Byggnadsingenjörer för krisberedskap efterlyses

När byggnader skadats eller riskerar att kollapsa är det byggnadsingenjörens uppgift att bedöma hur man säkrast räddar överlevande. Foto: Ulf Strandberg

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, efterlyser byggnadsingenjörer som kan tänka sig att ingå i den nationella beredskapsstyrkan. Det är en satsning för att förstärka beredskapen vid exempelvis naturkatastrofer eller terrordåd.

Tidigare var verksamhetsområdet Sök och Räddning inom MSB ett internationellt team, men sedan 2017 har uppdraget vidareutvecklats och är nu en nationell styrka som ska kunna rycka ut vid krissituationer.

Fakta: NUSAR

Nationell urban sök och räddning, NUSAR, kan stödja kommunal räddningstjänst med specialistkompetens och materiel vid helt eller delvis kollapsade byggnadskonstruktioner. I uppdraget ingår bland annat eftersök av skadade, säkring av arbetsmiljö, forcering, lyft och flytt av byggnadsdelar samt stöd till vårdgivare vid losstagning, stabilisering och överlämnande av skadade.

Det är också anledningen till att MSB nu gör en tydlig satsning på att utöka förstärkningsresurserna inom NUSAR, Nationell urban sök och räddning, med fler byggnadsingenjörer.

– Vi har tidigare haft svårt att hitta personal med rätt kompetens. Idag har vi två byggnadsingenjörer i teamet, men vi siktar nu på att utöka till åtminstone åtta personer, säger Anna Gustavsson, HR-ansvarig på MSB.

Naturkatastrofer, ras och skred, terrordåd eller arbetsplatsolyckor är exempel på tillfällen när MSB:s förstärkningsresurs kan gå in och stödja kommunal räddningstjänst i sitt arbete. Här har byggnadsingenjören en viktig uppgift. Om byggnader skadats eller riskerar att kollapsa är uppdraget att bedöma och ge råd för hur teamet lokaliserar och räddar överlevande på ett säkert och effektivt sätt.

Förutom en grundutbildning på tio dagar får man som förstärkningsresurs räkna med att avsätta cirka en vecka per år för övningar. Under dessa dagar är man anställd av MSB. Eftersom uppdraget innebär att kunna hålla sitt fokus i pressade situationer ställer man höga krav på stresstålighet och yrkesskicklighet.

Anna Gustavsson poängterar att det dessutom kan vara bra att tänka igenom sin jobb- och familjesituation så att det funkar att rycka ut med kort varsel. Stockholm, Malmö och Göteborg är prioriterade områden och MSB vill att man ska kunna inställa sig på fyra timmar.

–  Uppdraget bygger på att personerna känner ett engagemang och vill bidra till svensk krisberedskap. För den som är nyfiken på att söka så är ansökan öppen till februaris början, säger Anna Gustavsson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar