Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFärre olyckor när säkerheten beskrivs utan ord

Färre olyckor när säkerheten beskrivs utan ord

En bild kan vara långt mer effektiv än det skrivna ordet. Det är idén bakom Tysta boken, en bilderbok om säkerhet som rönt stor framgång inom byggbranschen. För NCC har den varit ett effektivt bidrag för att öka säkerhetstänket på arbetsplatserna där olyckorna halverats sedan 2011.

Som titeln antyder innehåller Tysta boken inga uttalade ord utan är illustrerad med enkla bilder som visar rätt och fel i olika situationer. Det kan vara allt från att påminna om att använda säkerhetsutrustning till hur man agerar i olika situationer. Till exempel att fråga en kollega om man är osäker på hur en maskin fungerar eller att gå undan när man behöver ta ett telefonsamtal.

Boken bygger helt på enkla bilder som visar hur man bör agera i olika situationer.

– Alla kan förstå den, oavsett vilket språk man talar. Den är tydlig och lätt att ta till sig, berättar Malin Berengren som arbetar med arbetsmiljö på NCC.

En bild är dessutom mer intuitiv än en textmassa. På så vis är det en fördel att använda bilder när man vill beskriva situationer och visa på de risker som kan uppstå på en byggarbetsplats. Bilderna kan därmed bli en bra ingång till diskussioner, enligt Malin Berengren.

– Olyckorna på NCC:s arbetsplatser har halverats sedan 2011, och Tysta boken har varit ett värdefullt verktyg i det arbetet.

Boken, som numera finns i pocketformat, har även fått spridning i branschen via Sveriges Byggindustrier. Nästa steg är att utveckla konceptet digitalt.

– Den finns att ladda ned i digital form, men vi skulle vilja utveckla den ytterligare. En idé är att ta fram en app för mobiltelefonen så att den kan bli ännu mer tillgänglig, men vi har ännu inte beslutat något, säger Malin Berggren.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.