Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAvtalsrörelsenDet här är Sveriges Ingenjörers krav till arbetsgivarna

Det här är Sveriges Ingenjörers krav till arbetsgivarna

Restid utbetald som ledig tid i stället för pengar. Mer avsättningar till deltidspension och en mer flexibel föräldralön. Det är några av de krav på förändringar i Teknikavtalet som Sveriges Ingenjörer har överlämnat till arbetsgivarna. Kravet på ett centralt löneutrymme på 4,4 procent, som presenterades i oktober, ligger kvar.

Under 2023 ska nästan tre miljoner svenska löntagare få ett nytt löneavtal och tre dagar före julafton gick startskottet för avtalsrörelsen. Då träffade fackförbunden Sveriges Ingenjörer, Unionen och IF Metall arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen för att växla avtalskrav.

De flesta avtal löper ut den 31 mars och redan i slutet av oktober presenterade Facken inom industrin sina gemensamma krav inför förhandlingarna som startar efter nyår. Bland de gemensamma kraven finns löneökningar på 4,4 procent under nästa år.

När fackförbunden den 21 december träffade Teknikföretagen för att formellt utväxla krav var facken tydliga med att lönekravet ligger fast.

–  Inflationen försvårar möjligheten till reallöneökningar på kort sikt men vi vill ha ett avtal som bidrar till det på längre sikt, sa Martin Linder, förbundsordförande för Unionen, vid den pressträff som arrangerades när parterna utväxlade sina krav.

Fackens utgångspunkt är också ett ettårigt avtal.

– Men vi är inte låsta vid det. Det beror på innehållet i avtalet och blir därmed en förhandlingsfråga, sa Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörers förbundsordförande.

Vart och ett av de tre fackförbunden presenterade också sina egna krav för Teknikföretagen. Sverige Ingenjörer ställer förutom lönekravet på 4,4 procent, bland annat följande krav, några av dem är gemensamma med Unionen.

Osakliga löneskillnader
Sveriges Ingenjörer vill förtydliga de skrivningar som finns i avtalet. Förbundet vill att osakliga löneskillnader ska hanteras när de identifieras, senast inom tre månader.

Föräldralön
Föräldralön ska kunna tas ut under flera perioder till dess att barnet fyller 24 månader och villkoren för föräldralön i relation till anställningstid ska tas bort.

Deltidspension
En ytterligare avsättning ska göras till arbetstidsförkortning/deltidspension.

Restid
Vad gäller restidsersättning ska tjänstemannen kunna välja att ta ut ersättningen i pengar eller tid.

Förskjuten arbetstid
Om arbetsgivaren kräver extra arbete i samband med helgens återhämtning, ska du ha ersättning i tid eller pengar

Distansarbete
Parterna ska ta fram partsgemensam vägledning i frågor kring distansarbete, så som exempelvis tillämpningsregler.

– Distansarbete är en viktig fråga för många ingenjörer. Vi vill ta fram en gemensam vägledning som kan stötta medlemmar och företag i de här frågorna, säger Ulrika Lindstrand.

Fler avtalsområden kommer växla krav framöver. Dessa kan du se på Sveriges Ingenjörers webbplats. Uppdatering där sker kontinuerligt.

Teknikföretagen överraskade med motbud

När fackförbunden presenterat sina avtalskrav blev det dags för arbetsgivarna att ta plats vid mikrofonerna, och de bjöd på en överraskning. Aldrig tidigare i Industriavtalets 25-åriga historia har Teknikföretagen svarat på fackens lönekrav med ett konkret motförslag så tidigt som tre månader innan avtalet löper ut. Tidigare avtalsrörelser har arbetsgivarna kort och gott svarat att fackens lönekrav varit orimligt högt.

Teknikföretagens motbud till fackens 4,4 procent är 2 procent plus ett engångsbelopp på 3 000 kronor.

– Trycket är stort på kompensation för den höga inflationen men vi kan inte ha en lönenivå som spär på inflationen. Modellen med engångsbelopp som ett komplement till det avtalade löneutrymmet tillämpas i Tyskland, sa Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin.

När Ingenjören pratar med Ulrika Lindstrand avfärdar hon inte helt modellen med ett engångsbelopp.

– Vi kommer lämna över frågan till vår förhandlingsdelegation. Generellt är det bättre med avtalade löneökningar eftersom inkomsten styr andra villkor, bland annat möjligheterna att ta lån.

När får jag min nya lön?

En fråga som många funderar över är när de nya lönerna blir klara. Så här ser tidplanen för avtalsrörelsen ut:

 1. Förhandlingarna mellan fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna startar direkt efter nyår.
 2. Lönesamtalen för medarbetare kan inte avslutas förrän det nya avtalet är klart. Först då kan lokala fack och arbetsgivare förhandla om storleken på det löneutrymme som ska fördelas. Vissa kan få sin nya lön under våren men många bör räkna med att få den nya lönen efter sommaren.
 3. De flesta avtal löper ut den 31 mars. Under många år har Teknikavtalet (som Teknikföretagen har) satt det så kallade märket. Med andra ord, först när Teknikavtalet är klart avslutas sluts övriga avtal.
 4. Om parterna inte är överens om ett nytt avtal den 31 mars, kan endera parten säga upp avtalet och varsla om konflikt. Fackförbunden kan ta ut medlemmar i strejk.

Karin Virgin

6 KOMMENTARER

 1. När det är jobbigt för företagen så går vi med på inställd löneökning, men när det går dåligt för de anställda så borde företaget dra sitt strå och ge oss en vettig löneökning för att inte få för mycket reallöneminskning.

 2. Varför begär vi inte kompensation för förra årets inflation? Varför ska vi som arbetstagare ensamt ta ansvar för Ukrainakrigets ekonomiska effekter samt de kvarvarande halvledar problemen? Borde vi inte begära 10,2%? Då skulle vi ha samma lön som vi hade 2022?

 3. Varför ska vi arbetstagare vara ansvariga för att inflationen blir lägre när vi har hög inflation? Vi arbetstagare har aldrig fått ansvar för öka inflationen när landet har låg inflation.

 4. 4.4% är väl rimligt slutmål men att gå in i förhandlingar så lågt….Känns som det kommer landa på de vanliga 2%

 5. Om det blir någon form av engångsbelopp vore möjligheten att välja, lön eller pension bra – engångsbelopp ger oftast ingen pensionspåverkan utan blir mest ett stöd till stadsfinanserna

 6. FUM 2021 beslöt att förbundet skulle jobba för en balanserad stupstockskrivning.
  Jag saknar detta i Sveriges Ingenjörers avtalskrav. Finns det inte med kan arbetsgivarna fortsätta att ensidigt lägga sig på stupstocken och på så vis kringgå löneavtalet på de flesta avtalsområden. Inte så konstigt att AG lägger sig allt för ofta på eller strax över stupstock. Dagens skrivning medför dessutom att medlemmar inte få den utlovade nivåhöjning då strukturdelen äter upp större delen som arbetsgivare lägger ut i lönerevisionen. Och lönejusteringar utanför är mycket lägre än strukturdelen.

  Beslut fattades dessutom på FUM att någon form av krav som rör stupstockskrivning borde finnas med.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.