Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLTH i Helsingborg satsar på otekniskt

LTH i Helsingborg satsar på otekniskt

Två högskoleingenjörsutbildningar vid LTH:s campus i Helsingborg har startat särskilda temadagar för att teknologerna ska få med sig vissa icke-tekniska färdigheter, något som universitetet bedömer att arbetsgivare är intresserade av.

Projektet som går under namnet Ing-dagarna har testkörts i ett par år. Eleverna på Datateknik och Elektroteknik med automation på LTH i Campus Helsingborg har fått delta i flera temadagar där de tränar sig på andra färdigheter än de rent tekniska. De har fått träna sig i ämnen som etik, internationalisering och skrivande. Nu har projektet gjorts permanent. Ingenjören frågade den programan-svariga, Christin Lindholm, om projektet.

Varför har ni startat dessa temadagar?
– Det har utvecklats över tid. Studenterna behöver tekniska kunskaper, men även en del icke tekniska förmågor för att vara gångbara på arbetsmarknaden. I universitetets utbildning ska det ingå etik och hållbart tänkande.

Vilka ”otekniska” ämnen är det frågan om?
– I den första introduktionskursen har vi med övningar i gruppdynamik, värdegrund och ingenjörsmässigt skrivande. Gruppdynamiken handlar till exempel om vad som gäller i en grupp. Om jag gör ett åtagande, vad innebär det, och vilka mål har vi i gruppen? Under andra terminen får studenterna stifta bekantskap med de digitala spår vi lämnar efter oss i vardagen.

Hur går undervisningen till?
– I kursen Datorkommunikation tittar vi på de digitala spår man lämnar efter sig på webben när man söker Google och använder bankkort. Vi tänkte oss en vanlig dag för en människa som larmar huset, tar ut pengar och åker kommunalt till jobbet. Där loggar man in på dator och går ut på sociala media, köper resor på nätet och så vidare. Om man exempelvis handlar på nätet, så sparas det, och så får man riktad reklam sedan. Har du loggat in på jobbet, så kan arbetsgivaren se när du kom och gick.

Vad tycker studenterna om de här temadagarna?
– De tycker nog att det är spännande. Vi jobbar i grupper som får redovisa för varandra, och det har blivit ganska livliga diskussioner om vad är bra och mindre bra med det här. Vem kan utnyttja spåren på ett felaktigt sätt?

Får de betyg?
– Nej, men det är ett obligatoriskt moment. De studenter som är intresserade kan välja tre aktiviteter inom det icke-tekniska området och jobba vidare med dem för att bli certifierade. Vi har haft diskussioner med arbetsgivare, som säger att de gärna anställer personer som har internationell erfarenhet, som kan kommunicera eller har deltagit i teamwork, och detta är något som studenterna kan ha i sitt CV.

Kommer ni att utöka detta?
– Det är först nu som vi börjar med certifieringen i icke-tekniska kunskaper. Innan vi går vidare ska vi bjuda in folk från näringslivet till fokusgrupper för utvärdering.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

3
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?