Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtÅtta platser i styrelsen uppe för omval – nu vill valberedningen få...

Åtta platser i styrelsen uppe för omval – nu vill valberedningen få förslag

I höst ska åtta personer väljas till Sveriges Ingenjörers styrelse. Och nu vill valberedningen få in förslag. Många förslag. ”Föreslå personer du har förtroende för – det räcker så. Man behöver inte ge en lång förklaring”, säger Maygon Wendel Lesenius. Och förbundsordförande Ulrika Lindstrand konstaterar att det både är roligt och ger erfarenhet att sitta i styrelsen.

Det är hela presidiet (ordförande och de två vice ordförande) och fem av ledamöterna som ska väljas på ingenjörsfullmäktige i höst. Hur många av dem som sitter i styrelsen i dag som vill fortsätta talar valberedningen inte om. Alla platser ses över.

– Vi tittar på helheten. Speglar den medlemskåren? Saknar vi något? säger Maygon Wendel Lesenius, vice ordförande i valberedningen.

Fram till 21 juni går det att nominera. De man föreslår måste vara medlemmar i förbundet men behöver inte ha varit med i till exempel ingenjörsfullmäktige eller haft uppdrag centralt. Det viktiga är att man själv tycker att personen är klok eller har bra idéer för vad förbundet borde göra.

Här nominerar du

Mer information och nomineringssida: https://www.sverigesingenjorer.se/styrelsenominering/

– Det får gärna vara någon som jobbar i enmans- eller småföretag. Man behöver inte komma från någon stor klubb. Eller att man jobbar på ett utländskt företag som inte har kollektivavtal men där vi har många medlemmar. Eller i kommunal verksamhet. Det kan vara vad som helst.

Förbundsordförande Ulrika Lindstrand instämmer.

– Det ska inte bara vara den bransch som är störst. I dag har vi lyckats få en bra blandning av erfarenheter från privat och offentlig sektor – men även från egenföretagare och konsultverksamhet, säger hon.

Ulrika Lindstrand lyfter också fram att styrelsens uppgift är att se framåt.

– Ingenjörer tycker att det är roligt att komma in på operativa frågor, men styrelsen ska inte vara operativ. För att kunna styra förbundet måste man ha förmåga att vara långsiktig och strategisk, säger hon.

Själv kandiderar Ulrika Lindstrand till att fortsätta som ordförande. Hon konstaterar att om man vill påverka förbundet och få insyn så är det både roligt och personligt utvecklande att sitta i styrelsen. Verksamheten är komplex – med många anställda, företagsverksamhet och stiftelser.

– Det är inte lätt att hitta motsvarande erfarenhet. Man får input från fullmäktige och lägger ut en färdplan. Man har insikt i ekonomin, fastigheten, konferensverksamheten och lokalt. Det är en otroligt bred bas.

Samtidigt säger hon att det inte är den personliga karriären som ska vara viktig när man nominerar. Själv ser Ulrika Lindstrand inte förbundsstyrelsen som en karriärväg, utan hennes drivkraft i det fackliga arbetet har alltid varit att göra gott för andra.

En sista fördel hon lyfter fram med att sitta i styrelsen är att det ger en plattform för att nätverka utanför förbundet – att ha kontakt med politiker och branschorganisationer.

– Det är fantastiskt att få möjlighet att påverka och se hur allt hänger ihop – att lyfta ingenjörsyrket.

Det här är de i styrelsen vars platser är uppe för omval i höst:

  • Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, McNeil AB
  • Joachim Pettersson, förste vice förbundsordförande, Boliden Mineral AB
  • Monica Normark, andre vice förbundsordförande, SEKAB E-Technology AB
  • Mikael Andersson, Luleå kommun
  • Sofia Johannesson, AstraZeneca Södertälje
  • Per Norlander, Ericsson AB
  • Marcus Suurküla, FMV
  • Måns Östring, Uppsala universitet

De här ledamöterna är valda till hösten 2019:

  • Sverker Hanson, Sweco TransportSystem AB
  • Therese Koggdal, Volvo Construction Equipment AB
  • Sara Magnusson, Lexlegi Stiftelse
  • Philip Stankovski, Auranest Holding AB
  • Helene Åhsberg, Svensk Kärnbränslehantering AB Stockholm

Dessutom har styrelsen två platser för teknologer, som föreslås av teknologrådet. På den ena sitter Tobias Åresten, Tekniska högskolan vid Linköpings universitet, den andra platsen är vakant.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
Att ha kurser och kurslitteratur på engelska har till stor del setts som något naturligt och oproblematiskt i Sverige. Men nu visar en ny studie från KTH och Chalmers att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.