Europaparlamentet positivt till Refit

Europaparlamentet har sagt sitt om Refit, programmet som har kritiserats från fackligt håll för att kunna leda till försämringar på arbetsmiljöområdet.

Europaparlamentet har sagt sitt om Refit, programmet som har kritiserats från fackligt håll för att kunna leda till försämringar på arbetsmiljöområdet.

Inom EU har det sedan en tid tillbaka pågått fackliga protester mot Refit, ett program som syftar till att underlätta den administrativa bördan för företag. Europafacket Etuc anser att Refit riskerar att försämra arbetsmiljöskyddet och arbetstagarnas inflytande, bland annat med tanke att EU-kommissionen har diskuterat att mindre företag ska få göra undantag från arbetsmiljöregler.

I förra veckan kom Europaparlamentets resolution om programmet. Betänkandet innehåller påpekanden om att arbetstagares grundläggande rättigheter vad gäller arbetsvillkor, välbefinnande på arbetet och socialförsäkringsförmåner inte får försämras. Det står också att förändringen inte får motverka en förbättring av rättigheterna eller skyddet av dem. Sammantaget ställer sig Europaparlamentet dock positivt till Refit.

– Det här en resolution, den saknar juridisk tyngd. Men det är ett politiskt uttalande från parlamentet som visar att man på det stora hela tycker att kommissionens meddelande är okej, att det finns en viss enighet om Refit, säger Karin Fristedt, utredare på Saco med ansvar för arbetsmiljöfrågor.

Enligt Karin Fristedt har de fackliga organisationerna varit tydliga i sin oro och kritik över kommissionens förslag om Refit.

– Därför är det naturligtvis synd att vi inte fick mer stöd av parlamentet i detta, säger Karin Fristedt.

Läs Europaparlamentets resolution här:

Ania Obminska

Läs tidigare artiklar om Refit:

Europafack kampanjar mot Refit
Fackliga rättigheter hotade inom EU

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar