Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivNytt projekt sätter fokus på idéer

Nytt projekt sätter fokus på idéer

Idélandet Sverige är namnet på Sveriges Ingenjörers nya innovationsprojekt. Syftet är att lyfta de idéer som ingenjörer runt om i landet bär på och projektlanseringen sker under Almedalsveckan.

Måndagen den 29 juni invigs projektet Idélandet Sverige med debatter och samtal kring innovationskraft och framtidens Sverige. Platsen är Visby, under Almedalsveckan.

Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer.
Peter Larsson.

De kommande två åren ska Sveriges Ingenjörer besöka samtliga förbundsdistrikt för att tillsammans med sina medlemmar hitta sätt att utveckla regionen och bidra till ökad tillväxt.

–  Vi är en stor intresseorganisation och facklig organisation i dag och med det följer ett visst ansvar, som vi tar bland annat med Idélandet Sverige, säger Peter Larsson, samhällspolitisk direktör.

Enligt Cristina Choppelo, projektledare för Idélandet Sverige, är projektet ett sätt att visa hur viktiga ingenjörerna är för utvecklingen regionalt, men också ett sätt att peka på hur viktigt det är att det finns ingenjörskompetens i hela landet.

Idélandet sverige

Hit kommer Idélandet Sverige under 2015:

29 juni
Almedalen (lansering)

7–10 september
Linköping/Norrköping

22–25 september
Växjö/Karlskrona

12–15 oktober
Umeå/Skellefteå

2–5 november
Jönköping

23–26 november
Malmö/Helsingborg/Lund

Läs mer om Idélandet Sverige här.

Här hittar du Sveriges Ingenjörers program för invigningen av Idélandet Sverige den 29 juni i Almedalen

Varje distrikt har sina utmaningar, särskilt om man tittar långsiktigt, säger Cristina Choppelo.

– Vi ska titta närmare på hur ingenjörerna kan lösa utmaningarna som distrikten har och hur de kan vidareutveckla sina idéer, berättar hon.

En av programpunkterna i varje distrikt blir att inbjudna yrkesverksamma ingenjörer och teknologer deltar i en tänktank. Med hjälp av en processledare ska de komma på idéer som förhoppningsvis kan bli förslag som kan bidra till regionens tillväxt.

– I slutet av varje vecka kommer vi att ordna en offentlig presentation som handlar om tänktankens resultat. Vi kommer då att kunna visa hur till exempel Östergötland kan utvecklas, både för att behålla viktig kompetens och för att utvecklas vidare. Det kommer att hållas en debatt och sedan dialog där det kommer föras diskussioner om de olika förslagen, berättar Cristina Choppelo.

Medlemmar i distrikten kan komma och lyssna på den offentliga presentationen, och kan även delta i olika seminarier som handlar om till exempel lön, karriär och egenföretagande.

Under de två åren genererar Sveriges Ingenjörer en särskild idébank för att samla förslag. Distrikten kommer också att ha till uppgift att hålla arbetet levande och se till att idéerna genereras, kanske i samarbete med företag eller lokala politiker.

Under den tvåårsperiod som Idélandet Sverige pågår kommer samtliga av Sveriges Ingenjörers distrikt att besökas.
Under den tvåårsperiod som Idélandet Sverige pågår kommer samtliga av Sveriges Ingenjörers distrikt att besökas.

En första delpresentation över arbetet så långt kommer att hållas i Almedalden 2016. Året därpå kommer förbundet att presentera en summering av projektet.

– Vi vill visa hur bra det har gått och hur ingenjörerna har påverkat regionerna positivt, säger Cristina Choppelo.

Vad är ett bra resultat?

– Det är att visa vilka faktiska idéer ingenjörerna har tagit fram och hur de har tagit dem vidare. Det här är ett långsiktigt arbete, så idéer kanske blir realitet först 2035, men vi vill visa att det har skett en utveckling av tänktankens idéer. Det här är ett delvis varumärkesbyggande arbete för att visa att våra ingenjörer finns där det händer.

När Idélandet Sveriges tvåårsperiod är slut vill Peter Larsson att det ska sjuda av aktivitet bland förbundets medlemmar, men också att samhället i bred mening ska ha fått en ökad förståelse för ingenjörernas roll i samhället.

– Sedan hoppas jag också att ingenjörerna själva ska förstå vilken betydelse de har för samhället, att de värderar sina idéer mycket högre. Vi tror att det finns en större acceptans i dag än tidigare att få betalt för sina goda idéer. Vi vill också hitta nya sätt att nätverka, för att hitta nya möjligheter för tekniken.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.