400 tjänster ska bort på LKAB

I dag, fredag, meddelade gruvjätten LKAB att 400 tjänster ska bort fram till slutet av 2016. I dag, fredag, meddelade gruvjätten LKAB att 400 tjänster ska bort fram till slutet av 2016.

LKAB ska genomföra kostnadssänkningar motsvarande 700 miljoner kronor. Detta innebär omförhandlingar av inköpsavtal, anställningsstopp och en minskning av personalen med 400 tjänster fram till slutet av 2016, skriver LKAB i ett pressmeddelande.

Bolaget presenterade sin bokslutsrapport vid lunchtid i dag, fredag. Förklaringen till neddragningarna är att det kraftiga prisfallet på järnmalm, vilket har pressat lönsamheten, förklarar bolaget. Enligt Lars-Eric Aaro, vd och koncernchef på LKAB, har bolaget dock en fortsatt god efterfrågan på bland annat järnmalmspellets och LKAB har för avsikt ”att öka utbudet av förädlade produkter, främst genom ökad pelletsproduktion i Kiruna.”

Nu ska arbetsgivaren inleda förhandlingar med facken. Först när de diskussionerna är klara kommer det stå klart var personalminskningen kommer att ske, berättar tidningen NSD.

– Det handlar om översyn av organisationen, titta på enheter, titta på dotterbolag. Vi kommer att vända på varenda sten för att se hur vi kan se hur vi kan organisera ett effektivare LKAB. Det här kommer att bli inom ett par månaders tid, säger Lars-Eric Aaro till tidningen.

Det är inte någon fråga om varsel i nuläget, enligt Grete Solvang Stoltz, personal- och HR-direktör på LKAB, även om hon inte utesluter att det kan bli så i slutändan.

– Det vi vet är att vi har naturliga avgångar under den här perioden, alltså pensionsavgångar. Vi har en del visstidare inne i verksamheten. Vi har också behov av arbetskraft i nya gruvor, säger hon till NSD.

Hela LKAB:s bokslutskommuniké för 2014 hittar du här.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar