Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Stressreaktioner är livsnödvändiga"

”Stressreaktioner är livsnödvändiga”

Foto: Magnus Fröderberg/Wikimedia Commons/Creative commons
Återhämtning i vardagen är viktigt för att förebygga stess. Foto: Magnus Fröderberg/Wikimedia Commons/Creative commons

Utbrister du TGIF* varje fredag? Räknar du ner dagarna till nästa långledighet? Helg och semestrar i all ära, men vill du minska risken för, och effekten av, negativ stress är det viktigt att få in återhämtning i vardagen också.

En ska inte underskatta konsekvenserna av negativ stress, av att känna höga krav men liten kontroll över sitt eget arbete. Det har blivit allt vanligare med besvär kopplade till jobbet och med sjukskrivningar kopplade till psykisk ohälsa. Studier och rapporter pekar på att just stress och andra psykiska orsaker är skälet till detta. (Läs till exempel här och här).

Enligt en ny kunskapssammanställning från Arbetsmiljöverket är stress även en faktor som påverkar beslutet om att sluta jobba före 65 års ålder, något som är vanligast bland dem med fysiskt krävande yrken eller arbeten som kräver mycket social kontakt. Myndigheten tar i rapporten också upp det som en samhällsekonomisk fråga. Om 1 000 personer slutar jobba ett år i förtid på grund av dålig arbetsmiljö motsvarar det 4 miljarder kronor i samhällsekonomisk produktionsförlust, skriver Arbetsmiljöverket i rapporten.

Dan Hasson. Foto: Ronnit Hasson
Dan Hasson. Foto: Ronnit Hasson

Men stress är inte bara av ondo. Så länge du inte upplever en för stor arbetsbelastning och brist på kontroll kan stress höja prestationsförmågan, höja effektiviteten och till och med förbättra hälsan.

Grunderna i stresshantering enligt Dan Hasson

 

1. Återhämtning. Det viktigaste är sömnen, men återhämtning i vardagen är väldigt viktigt. Det kan räcka att ta en lunchpromenad. Lär dig en avslappningsövning. Variera dina arbetsuppgifter.

2. Jobba med ditt förhållningssätt. Lär dig att prioritera bland dina arbetsuppgifter, försök se saker ur nya mer hälsosamma och balanserade perspektiv när du känner dig inlåst.

3. Sätt upp mål. Om du inte vet vart du ska är risken stor att du hamnar någon annanstans. Vi stressas av det okända och okontrollerbara. Ur stressperspektiv är det ofta bättre att få ett negativt besked än att leva i ovisshet. Det kräver mer energi att inte veta vad som ska hända än att veta. Det är därför människor planerar sina liv i detalj, flera år framåt i tiden.

– Stress betyder olika saker för olika människor i olika sammanhang. De som säger att de aldrig är stressade, inser inte att de inte skulle leva utan stress. Många av de stressreaktioner vi har är livsnödvändiga. I grunden handlar stress om att vi ska kunna anpassa oss till en föränderlig värld, säger Dan Hasson, författare och utbildad sjuksköterska som har doktorerat i stresshantering.

Ett exempel på en positiv konsekvens av stress är skrattet. Och när du motionerar är du också stressad, förklarar Dan Hasson. Ändå har vi ju en föreställning om att både humor och träning är bra. Så vad problematiken egentligen handlar om är långvarig stress utan tillräcklig återhämtning, eller traumatisk stress, som är direkt skadlig. Det som avgör om stress är bra för oss eller inte är om det finns tillräckligt mycket tid för återhämtning.

Det som stressar oss är den okontrollerbara verkligheten och stresshantering går därför ut på att hitta tillbaka till kontroll.

Hur mycket återhämtning och sömn var och en av oss behöver beror på både genetiska, sociala och miljömässiga aspekter, så det finns inget recept som funkar för alla. Men något många missar är att väva in återhämtning som en naturlig del av vardagen, enligt Dan Hasson. Återhämtning är inte bara sömn, eller att ta en paus eller vila. Det kan även handla om att variera sina arbetsuppgifter.

– Hjärnan orkar vara aktiv i ungefär 1,5-2 timmar innan den blir trött. Hoppar du över återhämtningen kommer du till slut att jobba allt hårdare och bli mindre effektiv, säger Dan Hasson.

*TGIF= Thank God It´s Friday, ett uttryck som brukar användas för att arbetsveckan snart är slut och helgen väntar runt hörnet.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?