Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivKunskapstidning har blivit verklighet

Kunskapstidning har blivit verklighet

I februari berättade vi om ingenjören Josefin Hallgrens planer på att skapa en ny tidning för barn med fokus på teknik och naturvetenskap. Nu är första numret av Kunskapstidningen klart.

Ingenjören Josefin Hallgrens tanke med Kunskapstidningen är att sprida forskning och vetenskap på ett roligt sätt till barn i 9–12-årsåldern. Tidningen, som Josefin Hallgren har skapat tillsammans med studenter vid Jakobsbergs folkhögskola och Runö folkhögskola, är färgglad, fylld av bilder och lättlästa texter om aktuella ämnen, som Pokémon Go och robotar.

Ingenjören Josefin Hallgren Foto: Privat
Ingenjören Josefin Hallgren Foto: Privat

Sedan tidningen blev klar för några veckor sedan har Josefin Hallgren tryckt den i 1 000 exemplar för att kunna visa upp och dela ut tidningen, något hon har gjort på bland annat Vetenskapsfestivalen i Göteborg, KomTek i Järfälla och en skola. Fler besök är också inplanerade. En förhoppning är att kunna hitta finansiärer så att tidningen får en fortsättning.

– Det har varit ett stort intresse för tidningen och många som säger att det är en kul idé. Jag hoppas kunna få fram fler nummer, så nu ska jag sprida den så mycket som möjligt och hoppas få finansiering för det.

Blev tidningen, och arbetet med den, som du hade tänkt dig?
– Det var mycket mer att göra för att få till en tidning än jag trodde. Jag har hämtat mycket inspiration från andra och har lärt mig otroligt mycket i den här processen. Arbetet har också varit mycket roligare än jag trodde. Jag försöker tänka att det tidningen ska ta upp aktuella saker som är kopplade till barn, natur och teknik och det tycker jag att jag har lyckats med, men det finns såklart saker jag vill utveckla. Jag vill att tidningen ska få en lite tydligare röd tråd, med tydligare vinjetter och avgränsningar. Sen vill jag få in ännu mer bilder i tidningen, fler barn och mer interaktivitet, alltså mer tävlingar, enkäter och annat som kan göra att läsarna känner sig delaktiga.

Första numret av Kunskapstidningen.
Första numret av Kunskapstidningen.

Vad har varit svårast och vad har varit roligast i den här processen?
– Roligast har varit helheten, att ta fram sin egen tidning, att få tänka utifrån barnen och vad de kan tänkas vilja ha, och alla jag har fått prata med. Jag har ju aldrig gjort en tidning förut, så utmaningen har varit att lära mig allt från grunden och ta reda på saker under arbetets gång, men jag har fått mycket hjälp, framför allt av de två folkhögskolorna. Jag är väldigt nöjd med resultatet!

– Det är en jätteutmaning att nå ut till barn, därför vill jag gärna prata mycket med barn om vad de tycker och tänker. Min tanke med tidningen är att det ska vara kul med vetenskap och naturvetenskap. I skolan kan det vara kopplat till krav, men här ska det bara kännas kul!

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.