Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemDebattDebatt: Rösta i fullmäktigevalet!

Debatt: Rösta i fullmäktigevalet!

Vart fjärde år är det val till Sveriges Ingenjörers Fullmäktige. Under april månad 2018 har du som är medlem i Sveriges Ingenjörer möjlighet att rösta i valet av 81 ledamöter till Sveriges Ingenjörers Fullmäktige, skriver Bertil Nordqvist i det här debattinlägget.

Fullmäktige väljer förbundsstyrelse och valberedning, beslutar om medlemsavgifter och motioner samt fastställer budget, förbundets stadgar och strategier. Bland annat beslutar Fullmäktige också om förbundets program för arbetsmiljö, jämställdhet, utbildningspolitik och miljöpolitik.

Det finns många kompetenta kandidater i över 20 valkorporationer att välja på i årets val. Rösta på den valkorporation och kryssa för den kandidat som du bedömer bäst kan företräda dig i Fullmäktige.

Varför ska jag rösta?
Sveriges Ingenjörer har en unik medlemsdemokrati där medlemmarna i direktval väljer Fullmäktige – Sveriges Ingenjörers högsta beslutande organ.

Just din röst kan avgöra vem som blir invald i Fullmäktige. Ibland skiljer mindre än en handfull röster mellan den som blir invald och den som hamnar på reservplats.
I fullmäktige kan det skilja på en röst vem som blir invald i förbundsstyrelsen och som kanske några år senare väljs till förbundsordförande.

Du som röstar bidrar till att stärka och bevara, ja till och med försvara vår medlemsdemokrati. Detta då det verkar finnas personer inom förbundet som anser att ett lågt valdeltagande kan vara ett lämpligt skäl till att ändra sättet på hur vi utser våra representanter.

Kanske vill man gå över till ett annat system som kan ta ifrån dig rätten att i framtiden välja vårt hösta beslutande organ i direkta val. Detta vet vi i skrivande stund inte, men du som röstar bidrar till ett starkare och mer legitimt fullmäktige.

Du har redan fått, eller ska ha fått, mejl från förbundet, till den e-postadress du har registrerad i förbundets medlemsregister, med information om valkorporationer och kandidater och hur du kan rösta. Skulle du inte ha fått ditt röstnings-mejl, sänd ett mejl till val@sverigesingenjorer.se

To make democracy work,
we must be a nation of participants, not simply observers.
One who does not vote has no right to complain.
Louis L’Amour

Rösta senast den 30 april!!!

Bertil Nordqvist

Bertil Nordqvist
kandidat till Fullmäktige
i valkorporationen Erfarna Civilingenjörer

1 KOMMENTAR

  1. Val är inte meningsfullt om man inte vet vad man väljer. I detta fall är det med 23 valkorporationer och x antal kandidater som Alice i Underlandet ” Om du inte vet vart du ska, spelar det ingen roll vilken väg du tar”. Tyvärr är programförklaringarna så rudimentära så det går de inte avgöra vad de leder och det framgår inte vad dessa ”kompenta kanditater” vill. Så valet är enkelt att antingen rösta på något man inte vet vad det innebär eller helt enkelt markera att man inte köper sakernas tillstånd och ange varför. Med förhoppning att någon tar åt sig och kanske börjar fundera på att varför intresset att rösta är så lågt. Ur ett demokratisk synvinkel är det ju katastrof och risken för att en valkorporation med stark förankring t ex inom ett storföretag lyckas få många inom deras företag ( genom olika lobbyverksamhet och information) att rösta för deras korporation och deras särintressen är och därmed få ett stort inflytande på Sveriges Ingenjörer är uppenbar. I kommentarer i en tidigare artikel har bland annat förslag på hur alternativen kan redovisas tydligare. I avvaktan på detta bidrar jag till att stärka förbundet genom att förklara varför jag inte röstar och hur jag ser valdeltagandet kan öka så man får ett mer legitimt fullmäktige. För en mycket viktig del i legitimiteten ligger i att veta vad man röstar på och vilka som företräder en.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.