Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadIndustrin måste digitaliseras

Industrin måste digitaliseras

Den svenska industrin står inför en stor utmaning. Industrins andel av Sveriges BNP krymper, och det behövs en satsning på smart tillverkning, precis som i Tyskland. Det tyckte flera industriföreträdare på ett seminarium arrangerat av tysk-svenska handelskammaren.

För några år sedan stod industrin för cirka 21 procent av landets BNP. I dag svarar industrin endast för 17 procent. Det kan jämföras med Tyskland där industrins andel av BNP fortfarande ökar. I dag svarar den tyska industrin för cirka 23 procent av landets BNP.

Tyskland satsar också, som inget annat land, på att förnya och modernisera sin industri. Den stora satsningen går under namnet Industri 4.0, och innebär att fabrikerna ska automatiseras och bli betydligt smartare än i dag. Ett av målen är massproduktion där varje enskild produkt ändå kan vara unik, konstruerad efter beställarens önskemål.

Läs mer om industri 4.0 i senaste ingenjören

I Ingenjören nummer 2, 2015 kan du läsa mer om industri 4.0. Läs Peter Alestigs reportage.

Bläddra på skärmen

Som PDF

Förra veckan arrangerade tysk-svenska handelskammaren ett seminarium där flera industriföreträdare samtalade om att även Sverige måste skapa en ny modernare version av industrin för att förbli konkurrenskraftigt.

Siemens är ett av de stora tyska företagen som leder utvecklingen och Klaus Helmrich från Siemens berättade om företagets satsningar. Han pratade om vikten av att korta ner utvecklingstiden för nya produkter så att de snabbare når marknaden. Han pratade också om vikten av flexiblitet och individualiserad massproduktion, men också om ökad energieffektivitet.

Han passade förstås på att göra reklam för sitt företag, och sa att Siemens var mer än villiga att med sin mjukvara hjälpa företag som ville modernisera sin tillverkning.

– Med vårt system behövs inga prototyper, sa han. Allt finns i simuleringen.

Enligt Klaus Helmrich har Sverige rätt kompetens för att liksom Tyskland skapa denna nya industri. Han sa också att det är viktigt att Sverige sätter igång med digitaliseringen snart, eftersom idén om den nya industrin sprids i hela världen. Han berättade om en industrimässa där kineser hade flockats kring Siemens monter om Industri 4.0.

– Men det är vd som måste ta beslutet, sa han.

I dag är det mest stora företag som har anammat idén om smarta fabriker, men Klaus Helmrich tyckte att även små företag borde satsa och spådde också att de, åtminstone i Tyskland, snart skulle göra det.

Thomas Lundholm, professor i industriell produktion vid KTH, sade att Tyskland har förmåga att satsa mycket större än Sverige, men att Sverige har en fördel som vi kommer att kunna utnyttja: de platta organisationerna. Men Thomas Lundholm tyckte inte att de svenska politikerna verkar vara tillräckligt medvetna ännu. Han hoppades däremot på att en robotiserad industri skulle kunna vara coolt, vilket kanske kan locka ungdomar till industrin.

Jan Brockman, forsknings- och utvecklingschef på Electrolux, konstaterade att många är oroliga för att jobben ska försvinna. Han sa också att jobben säkert kommer att förändras, men att automation egentligen är bra för sysselsättningen.

– Det är bara om man producerar bättre produkter som det blir några jobb alls, sa han. Anställda kanske måste omskolas, men det kan göras.

De inbjudna talarna var överens om att industrin blir alltmer komplex och att företagens grundinställning därför måste förskjutas från tävling till alltmer samarbete.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?