Nytt projekt sätter fokus på idéer

Idélandet Sverige är namnet på Sveriges Ingenjörers nya innovationsprojekt. Syftet är att lyfta de idéer som ingenjörer runt om i landet bär på och projektlanseringen sker under Almedalsveckan.

Idélandet Sverige är namnet på Sveriges Ingenjörers nya innovationsprojekt. Syftet är att lyfta de idéer som ingenjörer runt om i landet bär på och projektlanseringen sker under Almedalsveckan.

Måndagen den 29 juni invigs projektet Idélandet Sverige med debatter och samtal kring innovationskraft och framtidens Sverige. Platsen är Visby, under Almedalsveckan.

Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer.

Peter Larsson.

De kommande två åren ska Sveriges Ingenjörer besöka samtliga förbundsdistrikt för att tillsammans med sina medlemmar hitta sätt att utveckla regionen och bidra till ökad tillväxt.

–  Vi är en stor intresseorganisation och facklig organisation i dag och med det följer ett visst ansvar, som vi tar bland annat med Idélandet Sverige, säger Peter Larsson, samhällspolitisk direktör.

Enligt Cristina Choppelo, projektledare för Idélandet Sverige, är projektet ett sätt att visa hur viktiga ingenjörerna är för utvecklingen regionalt, men också ett sätt att peka på hur viktigt det är att det finns ingenjörskompetens i hela landet.

Idélandet sverige

Hit kommer Idélandet Sverige under 2015:

29 juni
Almedalen (lansering)

7–10 september
Linköping/Norrköping

22–25 september
Växjö/Karlskrona

12–15 oktober
Umeå/Skellefteå

2–5 november
Jönköping

23–26 november
Malmö/Helsingborg/Lund

Läs mer om Idélandet Sverige här.

Här hittar du Sveriges Ingenjörers program för invigningen av Idélandet Sverige den 29 juni i Almedalen

Varje distrikt har sina utmaningar, särskilt om man tittar långsiktigt, säger Cristina Choppelo.

– Vi ska titta närmare på hur ingenjörerna kan lösa utmaningarna som distrikten har och hur de kan vidareutveckla sina idéer, berättar hon.

En av programpunkterna i varje distrikt blir att inbjudna yrkesverksamma ingenjörer och teknologer deltar i en tänktank. Med hjälp av en processledare ska de komma på idéer som förhoppningsvis kan bli förslag som kan bidra till regionens tillväxt.

– I slutet av varje vecka kommer vi att ordna en offentlig presentation som handlar om tänktankens resultat. Vi kommer då att kunna visa hur till exempel Östergötland kan utvecklas, både för att behålla viktig kompetens och för att utvecklas vidare. Det kommer att hållas en debatt och sedan dialog där det kommer föras diskussioner om de olika förslagen, berättar Cristina Choppelo.

Medlemmar i distrikten kan komma och lyssna på den offentliga presentationen, och kan även delta i olika seminarier som handlar om till exempel lön, karriär och egenföretagande.

Under de två åren genererar Sveriges Ingenjörer en särskild idébank för att samla förslag. Distrikten kommer också att ha till uppgift att hålla arbetet levande och se till att idéerna genereras, kanske i samarbete med företag eller lokala politiker.

Under den tvåårsperiod som Idélandet Sverige pågår kommer samtliga av Sveriges Ingenjörers distrikt att besökas.

Under den tvåårsperiod som Idélandet Sverige pågår kommer samtliga av Sveriges Ingenjörers distrikt att besökas.

En första delpresentation över arbetet så långt kommer att hållas i Almedalden 2016. Året därpå kommer förbundet att presentera en summering av projektet.

– Vi vill visa hur bra det har gått och hur ingenjörerna har påverkat regionerna positivt, säger Cristina Choppelo.

Vad är ett bra resultat?

– Det är att visa vilka faktiska idéer ingenjörerna har tagit fram och hur de har tagit dem vidare. Det här är ett långsiktigt arbete, så idéer kanske blir realitet först 2035, men vi vill visa att det har skett en utveckling av tänktankens idéer. Det här är ett delvis varumärkesbyggande arbete för att visa att våra ingenjörer finns där det händer.

När Idélandet Sveriges tvåårsperiod är slut vill Peter Larsson att det ska sjuda av aktivitet bland förbundets medlemmar, men också att samhället i bred mening ska ha fått en ökad förståelse för ingenjörernas roll i samhället.

– Sedan hoppas jag också att ingenjörerna själva ska förstå vilken betydelse de har för samhället, att de värderar sina idéer mycket högre. Vi tror att det finns en större acceptans i dag än tidigare att få betalt för sina goda idéer. Vi vill också hitta nya sätt att nätverka, för att hitta nya möjligheter för tekniken.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar