Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadJobb inte garanti mot fattigdom längre

Jobb inte garanti mot fattigdom längre

Sysselsättningen inom OECD stiger men beräknas inte vara tillbaka på den nivå som fanns innan 2008 förrän i slutet av nästa år. Men ett jobb är inte längre tillräckligt för att undvika fattigdom när antalet lågbetalda och osäkra anställningar ökar.

Länge har antagandet att låg arbetslöshet betyder att arbetsmarknaden fungerar varit en sanning, samtidigt som det är lätt att mäta. Men OECD, Organisation for Economic Co-operation and Development, där Sverige och 34 andra, huvudsakligen rika länder, är medlemmar, kommer i sin nya rapport Employment Outlook 2017 delvis till en annan slutsats. För trots att antalet arbetstillfällen och människor i arbete har ökat så ökar också missnöjet bland medlemsländernas invånare med hur arbetsmarknaden fungerar liksom misstron mot globalisering och frihandel. Den nya Employment Outlook innehåller därför också kriterier för att uppskatta kvaliteteten på de arbetstillfällen som skapats. Och här framstår intressanta skillnader mellan länderna.

Medan antagandet att hög sysselsättning och en välfungerande arbetsmarknad fortfarande verkar stämma för ett antal länder, däribland Sverige, så är sambandet mer tveksamt i till exempel Spanien där hela 16,5 procent av arbetskraften tjänar mindre än hälften av landets medianinkomst. Och USA ligger jämsides med Finland vad gäller sysselsättning men i nivå med Grekland när det gäller andel med riktigt låga inkomster.

Medelvärdet för låginkomsthushåll (hushåll som tjänar under medianen) i OECD ligger på 7 procent men i USA är det 12 procent. I Storbritannien räknar man med att hälften av landets fattiga, runt 7,5 miljoner personer, finns i hushåll med arbete. Sysselsättningen i Storbritannien och i Japan ligger ungefär på samma nivå men i Japan är anställningarna säkrare och förlusten av ett jobb innebär inte heller lika stor ekonomisk risk som för en arbetstagare i Storbritannien. Å andra sidan har japanerna det tuffare på jobbet med hög arbetsbelastning och litet resurser.

Kriterierna i OECD:s undersökning i år är tre för antalet arbetstillfällen, tre för kvalitet och tre för inkludering. En positiv ökning, förutom att antalet jobb sakta ökar är att allt fler kvinnor inom OECD går ut på arbetsmarknaden.

Om antagandet att hög sysselsättning fortfarande är ett tecken på en välfungerande arbetsmarknad i vissa länder, som Sverige, Finland, Island och Norge så beror det alltså dessutom på jobbkvalitet, sociala skyddsnät och andra faktorer. Financial Times travesterar Tolstoj: ”Alla fungerande arbetsmarknader liknar varandra medan varje dysfunktionell arbetsmarknad är dysfunktionell på sitt eget vis.”

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.