Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Ett bedrövligt förslag"

”Ett bedrövligt förslag”

Högre studielån, men lägre studiebidrag. Förslaget som finansminister Anders Borg (M) presenterade på torsdagen får skarp kritik från studenthåll. Men en teknologkår är inte lika kritisk.

Studiemedlet ska enligt förslaget öka med 1 000 kronor, till cirka 10 700 kronor per månad. Detta ska bli möjligt genom att öka studielånet med 1 300 kronor, medan studiebidraget minskas med 300 kronor.

De planerade förändringarna för studiemedlet ingår i ett antal finansieringsåtgärder som ska ge uppåt 9 miljarder kronor årligen till statskassan 2015–2018. Pengarna ska skapa utrymme för satsningar, uppger regeringen.

Kritiken mot regeringens förslag, som även innebär att studielån som tas från och med nästa år inte kommer att kunna skrivas av från 68 års ålder, lät inte vänta på sig. Sveriges Ingenjörers teknologer kallade förslaget ”befängt” eftersom det kommer att öka skuldsättningen bland akademiker. Saco studentråds ordförande Johannes Danielsson undrade om det verkligen kan vara bra för samhället att ytterligare öka skuldbördan hos en stor grupp unga.

Erik Pedersen, vice ordförande i Sveriges förenade studentkårer, undrade om det var första april.

Erik Pedersen, vice ordförande, Sveriges förenade studentkårer.
Erik Pedersen, vice ordförande, Sveriges förenade studentkårer.

– Till att börja med tycker vi att det är ett bedrövligt förslag, Man påtvingar kostnaderna för en utbildning på de enskilda studenterna. Det ger en bild av att man inte ser högre utbildning som en investering, säger han till Ingenjören.

Vad tror du att det här beslutet grundar sig i?
– Det är billigare att höja lånedelen än bidragsdelen. En lånekrona kommer tillbaka i slutändan. Det är också därför man inför att man inte kan skriva av lånet vid 68 års ålder. Det är helt enkelt en kostnadsfråga. Men då missar man en prioritering, att studiemedel ska vara en hjälp så att alla ska kunna plugga oavsett bakgrund. Viljan att ta studiemedel minskar, och det får i slutändan också resultatet att det blir färre som vill plugga, säger Erik Pedersen.

Oscar Kööhler, ordförande för teknologkåren vid Luleå tekniska universitet, anser att regeringsförslaget är oerhört beklagligt och tror, liksom Erik Pedersen gör, att det kommer att avskräcka potentiella studenter från en högre utbildning.

Anna Johansson, ordförande vid Tekniska högskolans studentkår, KTH, anser att förslaget från regeringen är under all kritik om svensk utbildning ska främjas. Studentkåren tycker inte att kostnaden för utbildning ska läggas på den enskilda individen, vilket man menar blir resultatet om förslaget går igenom. En undersökning som de tekniska kårerna har gjort förra året visar att minst 75 procent av studenterna studerar minst 40 timmar i veckan. KTH:s studentkår anser inte att studenter ska behöva arbeta eller studera mer än 40 timmar i veckan för att kunna försörja sig.

”Vi är också oroliga för att det här bara är ett steg mot ett samhälle där högre utbildning enbart är för de som har ekonomiska möjligheter. Vi anser att utbildning ska ses som en investering i samhället, inte enbart för den enskilde individen.”

Johanna Svensson, kårordförande
för Chalmers studentkår, är inte lika kritisk till regeringsförslaget.

”Den mest prioriterade åtgärden för bättre studentekonomi är att studiemedlet höjs. Efter en genomförd höjning bör fördelningen gradvis ändras till dess att balansen mellan bidrag och lån är lika. En sådan åtgärd ökar drivkraft för högre studier.”, skriver hon i ett mejl till Ingenjören.

Erik Pedersen hoppas att regeringen lyssnar på den kritik som har framförts. Studenterna är trots allt Sveriges framtid, säger han.

– Vi och väldigt många organisationer och enskilda studenter är väldigt upprörda över det här. I slutändan måste regeringen lyssna på kritiken och ta till sig av den.

Bland de förslag som regeringen presenterade på torsdagen ingår också att minska ökningen av anslagen till de statliga myndigheterna. För myndigheter handlar det om en minskning på cirka 1,1 miljard kronor per år efter 2015, något som Saco-S, förhandlingsorganisation för statligt anställda akademiker, tror kan riskera kompetensförsörjningen.

Läs mer om regeringens förslag.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.