantera dina egna invändningar. Hur känner du själv inför förändringen? Ta upp dina frågor och funderingar med din chef.
  3. Sök information. Se till att du alltid är uppdaterad, kontakta projektgruppen för frågor och feedback.
  4. Bygg en förändringsstory. Förklara varför förändringen är nödvändig. Översätt budskapet så att det blir relevant och meningsfullt för ditt team.
  5. Vad är ditt uppdrag? Se till att du vet vad som förväntas av dig som ledare genom förändring. 
  6. Agera som förebild. Visa alltid att du står bakom förändringen i ord och handling. Var ärlig och autentisk – om du inte själv accepterar förändringen kan du inte leda andra.
  7. Involvera. Se till att dina medarbetare är med och driver förändringen och säkerställ att du lyssnar och återkopplar på deras tankar och idéer.
  8. Uppmuntra och bekräfta beteenden som stärker förändringsarbetet, och fira era gemensamma framgångar.

Dessutom kan det pågå flera förändringsinitiativ samtidigt där det inte alltid är tydligt hur de hänger ihop och ska samordnas. Organisationerna saknar ofta helhetsgreppet kring förändringsarbete.

– Det är en pusselbit som saknas, ett perspektiv som ser hur förändringarna hänger ihop, hur de ska prioriteras och koordineras. Det skapar stor frustration hos de ledare som ska genomföra förändringarna, vilket leder till stress och förändringströtthet, säger Maria Widström.

Glömmer bort dem det påverkar

Resursfrågan är en annan utmaning. Enkelt uttryckt kan man säga att förändringsarbete handlar om att ta verksamheten från ett nu-läge till ett ny-läge. Den processen har två sidor: En sida som handlar om att hitta lösningar och den andra sidan handlar om att anamma lösningen, att ändra ett beteende.

Kristina von Knorring konstaterar att vi ofta är bra på att leda och genomföra lösningen – att tillsätta en projektgrupp som får i uppdrag att utforma nya processer eller ta fram ett nytt IT-stöd.

Det man ofta glömmer bort är att den nya lösningen innebär att vi behöver ändra arbetssätt, roller och samarbete i organisationen – och att den beteendeförändringen inte kommer per automatik. För att gå i mål är förändringsledarna beroende av andra ledare och även det informella ledarskapet.

Kompetens som tas för given

– Många chefer har det tufft idag. De ska driva förändringar samtidigt som de har fullt upp operativt med det dagliga arbetet. Ofta tar man det för givet att de ska ha kompetens och förmåga att snabbt ställa om och leda i förändring, konstaterar Kristina von Knorring.

Vad kan man då som chef göra för att bli en bättre ledare i förändring? 

– Ta hjälp. För att kunna lyfta och få en bättre förmåga så måste det finnas rätt förutsättningar i organisationen. Din chef måste hjälpa dig med prioriteringar, ge utrymme och tid för att det här ska hända.

Ställ också krav på din organisation att du som ledare kan prioritera ledarskapet. Att du har tid att bemöta dina medarbetare, se vad som skapar motivation, vad som stressar eller upplevs som hot. Men också att ni som organisation har ett gemensamt angreppssätt, hur ni kommunicerar och hanterar förändringar tillsammans så att förändringsledning blir en naturlig del i verksamheten.

– Det är också viktigt att du bottnar i dig själv för att kunna hålla ihop gruppen genom förändringens olika faser. Din attityd är avgörande, den kommer att speglas i ditt team. Börja därför med att förbereda dig själv och fundera på hur förändringen påverkar dig och din grupp. Se till att du äger förändringen, påminner Maria Widström.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.