Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSå ökade lönerna inom industrin 2014

Så ökade lönerna inom industrin 2014

Foto: Zoonar RF/Thinkstock
Bild: Zoonar RF/Thinkstock

Förra årets reallöneökning för tjänstemän inom industrin var 2,7 procent, enligt en rapport från Facken inom industrin. För arbetare inom industrin blev reallöneökningen 3,0 procent.

Läs mer

Sveriges Ingenjörer är ett av fem fackförbund i samarbetsorganet Facken inom industrin. Siffrorna i rapporten Löner inom industrin 2014 bygger på förbundens lönestatistik. Totalt 319 567 individer ingår i underlaget, varav 102 232 tjänstemän.  Hela rapporten hittar du här.

Gruppen arbetare inom industrin fick alltså en något högre reallöneökning än tjänstemännen inom industrin förra året. Den genomsnittliga industrianställda tjänstemannen hade en lön på 40 000 kronor i månaden, vilket var 14 000 kronor mer än lönen för den genomsnittliga arbetaren inom industrin. Detta enligt rapporten Löner inom industrin 2014 från samarbetsorganet Facken inom industrin, där Sveriges Ingenjörer ingår tillsammans med Unionen, IF Metall, Svenska Livsmedelsarbetareförbundet och GS.

En stor grupp tjänstemän med högre löner drar upp medellönen för tjänstemän inom industrin. Att tjänstemän inom industrin  har en betydligt större lönespridning än arbetare syns i skillnaden mellan tjänstemännens medel- och medianlön. Medianlönen för tjänstemän inom industrin låg på 36 800 kronor i månaden.

I takt med att kvinnor får mer kvalificerade arbetsuppgifter och högre befattningar närmar sig kvinnornas löner männens löner, enligt rapporten. Den genomsnittliga industrianställda kvinnan hade åren 2000–2014 en högre löneökning procentuellt sett per år än den genomsnittliga industrianställda mannen, men tjänade mindre räknat i kronor.

Förra året var den genomsnittliga kvinnliga tjänstemannen inom industrin 44,6 år gammal och hade en lön på 35 900 kronor i månaden. Den genomsnittliga manliga tjänstemannen inom industrin förra året var 45,7 år gammal och tjänade 41 800 kronor i månaden.

Under 2000–2014 var löneökningen för identiska individer 4,4 procent bland både kvinnliga och manliga tjänstemän. År 2014 blev löneökningen bland identiska individer också lika stor bland kvinnliga och manliga tjänstemän, 3,9 procent.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.