Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadSvenska företag efter i CSR-arbete

Svenska företag efter i CSR-arbete

Allt fler företag ansluter sig till FN:s CSR-initiativ(*) Global Compact. Men trots att etik-, sociala rättigheter och miljöfrågor allt mer kan kopplas till lönsamhet är intresset från svenska företag ganska ljumt.

För femton år sedan startade FN:s Global Compact, ett hållbarhetsinitiativ som dåvarande generalsekreteraren Kofi Annan lanserade efter de våldsamma upploppen vid WTO:S världshandelsorganisationens, möte i Seattle. Global Compact är ett frivilligt åtagande där företagen förbinder sig att ta hänsyn till tio internationellt erkända principer om mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och bekämpning av korruption. Alla styrelsebeslut ska då prövas mot Global Compacts principer. Genom att ansluta sig tar företagen på sig att införliva arbetet med frågorna i sin löpande verksamhet och att varje år rapportera om arbetet.

— De trender vi ser är att företag och samhällen blir allt mer beroende av varandra i världen samtidigt som politiken ofta förblir lokal, säger Georg Kell, chef för Global Compact. Vi ser också att våra naturresurser blir dyrare och att vi behöver ta ställning till frågor som vattenbrist och luftkvalitet. Att tillgången till information har blivit så stor betyder i det sammanhanget att man inte kan ha några lik i garderoben utan att allt man gör kommer ut. Smarta företag arbetar proaktivt med de här frågorna.

Georg Kell menar att frågorna om företagens ansvar för det omgivande samhället uppfattas som allt mer relevanta. Att inte ta med dem i sitt arbete är en riskfaktor.

— Global Compact får allt fler medlemmar varje år men vi har fortfarande under 10 procent av den globala företagspopulationen så vi representerar inte någon kritisk massa än tyvärr.

Cirka 10000 företag i världen har anslutit sig varav runt 153 svenska, 77 norska och 252 danska. Inga svenska företag finns med bland de 50 så kallade leadföretagen som arbetar mest aktivt med frågorna. Där finns däremot danska A. P Möller-Maersk, världens största shippingföretag. Annette Stube, hållbarhetschef, berättade att arbetet med Global Compact har blivit ett viktigt verktyg i företagets utveckling.

— Maersk är ett gammalt familjeföretag och det var ett mycket stort beslut för oss när vi gick med 2009. Men som Pippi Långstrump sade ” om du är mycket stor och stark måste du också vara mycket snäll”. Vi har stor makt att påverka och den måste vi också använda för att hjälpa det globala samhället.

Maersk har en strategi där företaget fokuserar på tre saker: Klimatfrågan, utbildning och handel.
— Handel är viktigt, det är det område där vi verkar, utbildning har många länder problem med. Brist på utbildning leder till brist på jobb och företagsamhet och klimatarbetet är mycket viktigt, våra containerfartyg släpper ut stora mängder koldioxid – hur kan vi minska vår påverkan.

Annette Stube berättade hur Maersk i Kenya samarbetar med staten och hjälper avokadoodlare. Staten bygger vägar, Maersk placerar ut kylcontainrar nära odlarna och ser sedan till att frakta avokadon ut i världen.
— Det hjälper odlarna att nå nya marknader och få bättre betalt för sitt arbete. Dessutom leder det till mindre svinn eftersom avokadon håller sig mycket bättre. Att vi kan frakta avokadon bidrar till att fartygen används bättre vilket spar bränsle och miljö.

Annette Stube menade att arbetet med Global Compact var komplicerat och krävde mycket men att verkan av det också var väldigt stor för Maersk.

I somras kom tre forskare från Harvard Business School med en rapport om hur företag som arbetar med hållbarhetsfrågor är mer lönsamma än de som inte gör det.

— Att finnas med bland de 40 bästa hos oss ger mycket publicitet och möjlighet att synas i bra sammanhang, säger Georg Kell. Det kan betyda mycket för till exempel rekrytering.

Jenny Grensman

(*) CSR betyder corporate social responsibility och är ett samlingsbegrepp för företagens arbetet med frågor som rör mänskliga- , sociala- rättigheter samt miljö- och etikfrågor.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.