Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivGränslöst arbete utmanar arbetsmiljöarbetet

Gränslöst arbete utmanar arbetsmiljöarbetet

Otydligt ansvar, minskat inflytande och bristande samverkan. I internationella företag där medarbetarna är spridda över nationsgränserna kan det vara svårt att driva ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Det framkommer av den förstudie om arbetsmiljö i internationella företag som nu är klar.

Som Ingenjören tidigare berättat är Sveriges Ingenjörer involverade i ett projekt som jobbar med att ta fram en guide för den globala arbetsmiljön. Under hösten har projektet genomfört en förstudie för att ta reda på vilka områden som har störst behov av stöd.

Resultaten visar att det finns en hel del utmaningar, inte minst när det gäller samverkan och inflytande. Hanneli Lindholm, ombudsman hos Sveriges Ingenjörer och PTK:s representant i gruppen, konstaterar att det idag finns vita fläckar där det är oklart hur arbetsmiljöarbetet ska ledas och delegeras.

– I det nya globala och digitala arbetslivet blir den typen av frågor problematiska och det påverkar även den psykosociala arbetsmiljön, säger hon.

Läs också: Nytt projekt utforskar det nya arbetslivets utmaningar

Problem som rör delegering av arbetsmiljöarbetet samt hur man hanterar ansvar, rollfördelning och information är områden som sticker ut i förstudien. Kan chefer som sitter i ett annat land ha ansvar för arbetsmiljön? Vilken möjlighet har skyddsombud att göra riskbedömningar vid exempelvis omorganisationer? Vem vakar över den fysiska och psykosociala arbetsmiljön i det globala arbetslivet?

Arbetsmiljöguide för globala företag

PTK och Svenskt näringsliv har tagit initiativet till ett partsgemensamt projekt som syftar till att ta fram en arbetsmiljöguide för den globala arbetsmiljön. Förstudien, som bygger på intervjuer och enkätundersökningar, är nu klar. Till våren påbörjas arbetet med att utveckla ett interaktivt webbverktyg som underlättar för exempelvis arbetsgivare, HR, skyddsombud, förtroendevalda, ombudsmän och arbetstagare att hantera knepiga, nya eller oreglerade arbetsmiljöfrågor.

Under våren ska projektet därför lägga fokus på att tydliggöra uppgiftsfördelning och roller i företag som verkar i en internationell miljö. Förutom referensgrupper kommer även arbetsmiljöverket samt jurister med inriktning på arbetsmiljö att involveras. Arbetet ska mynna ut i ett interaktivt webbverktyg med sikte på lansering i september.

Tanken med verktyget är att det ska vara ett stöd för både arbetsgivare och arbetstagare som verkar i en internationell miljö. Förutom guider, nyttiga länkar och tips på kontaktvägar kommer det även att innehålla goda exempel samt utbildningspaket.

Dessutom ska en snabbkurs i den svenska arbetsmiljölagen för utländska chefer och medarbetare tas fram.

– Vi har märkt att det tar tid för utländska bolag som verkar i Sverige att sätta sig in i de svenska arbetsmiljöreglerna. För att minska den startsträckan kommer vi att ta fram en introduktionskurs för den målgruppen, berättar Hanneli Lindholm.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?