Etuc önskar balans i expertgrupper

Bolagsintressena är överrepresenterade i EU-kommissionens expertgrupper och det måste kommissionens nye chef göra något åt, anser Europafacket.

Bolagsintressena är överrepresenterade i EU-kommissionens expertgrupper och det måste kommissionens nye chef göra något åt, anser Europafacket.

EU-kommissionens expertgrupper ska bidra med både expertkunskaper och rådgivning under kommissionens lagstiftande arbete. Europafacket Etuc tycker, tillsammans med flera organisationer, att det är en grundläggande fråga att göra något åt hur dessa expertgrupper är sammansatta i dag. De viktigaste expertgrupperna vad gäller ekonomi och politik domineras av bolagsintressen, skriver Etuc.

För två år
sedan gick Europaparlamentet ut med att ingen intressent skulle ha en majoritet av stolarna i en expertgrupp, men bolagsintressen stod ändå för mer än 53 procent av platserna i de expertgrupper som bildades året därpå, skriver Etuc vidare. Fackföreningarna har som mest stått för 14 procent av platserna och miljögrupperna är inte bättre representerade, uppger Etuc.

Nu vill Etuc att kommissionen minskar andelen platser som bolagsintressena har i expertgrupperna för att skapa ”mer balanserade grupper och ett mer balanserat resultat”.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar