Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Många trodde att vi var på väg att lämna"

”Många trodde att vi var på väg att lämna”

Några år efter att Astra Zenecas lagt ned forskningen i Lund och Södertälje trodde många fortfarande att bolaget var på väg att lämna landet, enligt Anna Sandström, science relations director på bolaget.
– Det är först nu som vi känner att det finns en medvetenhet om vår aktiva medverkan i innovationssystemet i Sverige i dag, sade hon under ett IVA-seminarium som handlade om vad som hänt sedan efter Astra Zenecas omstrukturering.

2010 meddelade Astra Zeneca att forskningsverksamheten i Lund skulle stänga. 900 personer sades upp. Två år senare var det Södertäljes tur.

Det här var ett led i en global omställning, berättade Anna Sandström, science relations director på bolaget, under ett seminarium på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, i Stockholm på tisdagen. De stora globala företagen genomgick stora förändringar och många globala läkemedelsbolag valde att dra ner på antalet anställda, däribland Astra Zeneca, som valde att koncentrera sin forskning till färre platser. Samtidigt som intäkterna minskade och patent var på väg att gå ut behövde Astra Zeneca också göra kostsamma investeringar, inte minst inom forskning och utveckling, för att gå mot tillväxt igen.

– Det handlade inte om att man bedömde att Sverige var en mindre fördelaktig plats att bedriva forskning och utveckling inom life science, utan det var helt enkelt en ny strategi, berättade Anna Sandström.

En farhåga när Astra Zeneca drog ner var att bolagets förankring i Sverige skulle minska och att de som förlorade sina jobb inte skulle fångas upp. Siffror från 2013 som Region Skåne tog fram visade att 80 procent av de 900 som sades upp i Lund hade hittat en sysselsättning. Drygt 200 började jobba på Astra Zeneca i Mölndal. Åttio började jobba i Danmark.

Astra Zeneca har 6 700 anställda i Sverige i dag, och det är något som ibland glöms bort, menade Anna Sandström, att bolaget fortfarande har en så pass stor närvaro i landet i dag, och att bolaget samarbetar mycket med externa parter inom landet.

– Det är först nu som vi känner att det finns en medvetenhet om vår aktiva medverkan i innovationssystemet i Sverige i dag. Under några år efter de här beskeden var det många som trodde att vi var på väg att lämna, sade Anna Sandström.

Södertälje med sin läkemedelstillverkning ser Astra Zeneca också som en oerhört viktig del av bolagets produktionsflotta.

– Produktionskunnande och processkunnande, det är otroligt viktigt för oss att det finns, byggs upp och fortsätter att finnas i Sverige.

I Lund tog forskarbyn Medicon Village över lokalerna efter Astra Zeneca och där arbetar runt 1 600 anställda i dag, fler än på Astra Zenecas tid.

Forskningsinstitutet Rise kom till som ett resultat av nedläggningen av forskningsenheten i Södertälje, berättade Anna Stenemyr, sektionschef för process- och farmaceutisk utveckling på Rise. Det var ett sätt att ta vara på den kompetens som fanns inom processutveckling och uppskalning av processer inom Astra Zeneca.

När Rise startade 2013 kom alla 30 anställda från Astra Zeneca. I dag är Rise dubbelt så stort och arbetar till 50 procent med läkemedelsrelaterade projekt. Institutet har också till uppdrag att bedriva forskning och hjälpa svenskt näringsliv.

Samverkan som framgångsfaktor för både företag, akademin och samhället lyftes fram flera gånger under seminariet. Samverkan borde vara meriterande, ansåg Anna Sandström. Nils Hannerz, forsknings- och innovationschef på Ikem, Innovations- och kemiindustrierna, såg också ett behov av mycket bättre samarbete mellan högskola och industri, inte minst för den framtida kompetensförsörjningen och för att attrahera investeringar till Sverige.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

3
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?