Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtUpphandlingar kan ge bättre villkor

Upphandlingar kan ge bättre villkor

Foto: micheljung/Thinkstock

Upphandlingar och internationella regelverk är viktiga vägar till bättre arbetsvillkor. Det var budskapet när Union to Union, på ett seminarium i Stockholm relanserade sin skrift Guide för rättvis handel.

Union to Union höll i går ett seminarium om hur upphandlingar kan förbättra arbetsförhållandena i både Sverige och utomlands. Organisationen är de svenska fackförbundens samarbetsorganisation för bättre arbetsvillkor i världen, och passade på att nylansera sin skrift Guide för rättvis handel.

Union to Unions ordförande Kristina Henschen inledde seminariet med att exemplifiera hur hjälp till utsatta arbetare faktiskt spelar roll. Hon berättade om ett par, en man och en kvinna från ett asiatiskt land, som rekryterats av en agent och lovats jobb i Thailand. De kom till en fabrik i Thailand men fick aldrig någon lön, och blev till slut tvungna att fly från fabriken. De hamnade på ett fackligt migrantcenter, där de till slut fick hjälp, både med sina resehandlingar och utebliven lön. Dessutom fick de hjälp att hitta riktiga jobb. Tack vare hjälpen kunde de skicka hem pengar till sina två barn.

Ett annat exempel hon gav var hur Swedewatch kontrollerade tillverkningen av kirurgiska instrument i ett företag. När de lade in krav på tillverkningen avskaffades barnarbetet samtidigt som lönerna reglerades och arbetsmiljön förbättrades.

Elisabeth Brandt Ygeman, andra vice ordförande för Handels pratade om hur hennes förbund har jobbat med att få Ikea och H&M att teckna avtal i de länder där tillverkningen sker.

– Vi tycker kanske att sådana saker är vanlig anständighet, men så tycker tyvärr inte alla. Men vi ser också att det finns dem som ser rättvis handel som en konkurrensfördel. Ikea och H&M har i alla fall gjort utfästelser, sade hon.

Helke Elkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR, betonade också att många arbetar på platser där facken inte är självklara, eller har en politisk ledning som inte vill att de anställda ska ha sina rättigheter.
– Då måste vi i Norden stå upp och kämpa, sade hon.

Guide för handel

Union to Union återlanserade i samband med seminariet skriften Guide för rättvis handel. Där beskrivs ILO:s konventioner och hur fackförbunden jobbar för att förbättra arbetsvillkoren för anställda i världen.

Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen, pratade om om svenska förhållanden och då vikten av upphandlingar där man kan ställa krav på leverantören. Han hänvisade tillbaka till omröstningen i höstas där riksdagen fällde vissa delar av regeringens förslag om ny upphandlingslag. Riksdagen fällde de delar av förslaget som sade att krav på kollektivavtalsliknande förhållanden skulle kunna vara ett kriterium i offentliga upphandlingar.

– Men allt är inte dåligt. Regelverket nu är trots allt bättre än det var förr, och det är uppenbart att upphandlingsunderlag kan innehålla krav på arbetsvillkor, arbetsmiljö och märkningar om till exempel rättvis handel. Man kan ställa krav på jämställdhet och social inkludering. Om man får ställa de här kraven så är det inte så långt kvar till att säga att man även skulle ha kollektivavtalsliknande villkor, sade han.

– Vi har drivit debatt om detta, fortsatte han. Det borde vara en no-brainer. Det har inte blivit så, men vi hoppas fortfarande komma framåt. TCO har dessutom hotat att anmäla Sverige till EU-kommissionen.

Han konstaterade att även privata företag handlar mycket och att de har större frihet att utforma sina upphandlingar.

– Där måste man inte följa upphandlingslagen, sade han. Där kan man gå före.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.