Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtFörtroendevalda tar nya tag efter utbildning specifikt för högskolan

Förtroendevalda tar nya tag efter utbildning specifikt för högskolan

Nyligen hölls Sveriges Ingenjörers första utbildning specifikt för förtroendevalda inom högskolan. Ingenjören frågade några deltagare vad de kommer att ta tag i efter kursen – och det handlar både om saker som påverkar anställda och om det fackliga arbetet.

Mikael Åsman, Blekinge Tekniska Högskola
Mikael Åsman, Blekinge Tekniska Högskola

Det första som kommer upp är tjänstgöringsplaner.

– Det slarvas mycket med dessa hos arbetsgivarna och diskussionen idag visar att planerna är viktiga för både planering, arbetsbelastning, arbetsmiljö och kompetensutveckling etcetera. Nu inser vi alla att vi bör följa upp dessa mer systematiskt. Det är bara att börja direkt, konstaterar Mikael Åsman från Blekinge Tekniska Högskola.

Tjänstgöringsplaner är planer som arbetsgivaren tar fram i samråd med varje lärare om vilka arbetsuppgifter (exempelvis undervisning, kurser, forskning, handledning, kompetensutveckling) den anställda ska ha kommande termin eller läsår. Planerna ska göras på ett systematiskt sätt och arbetsgivaren ska också meddela resultatet till det lokala facket. Om det inte görs är det ett brott mot kollektivavtalet.

Erika Gilbertsson, KTH
Erika Gilbertsson, KTH

En annan regel som togs upp var att alla tjänster på högskolan ska annonseras ut. Det är något Erika Gilbertsson från KTH kommer att ta tag i.

– Jag är osäker på hur det ser ut med det hos oss i dag så jag behöver börja med att sätta mig in i det, säger hon.

Eva Nordlander, Mälardalens högskola
Eva Nordlander, Mälardalens högskola

Dessutom är det viktigt att tjänster blir utlysta på rätt sätt, tillägger Eva Nordlander från Mälardalens Högskola – annars kan personen som får tjänsten förlora jobbet.

– Vi har pratat om ett fall i dag där det upptäcktes efter åtta år att en tjänst inte utlysts rätt och personen fick sluta. Man behöver stämma av med arbetsgivaren hur de gör och att de gör rätt.

Pär Sundén, Luleå tekniska universitet
Pär Sundén, Luleå tekniska universitet

Vad olika befattningar och tjänster innebär är ett annat område som kommit upp. Pär Sundén från Luleå tekniska universitet konstaterar att de behöver se över lokala avtal, eftersom de innehåller gamla befattningsbenämningar i dag.

– Dessutom hänvisar arbetstidsavtalen till bestämmelser flera avtal bakåt i tiden, där det finns riktvärden för hur mycket undervisning som kan ingå i en tjänst, till exempel att lektorer kan ha maximalt 400 timmar undervisning. Det är det inte många i min generation som vet, säger han.

Lars Bengtsson, Chalmers
Lars Bengtsson, Chalmers

Ett annat ämne som kommit upp är att arbetsgivarna är väldigt samordnade. De stämmer av och koordinerar planerade förändringar mellan lärosätena och med Arbetsgivarverket, till exempel om arbetstidsavtal.

– Lika samordnade är inte vi på den fackliga sidan, det borde vi vara. Vi borde bilda nätverk för att prata om det, säger Lars Bengtsson från Chalmers.

De andra håller med.

Jens Ekengren, Örebro universitet
Jens Ekengren, Örebro universitet

– För det är ju inte säkert att det som passar lokalt i Linköping passar på andra ställen. Då vore det bra att ha fått en varning att det är saker på gång, säger Jens Ekengren från Örebro universitet.

Men det finns hinder för att nätverka. Det kanske största är att rätten till facklig tid bara gäller lokalt arbete – och inte för central samordning.

– Vi har ju också ett annat jobb, så få träder upp för att ta tag i sådant här. Och på grund av regeln om lokalt arbete så skulle det här behöva ske på fritiden, säger Mikael Åsman, BTH.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.