Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivHälsaFärre olyckor när säkerheten beskrivs utan ord

Färre olyckor när säkerheten beskrivs utan ord

En bild kan vara långt mer effektiv än det skrivna ordet. Det är idén bakom Tysta boken, en bilderbok om säkerhet som rönt stor framgång inom byggbranschen. För NCC har den varit ett effektivt bidrag för att öka säkerhetstänket på arbetsplatserna där olyckorna halverats sedan 2011.

Som titeln antyder innehåller Tysta boken inga uttalade ord utan är illustrerad med enkla bilder som visar rätt och fel i olika situationer. Det kan vara allt från att påminna om att använda säkerhetsutrustning till hur man agerar i olika situationer. Till exempel att fråga en kollega om man är osäker på hur en maskin fungerar eller att gå undan när man behöver ta ett telefonsamtal.

Boken bygger helt på enkla bilder som visar hur man bör agera i olika situationer.

– Alla kan förstå den, oavsett vilket språk man talar. Den är tydlig och lätt att ta till sig, berättar Malin Berengren som arbetar med arbetsmiljö på NCC.

En bild är dessutom mer intuitiv än en textmassa. På så vis är det en fördel att använda bilder när man vill beskriva situationer och visa på de risker som kan uppstå på en byggarbetsplats. Bilderna kan därmed bli en bra ingång till diskussioner, enligt Malin Berengren.

– Olyckorna på NCC:s arbetsplatser har halverats sedan 2011, och Tysta boken har varit ett värdefullt verktyg i det arbetet.

Boken, som numera finns i pocketformat, har även fått spridning i branschen via Sveriges Byggindustrier. Nästa steg är att utveckla konceptet digitalt.

– Den finns att ladda ned i digital form, men vi skulle vilja utveckla den ytterligare. En idé är att ta fram en app för mobiltelefonen så att den kan bli ännu mer tillgänglig, men vi har ännu inte beslutat något, säger Malin Berggren.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.