Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenKlimatet har fått en egen Moore's lag

Klimatet har fått en egen Moore’s lag

CO2 in the clouds
Bild: acinquantadue/Thinkstock

Johan Rockström har introducerat en global kol-lag efter modell av Moore’s lag. Men den nya lagen handlar förstås inte om IT, utan om att världens koldioxidutsläpp ska halveras varje årtionde.

Minskningen av koldioxidutsläppen behöver en fastare grund. Det tycker Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre, som tillsammans med en grupp andra forskare tidigare i år beskrivit hur det ska gå till i en artikel i tidningen Science.

LÄnkar

Se här Johan Rockströms artikel i Science (kräver inloggning).

Se här Johan Rockströms debattartikel i DI.

För att göra det lättare att förstå begreppsmässigt liknar författarna det vid en ny sorts Moore’s lag. Skillnaden är förstås att där Moore’s lag handlar om att dubblera datorernas kapacitet för varje 1,5 år, handlar Rockströms nya lag om att halvera världens utsläpp av koldioxid för varje årtionde.

Och precis som Moore’s lag egentligen inte är en lag, utan ett slags vägbeskrivning för hur elektroniken hela tiden kan förbättras, så ska Rockströms Global Carbon Law – som artikelförfattarna själva har döpt den till – inte heller ses som en lag, utan som en vägledning för vad som faktiskt krävs för att få ner koldioxidutsläppen. Den nya ”lagen” är avsedd att ta ner ett långsiktigt mål – att få ner koldioxidutsläppen till noll till runt 2050 – till ett mer kortsiktigt och lättbegripligt koncept, det vill säga att halvera utsläppen på tio år.

För att klara detta räknar författarna till artikeln i Science upp fyra nödvändiga punkter:

1. Den globala utsläppen måste börja minska från och med cirka 2020 och snabbt fortsätta att rusa nedför en kurva där utsläppen minskar med 6-7 procent per år (en halvering per årtionde motsvaras av en årlig minskning med 6-7 procent).

2. Jordbruket måste omvandlas. Det måste gå från att vara världens största källa till växthusgaser till att bli en stor kolsänka i stället

3. Alla kvarvarande naturliga ekosystem måste skötas om så att de kan fortsätta att lagra in koldioxid.

4. Världen måste investera i storskalig CCS-teknik (Carbon Capture and Storage, det vill säga att koldioxid från eldning fångas upp och lagras långt under jord. Alla debattörer i klimatfrågan är inte överens om att CCS-tekniken är den rätta, men att potentialen i tekniken är stor är allmänt etablerat.)

Om världen kan genomföra allt detta, har vi enligt Johan Rockström cirka 66 procents chans att hålla kvar världen under smärtgränsen på 2 grader Celsius i global uppvärmning.

Det låter en smula dystert, men Rockström poängterar också att det finns hopp. Moore’s lag drivs av ny teknik som gör det möjligt att hela tiden få in fler transistorer per ytenhet på ett datorchip. På samma sätt ska Global Carbon Law drivas av att förnybar energi byggs ut allt snabbare. Och det sker redan. De senaste tio åren har produktionen av förnybar energi – från exempelvis vind och sol – fördubblats vart femte år. Eftersom utvecklingen är exponentiell har den ännu inte märkts så mycket, men om utvecklingen fortsätter kommer det snart att märkas mer för varje år som går.

Med en sådan utveckling kan kolet fasas ut helt till runt 2030 och oljan till cirka 2040. År 2050 kan världen vara helt fossilfri. Men för att det ska fungera krävs också bevis för att de snabba utsläppsminskningarna kan ge välfärd.

Ett positivt exempel som ofta lyfts fram är att Kina verkar på väg att ändra sin syn på energiproduktion. För bara några år sedan ökade fortfarande Kinas kolförbrukning med 3,7 procent per år. I dag minskar den med 4,7 procent per år.

Sture Henckel

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.