Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivGränslöst arbete utmanar arbetsmiljöarbetet

Gränslöst arbete utmanar arbetsmiljöarbetet

Otydligt ansvar, minskat inflytande och bristande samverkan. I internationella företag där medarbetarna är spridda över nationsgränserna kan det vara svårt att driva ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Det framkommer av den förstudie om arbetsmiljö i internationella företag som nu är klar.

Som Ingenjören tidigare berättat är Sveriges Ingenjörer involverade i ett projekt som jobbar med att ta fram en guide för den globala arbetsmiljön. Under hösten har projektet genomfört en förstudie för att ta reda på vilka områden som har störst behov av stöd.

Resultaten visar att det finns en hel del utmaningar, inte minst när det gäller samverkan och inflytande. Hanneli Lindholm, ombudsman hos Sveriges Ingenjörer och PTK:s representant i gruppen, konstaterar att det idag finns vita fläckar där det är oklart hur arbetsmiljöarbetet ska ledas och delegeras.

– I det nya globala och digitala arbetslivet blir den typen av frågor problematiska och det påverkar även den psykosociala arbetsmiljön, säger hon.

Läs också: Nytt projekt utforskar det nya arbetslivets utmaningar

Problem som rör delegering av arbetsmiljöarbetet samt hur man hanterar ansvar, rollfördelning och information är områden som sticker ut i förstudien. Kan chefer som sitter i ett annat land ha ansvar för arbetsmiljön? Vilken möjlighet har skyddsombud att göra riskbedömningar vid exempelvis omorganisationer? Vem vakar över den fysiska och psykosociala arbetsmiljön i det globala arbetslivet?

Arbetsmiljöguide för globala företag

PTK och Svenskt näringsliv har tagit initiativet till ett partsgemensamt projekt som syftar till att ta fram en arbetsmiljöguide för den globala arbetsmiljön. Förstudien, som bygger på intervjuer och enkätundersökningar, är nu klar. Till våren påbörjas arbetet med att utveckla ett interaktivt webbverktyg som underlättar för exempelvis arbetsgivare, HR, skyddsombud, förtroendevalda, ombudsmän och arbetstagare att hantera knepiga, nya eller oreglerade arbetsmiljöfrågor.

Under våren ska projektet därför lägga fokus på att tydliggöra uppgiftsfördelning och roller i företag som verkar i en internationell miljö. Förutom referensgrupper kommer även arbetsmiljöverket samt jurister med inriktning på arbetsmiljö att involveras. Arbetet ska mynna ut i ett interaktivt webbverktyg med sikte på lansering i september.

Tanken med verktyget är att det ska vara ett stöd för både arbetsgivare och arbetstagare som verkar i en internationell miljö. Förutom guider, nyttiga länkar och tips på kontaktvägar kommer det även att innehålla goda exempel samt utbildningspaket.

Dessutom ska en snabbkurs i den svenska arbetsmiljölagen för utländska chefer och medarbetare tas fram.

– Vi har märkt att det tar tid för utländska bolag som verkar i Sverige att sätta sig in i de svenska arbetsmiljöreglerna. För att minska den startsträckan kommer vi att ta fram en introduktionskurs för den målgruppen, berättar Hanneli Lindholm.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.