Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadFackligt arbete påverkar företagen

Fackligt arbete påverkar företagen

Foto: Iurii Kovalenko/Thinkstock
Foto: Iurii Kovalenko/Thinkstock

Globaliseringen har inte bara lett till ökad handel och ökad konkurrens. Långsamt pressar också fackföreningsrörelsen på för säkrare och bättre arbeten.

Historiskt sett har internationellt arbete och facklig solidaritet varit frågor för LO och arbetarrörelsen. Med tiden har dock även tjänstemannafack insett vikten av internationellt arbete och att samarbete och solidaritet i förlängningen stärker de anställdas ställning även på hemmaplan. Över hälften av alla Sveriges lagar förhandlas i dag i EU varför det är viktigt att vara med och försöka påverka de politiska processerna. Globaliserade produktionskedjor och multinationella företag känner inga gränser och internationella frågor i dag tillhör vardagen även för nationella fackliga organisationer. Och det går att påverka utvecklingen.

Det visade bland annat Christer Wälivaara från den svenska federationen 6F (Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas Förbund, Målarna och Seko) när Union to Union, LO, TCO och Sacos organisation för internationellt bistånd och samarbete kallade till seminarium om ”Rättigheter i de globala leverantörskedjorna”. Christer Wälivaare berättade om hur BWI, International Federation och Building Workers and Wood Workers, har fått internationella fotbollsförbundet FIFA att faktiskt börja förhandla om organisationens ansvar för de gästarbetare som bygger fotbollsarenor till internationella turneringar och mästerskap. Närmast är det VM i Qatar nästa år och sedan i Ryssland 2022 som står på spel.

– Vi har sett att det finns ett direkt samband mellan antalet underentreprenörer och hur många arbetare som får sätta livet till under byggena, säger Christer Wälivaara. Det är inte acceptabelt.

Förhandlingarna pågår fortfarande men bara det faktum att Fifa talar om mänskliga rättigheter och tar på sig ett ansvar, trots att organisationen inte är ett regelrätt företag ses som en stor facklig framgång.

– Fifa har valt att belöna de här länderna med att ge dem stora mästerskap trots att riskerna för arbetarna är uppenbara. Amnesty, Swedwatch med flera har rapporterat om förhållandena så Fifa visste vad de gjorde, sade Christer Wälivaara. Talet om att idrott och politik inte hör ihop är helt enkelt inte sant.

Till stöd för att driva arbetet för anställdas rättigheter finns flera internationella regelverk från bland annat FN, ILO och OECD. Trots det är det relativt få brott mot regelverken som anmäls. OECD: riktlinjer har funnits i 16 år men bara fått in 184 klagomål om brott från fackliga organisationer.

– Det är för lite, sade Kirsty Drew från OECD:s Trade Union Advisory Committee. Jag tolkar det som att riktlinjerna behöver bli mer kända.
Arbetet med de fall som har kommit in har dock varit hyggligt framgångsrikt. Bland företag som har anmälts finns Unilever, för missbruk av tillfälliga anställningar och Deutsche Post för antifackligt beteende i Asien. I bägge fallen har förhandlingarna lett till förbättringar.

I de länder där regeringarna har förbundit sig att arbeta för riktlinjerna upprättas en nationell kontaktpunkt som har till uppdrag att ta hand om de klagomål som kommer. Sverige har en kontaktpunkt vid UD där bland andra Sverige Ingenjörer har en ledamot.

– Att skapa dialog mellan anställda och företag kan ofta räcka för att få till bättre villkor, sade Susanne Lindberg-Elmgren, LO, som också sitter i Sveriges Kontaktpunkt.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.