Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivKunskapstidning har blivit verklighet

Kunskapstidning har blivit verklighet

I februari berättade vi om ingenjören Josefin Hallgrens planer på att skapa en ny tidning för barn med fokus på teknik och naturvetenskap. Nu är första numret av Kunskapstidningen klart.

Ingenjören Josefin Hallgrens tanke med Kunskapstidningen är att sprida forskning och vetenskap på ett roligt sätt till barn i 9–12-årsåldern. Tidningen, som Josefin Hallgren har skapat tillsammans med studenter vid Jakobsbergs folkhögskola och Runö folkhögskola, är färgglad, fylld av bilder och lättlästa texter om aktuella ämnen, som Pokémon Go och robotar.

Ingenjören Josefin Hallgren Foto: Privat
Ingenjören Josefin Hallgren Foto: Privat

Sedan tidningen blev klar för några veckor sedan har Josefin Hallgren tryckt den i 1 000 exemplar för att kunna visa upp och dela ut tidningen, något hon har gjort på bland annat Vetenskapsfestivalen i Göteborg, KomTek i Järfälla och en skola. Fler besök är också inplanerade. En förhoppning är att kunna hitta finansiärer så att tidningen får en fortsättning.

– Det har varit ett stort intresse för tidningen och många som säger att det är en kul idé. Jag hoppas kunna få fram fler nummer, så nu ska jag sprida den så mycket som möjligt och hoppas få finansiering för det.

Blev tidningen, och arbetet med den, som du hade tänkt dig?
– Det var mycket mer att göra för att få till en tidning än jag trodde. Jag har hämtat mycket inspiration från andra och har lärt mig otroligt mycket i den här processen. Arbetet har också varit mycket roligare än jag trodde. Jag försöker tänka att det tidningen ska ta upp aktuella saker som är kopplade till barn, natur och teknik och det tycker jag att jag har lyckats med, men det finns såklart saker jag vill utveckla. Jag vill att tidningen ska få en lite tydligare röd tråd, med tydligare vinjetter och avgränsningar. Sen vill jag få in ännu mer bilder i tidningen, fler barn och mer interaktivitet, alltså mer tävlingar, enkäter och annat som kan göra att läsarna känner sig delaktiga.

Första numret av Kunskapstidningen.
Första numret av Kunskapstidningen.

Vad har varit svårast och vad har varit roligast i den här processen?
– Roligast har varit helheten, att ta fram sin egen tidning, att få tänka utifrån barnen och vad de kan tänkas vilja ha, och alla jag har fått prata med. Jag har ju aldrig gjort en tidning förut, så utmaningen har varit att lära mig allt från grunden och ta reda på saker under arbetets gång, men jag har fått mycket hjälp, framför allt av de två folkhögskolorna. Jag är väldigt nöjd med resultatet!

– Det är en jätteutmaning att nå ut till barn, därför vill jag gärna prata mycket med barn om vad de tycker och tänker. Min tanke med tidningen är att det ska vara kul med vetenskap och naturvetenskap. I skolan kan det vara kopplat till krav, men här ska det bara kännas kul!

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.