Nevs vill anställa fler ingenjörer

Efter en tuff tid med både konkurshot, varsel och uppsägningar verkar vinden nu ha vänt för elbilstillverkaren Nevs. Bolaget räknar med att anställa ett par hundra ingenjörer de närmaste åren.Efter en tuff tid med både konkurshot, varsel och uppsägningar verkar vinden nu ha vänt för elbilstillverkaren Nevs. Bolaget räknar med att anställa ett par hundra ingenjörer de närmaste åren.

För två år sedan hade Nevs svårt att lösa sin långsiktiga finansiering. Flera konkursanmälningar mot företaget, löner till anställda som inte kunde betalas ut i tid och uppsägningar gjorde att framtiden såg mörk ut. I dag, efter rekonstruktion och med nya delägare, verkar bolaget må betydligt bättre.

– Vi ser betydligt ljusare på tillvaron i dag. Vi växer och det kommer in väldigt många ingenjörer från alla håll, både från bilindustrin och från andra branscher, och det är bra stämning på företaget. Från fackligt håll känner vi att företaget lyssnar på oss och är måna om att alla anställda ska ha det bra, säger Stefan Tholin, kontaktperson för Sveriges Ingenjörers medlemmar på Nevs i Trollhättan, till Ingenjören.

Nevs arbetar nu för fullt för att kunna lansera sin första produkt, en elbil baserad på modell 9-3, i Kina nästa år. För att klara detta mål behöver Nevs anställa fler ingenjörer. Elbilstillverkaren, som har omkring 600 fast anställda i Sverige i dag och anlitar omkring 200 konsulter, söker ett par hundra ingenjörer ytterligare att anställa de närmaste åren, berättar Ulrika Hultgren på Nevs pressavdelning.

Nevs letar efter ingenjörer både i Sverige och utomlands, inte minst i Norge där krisen i oljeindustrin har lett till högre arbetslöshet bland ingenjörer. Arbetsförmedlingen i Trollhättan erbjuder också gratis utbildningar till arbetslösa oljeingenjörer som vill skaffa sig rätt kompetens för att jobba inom bilindustrin.

– För oss är det viktigaste att anställa personer med rätt inställning, personer som vill vara med och ta fram bilar och tillhörande mobilitetstjänster för framtiden. Vi tittar på ingenjörer från olika branscher, eftersom vi vill ha en bra mix, säger Ulrika Hultgren.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar