Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Ett bedrövligt förslag"

”Ett bedrövligt förslag”

Högre studielån, men lägre studiebidrag. Förslaget som finansminister Anders Borg (M) presenterade på torsdagen får skarp kritik från studenthåll. Men en teknologkår är inte lika kritisk.

Studiemedlet ska enligt förslaget öka med 1 000 kronor, till cirka 10 700 kronor per månad. Detta ska bli möjligt genom att öka studielånet med 1 300 kronor, medan studiebidraget minskas med 300 kronor.

De planerade förändringarna för studiemedlet ingår i ett antal finansieringsåtgärder som ska ge uppåt 9 miljarder kronor årligen till statskassan 2015–2018. Pengarna ska skapa utrymme för satsningar, uppger regeringen.

Kritiken mot regeringens förslag, som även innebär att studielån som tas från och med nästa år inte kommer att kunna skrivas av från 68 års ålder, lät inte vänta på sig. Sveriges Ingenjörers teknologer kallade förslaget ”befängt” eftersom det kommer att öka skuldsättningen bland akademiker. Saco studentråds ordförande Johannes Danielsson undrade om det verkligen kan vara bra för samhället att ytterligare öka skuldbördan hos en stor grupp unga.

Erik Pedersen, vice ordförande i Sveriges förenade studentkårer, undrade om det var första april.

Erik Pedersen, vice ordförande, Sveriges förenade studentkårer.
Erik Pedersen, vice ordförande, Sveriges förenade studentkårer.

– Till att börja med tycker vi att det är ett bedrövligt förslag, Man påtvingar kostnaderna för en utbildning på de enskilda studenterna. Det ger en bild av att man inte ser högre utbildning som en investering, säger han till Ingenjören.

Vad tror du att det här beslutet grundar sig i?
– Det är billigare att höja lånedelen än bidragsdelen. En lånekrona kommer tillbaka i slutändan. Det är också därför man inför att man inte kan skriva av lånet vid 68 års ålder. Det är helt enkelt en kostnadsfråga. Men då missar man en prioritering, att studiemedel ska vara en hjälp så att alla ska kunna plugga oavsett bakgrund. Viljan att ta studiemedel minskar, och det får i slutändan också resultatet att det blir färre som vill plugga, säger Erik Pedersen.

Oscar Kööhler, ordförande för teknologkåren vid Luleå tekniska universitet, anser att regeringsförslaget är oerhört beklagligt och tror, liksom Erik Pedersen gör, att det kommer att avskräcka potentiella studenter från en högre utbildning.

Anna Johansson, ordförande vid Tekniska högskolans studentkår, KTH, anser att förslaget från regeringen är under all kritik om svensk utbildning ska främjas. Studentkåren tycker inte att kostnaden för utbildning ska läggas på den enskilda individen, vilket man menar blir resultatet om förslaget går igenom. En undersökning som de tekniska kårerna har gjort förra året visar att minst 75 procent av studenterna studerar minst 40 timmar i veckan. KTH:s studentkår anser inte att studenter ska behöva arbeta eller studera mer än 40 timmar i veckan för att kunna försörja sig.

”Vi är också oroliga för att det här bara är ett steg mot ett samhälle där högre utbildning enbart är för de som har ekonomiska möjligheter. Vi anser att utbildning ska ses som en investering i samhället, inte enbart för den enskilde individen.”

Johanna Svensson, kårordförande
för Chalmers studentkår, är inte lika kritisk till regeringsförslaget.

”Den mest prioriterade åtgärden för bättre studentekonomi är att studiemedlet höjs. Efter en genomförd höjning bör fördelningen gradvis ändras till dess att balansen mellan bidrag och lån är lika. En sådan åtgärd ökar drivkraft för högre studier.”, skriver hon i ett mejl till Ingenjören.

Erik Pedersen hoppas att regeringen lyssnar på den kritik som har framförts. Studenterna är trots allt Sveriges framtid, säger han.

– Vi och väldigt många organisationer och enskilda studenter är väldigt upprörda över det här. I slutändan måste regeringen lyssna på kritiken och ta till sig av den.

Bland de förslag som regeringen presenterade på torsdagen ingår också att minska ökningen av anslagen till de statliga myndigheterna. För myndigheter handlar det om en minskning på cirka 1,1 miljard kronor per år efter 2015, något som Saco-S, förhandlingsorganisation för statligt anställda akademiker, tror kan riskera kompetensförsörjningen.

Läs mer om regeringens förslag.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.