Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadPriset på arbete stiger i EU

Priset på arbete stiger i EU

Arbetskraftskostnaderna steg kraftigt I Baltikum, Rumänien och Österrike de första tre kvartalen 2013. Även i Tyskland har kostnaderna ökat ordentligen medan Sverige har relativt låga ökningar på 1,2 procent.

I Estland ökade arbetskraftskostnader med 8,1 procent, i Lettland med 6,2 procent och Litauen med 5,9 procent. Rumänien såg en ökning på 4,2 procent och Österrike 3,9 procent. Snittökningen för arbetskraftskostnaden i industrin låg för hela EU på 1 procent visar siffror från Eurostat. Tyskland redovisade under de tre första kvartalen en kostnadsökning på 3,2 procent vilket också var nivån på deras löneökningar.

Inom EU har missnöjet med Tysklands jämförelsevis mycket låga löneökningar annars pyrt de senaste åren. Samtidigt som den tyska ekonomin har klarat sig bra under krisåren och arbetslösheten relativt låg så har lönerna hållits tillbaka bland annat på grund av att landet har saknat minimilöner.

Det, och det faktum att det för tio år sedan blev lättare att visstidsanställa, har lett till att somliga företag numer bara har östeuropeiska gästarbetare anställda som arbetar för mycket låga löner och dåliga villkor. En fjärdedel av Tysklands arbetskraft beräknas arbete i låglönejobb vilket är den högsta andelen i hela EU efter Litauen. Financial Times skildrade i december en rumänsk slakteriarbetares villkor i Tyskland som bland annat innebar 1200 euro i månadslön. Den lönen är 42 procent lägre än en dansk slakteriarbetares och 17 procent lägre än en fransk.

Andra medlemsländer som Belgien, Nederländerna, Frankrike och Storbritannien tycker att tysk lönedumpning har gjort att tyskarnas företag har kunnat växa och att den tyska exporten därmed har gynnats på ett otillbörligt sätt medan tyskarna i sin tur har hållit hårt i plånboken och inte efterfrågat importvaror från övriga EU vilket skulle ha kunnat främja tillväxten i hela Unionen. Med 2013 års löneökningar verkar det dock vara slut med det. Dessutom tvingade de tyska Socialdemokraterna Angela Merkels CDU att gå med på att införa minimilöner som nu kommer att placera Tysklands låglönearbetare någonstans mellan Frankrike och Storbritannien.

I Cypern, Tjeckien, Irland, Slovenien och Portugal sjönk priset per arbetstimme.

Jenny Grensman

Källor: Facken inom Industrin, Eurostat, Europaportalen, Financial Times, The Atlantic.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.