Volvo Cars egen podd-Triumf

IMG_0530_beskuren

Magnus Sundemo med infrastrukturminister Anna Johansson (S). Foto: Privat

Med inspiration av Kristoffer Triumf och ”Värvet” startade ingenjören Magnus Sundemo en egen podd. Målet är komma bortom de enkla svaren och hitta de intressanta berättelserna, gärna med koppling till arbetet på Volvo Cars.

IMG_0530_beskuren

Magnus Sundemo med infrastrukturminister Anna Johansson (S). Foto: Privat

Med inspiration av Kristoffer Triumf och ”Värvet” startade ingenjören Magnus Sundemo en egen podd. Målet är komma bortom de enkla svaren och hitta de intressanta berättelserna, gärna med koppling till arbetet på Volvo Cars.

läs mer

”Garaget” finns på iTunes. Du kan även lyssna på programmet här: http://garaget.libsyn.com/rss

Magnus Sundemo, ingenjör på Volvo Cars och ledamot i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse, var redan ett stort fan av poddar när han fick frågan om han ville sända ett avsnitt av förbundets ingenjörspodd i slutet av 2013. Han tackade ja och blev en rolig erfarenhet rikare. Då väcktes också tanken – varför inte starta en egen podd? Sagt och gjort. Den 31 januari året därpå laddade han upp det första avsnittet av ”Garaget”, en drygt 21 minuter lång intervju med Ulf Nordström, teknisk projektledare på Volvo Personvagnar. ”Garaget” har laddats ned 50 000 gånger hittills och i veckan kom det fyrtionde avsnittet.

– Jag älskar att lyssna på podd när jag åker bil eller badar. Jag lyssnar mycket på ”Värvet” och lyssnade mycket på Alex & Sigges podcast i början. Idén till min egen podd var att man skulle kunna lyssna till den var som helst och att i princip vem som helst skulle kunna lyssna, berättar Magnus Sundemo.

”Garaget” handlar mycket om Volvo Cars, om mobilitet i allmänhet, om kultur och om ledarskap.

– Jag försöker välja ut personer som jag själv tycker är intressanta och som jag tror kan intressera fler än bara några få. Det har nog blivit många intervjuer med anställda inom organisationen, med högre tjänstemän men också ”vanliga” ingenjörer som jag tror är intressanta, men också forskare och politiker. Jag är själv imponerad över att jag fick till en intervju med infrastrukturminister Anna Johansson och Anneli Hultén, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Har det varit lätt att få intervjupersonerna att ställa upp?

– Jag har i princip inte fått ett klart nej från någon, möjligen har det varit svårt att få ett svar, men ett klart nej har jag inte fått.

Vad skulle du säga utmärker din podd?

– Jag känner mig fortfarande som nybörjare vad gäller intervjuteknik, men jag har lärt mig mycket. Jag var mer otålig i början. Jag tror att jag har blivit duktigare på att se vad den intervjuade vill berätta. Intervjun med Hans-Olov Olsson, tidigare vd på Volvo som precis lämnat rollen som vice ordförande i Volvo Cars styrelse, tycker jag blev väldigt bra, och där fick jag beröm för att jag lät honom tala ut.

Vad utmärker en bra podd, tycker du?

– Att det finns en intressant historia och att det inte blir så förutsägbara svar. Jag lyssnar mycket på ”Värvet” och en del personer som intervjuas där inser man kommer dit inte för att de har något intressant att berätta, utan för att de lanserar något. Men rätt som det är är det någon som har något intressant att berätta, någon som talar om spännande och givande ämnen.

Vad har varit de största lärdomarna för dig?

– Att verkligen vara närvarande i situationen och inte titta för mycket på vilka frågor som ska komma härnäst. Men det hör man också på vissa poddar, att den som intervjuar inte vet vart de är på väg.

Andra lärdomar är att låta folk tala, så länge det känns som att de har något intressant att berätta, men också att våga avbryta.

Vilka avsnitt rekommenderar du att den som inte har hört något avsnitt av ”Garaget” ska börja med att lyssna på?

– Intervjun med Hans-Olov Olsson är ett tips. Han överraskade mig. Jag känner honom sedan innan, men fick veta mycket nya saker. Det senaste avsnittet, med designchefen Thomas Ingenlath, blev också väldigt bra, tycker jag. Det blev inte så förutsägbart. Det fick en lite annan karaktär och handlade inte bara om teknik. Något man lär sig är att alla bara är människor och att alla är väldigt olika, men det finns någon form av ingenjörstänk som är genomgående i podden. Jag är också intresserad av ledarskapsfrågor och vad gäller den delen så får man fler olika svar om vad som är bra ledarskap än man kanske kan tro.

Vad hoppas du med podden?

– Jag vill gärna att podden ska bli ännu mer intressant, att fler oväntade personer intervjuas och att fler ska hitta till podden och lyssna.

Kan du berätta något om kommande avsnitt?

– Jag planerar att intervjua en kille som har tagit tjänstledigt från Volvo för att starta ett somaliskt innebandylag, à la Filip och Fredrik. Sedan har jag också bokat in en intervju med vår nya marknadschef.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar