Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningForskning sprids med hjälp av musik

Forskning sprids med hjälp av musik

– Som forskare är vi som barn. Vi är nyfikna, vi har frågor och vi får svar. Skillnaden mellan oss och barn är att när vi får viktiga svar på våra frågor är vi skyldiga att presentera dessa svar för resten av världen, säger Nobelpristagaren May-Britt Moser som tar hjälp av musik och visualiseringar för att nå ut med sin forskning om hjärnan.

Nobelpristagaren May-Britt Moser. Foto: Ingenjören
Nobelpristagaren May-Britt Moser. Foto: Ingenjören

May-Britt Moser, som 2014 fick Nobelpriset tillsammans med Edvard Moser för deras upptäckter av celler som utgör positioneringssystemet i hjärnan, har ägnat många år att försöka förstå bakgrunden till all sin forskningsdata, och resultaten. Men var ska den som ska berätta om sin forskning för någon som saknar denna bakgrund börja, och hur kan man göra det på ett begripligt sätt?

– Jag har fått bra träning i detta eftersom jag kommer från en familj utan akademiker. Jag behövde prata ”normalt”. Dessutom kommer jag från det norska bibelbältet, där jag från tidig ålder fick höra att man skulle ut och tala. När jag blir uppspelt över något, då vill jag ut och tala om det, sade hon under en pressträff på Nobelmuseet på måndagsförmiddagen.

May-Britt Moser har tagit hjälp av en kompositör för att nå ut med sin forskning om hur känslan av plats och minne utvecklas i hjärnan. Att sprida sin forskning till en bredare allmänhet är något som hon ser som en viktig del av sitt jobb.

– Som forskare är vi som barn. Vi är nyfikna, vi har frågor och vi får svar. Skillnaden mellan oss och barn är att när vi får viktiga svar på våra frågor är vi skyldiga att presentera dessa svar för resten av världen. Och vi kan göra det på olika sätt. Vi kan skriva vetenskapliga artiklar och det är så vi får pengar och överlever inom vetenskapen, men det är också viktigt, särskilt i Skandinavien där vi får så mycket pengar från staten och skattebetalarna, att vi betalar tillbaka med information till de människor som betalar våra löner. Jag kan kommunicera med musik och video, sade hon.

En kompositör har hämtat in ljudet från hjärnceller, ett poppande ljud så som May-Britt Moser beskriver det, och transkriberat det till musik. Detta har sedan kombinerats med visualiseringar för att visa hur minnen skapas i olika ”rum”, men också hur dessa rum töms till följd av demens eller alzheimer. Med ljud och visualiseringar blir det möjligt för mottagarna att uppleva delar av forskningen.

– Det känslomässiga, som jag inte kan visa med figurer, kommer fram genom videon och musiken, säger May-Britt Moser.

Men det går en linje, enligt May-Britt Moser, mellan att försöka kommunicera ut sin forskning på ett bra sätt utan att bli för faktatung, genom att använda metaforer eller översätta forskningsbegrepp till ”vanliga ord”, och att översätta och förenkla så mycket att vetenskapen tunnas ut.

– Särskilt nu, i denna ”post-fakta”-era, måste vi vara extremt försiktiga så vi inte hamnar på den andra sidan. Vi måste kunna skapa berättelser baserade på fakta, men bara så att det blir ett sätt att presentera fakta på.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.