Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadIndustrin måste digitaliseras

Industrin måste digitaliseras

Den svenska industrin står inför en stor utmaning. Industrins andel av Sveriges BNP krymper, och det behövs en satsning på smart tillverkning, precis som i Tyskland. Det tyckte flera industriföreträdare på ett seminarium arrangerat av tysk-svenska handelskammaren.

För några år sedan stod industrin för cirka 21 procent av landets BNP. I dag svarar industrin endast för 17 procent. Det kan jämföras med Tyskland där industrins andel av BNP fortfarande ökar. I dag svarar den tyska industrin för cirka 23 procent av landets BNP.

Tyskland satsar också, som inget annat land, på att förnya och modernisera sin industri. Den stora satsningen går under namnet Industri 4.0, och innebär att fabrikerna ska automatiseras och bli betydligt smartare än i dag. Ett av målen är massproduktion där varje enskild produkt ändå kan vara unik, konstruerad efter beställarens önskemål.

Läs mer om industri 4.0 i senaste ingenjören

I Ingenjören nummer 2, 2015 kan du läsa mer om industri 4.0. Läs Peter Alestigs reportage.

Bläddra på skärmen

Som PDF

Förra veckan arrangerade tysk-svenska handelskammaren ett seminarium där flera industriföreträdare samtalade om att även Sverige måste skapa en ny modernare version av industrin för att förbli konkurrenskraftigt.

Siemens är ett av de stora tyska företagen som leder utvecklingen och Klaus Helmrich från Siemens berättade om företagets satsningar. Han pratade om vikten av att korta ner utvecklingstiden för nya produkter så att de snabbare når marknaden. Han pratade också om vikten av flexiblitet och individualiserad massproduktion, men också om ökad energieffektivitet.

Han passade förstås på att göra reklam för sitt företag, och sa att Siemens var mer än villiga att med sin mjukvara hjälpa företag som ville modernisera sin tillverkning.

– Med vårt system behövs inga prototyper, sa han. Allt finns i simuleringen.

Enligt Klaus Helmrich har Sverige rätt kompetens för att liksom Tyskland skapa denna nya industri. Han sa också att det är viktigt att Sverige sätter igång med digitaliseringen snart, eftersom idén om den nya industrin sprids i hela världen. Han berättade om en industrimässa där kineser hade flockats kring Siemens monter om Industri 4.0.

– Men det är vd som måste ta beslutet, sa han.

I dag är det mest stora företag som har anammat idén om smarta fabriker, men Klaus Helmrich tyckte att även små företag borde satsa och spådde också att de, åtminstone i Tyskland, snart skulle göra det.

Thomas Lundholm, professor i industriell produktion vid KTH, sade att Tyskland har förmåga att satsa mycket större än Sverige, men att Sverige har en fördel som vi kommer att kunna utnyttja: de platta organisationerna. Men Thomas Lundholm tyckte inte att de svenska politikerna verkar vara tillräckligt medvetna ännu. Han hoppades däremot på att en robotiserad industri skulle kunna vara coolt, vilket kanske kan locka ungdomar till industrin.

Jan Brockman, forsknings- och utvecklingschef på Electrolux, konstaterade att många är oroliga för att jobben ska försvinna. Han sa också att jobben säkert kommer att förändras, men att automation egentligen är bra för sysselsättningen.

– Det är bara om man producerar bättre produkter som det blir några jobb alls, sa han. Anställda kanske måste omskolas, men det kan göras.

De inbjudna talarna var överens om att industrin blir alltmer komplex och att företagens grundinställning därför måste förskjutas från tävling till alltmer samarbete.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.