Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenOla Serneke – en av de tre ingenjörer som sommarpratar

Ola Serneke – en av de tre ingenjörer som sommarpratar

Ola Serneke, ägare och VD för byggföretaget Serneke, gör i år debut som sommarvärd på Sveriges Radio. Med en civilingenjörsexamen från Chalmers i botten är han därmed en av tre ingenjörer bland årets sommarpratare. 

Hur gick det till när du fick frågan om att sommarprata? 

– Sverige Radio ringde till vår kommunikationsavdelning och sökte mig i frågan. Vi är ju ett samhällsengagerat bolag, så det är säkert därför de ville ha mig med. Att  sommarprata var inte något jag hade väntat mig, men det känns kul att få möjlighet att prata om det jag anser är viktigt. Det är också inspirerande eftersom det är en helt ny sak för mig. Alla medarbetare har varit väldigt positiva till att jag ska medverka – det är kul då många lyssnar på programmet.

Vad kommer ditt sommarprat att handla om?

– Det får ni höra 23 juli! Men jag kan avslöja att jag bland annat vill prata om hur man kan vara med och skapa ett sundare och mer positivt samhälle. För min personliga del innebär det att jag engagerar mig i folkhälsofrågor, byggnation av anläggningar för idrott, CSR-arbete med mera.

Vilken musik kommer du att spela?

– Blandat, men i min smak – absolut inte schlager – och lite udda.

Vad är mest utmanande med att förbereda ett sommarprat?

– Jag sitter just nu och funderar på manus, men det kommer bli bra till slut. Det måste vara personligt och ärligt, inte en bolagspresentation. Jag vill och hoppas att folk ska bli inspirerade av mitt framförande.

Du är en av två ingenjörer som sommarpratar. Vilka är dina tankar kring det?

– Att det är få och att programmet är väldigt vinklat mot mediafolk. Jag skulle vilja att det var en större bredd i sommarpratarna, det är viktigt på samma sätt som i samhället i stort. Mer mångfald och inte så likartat.

Vilka utmaningar ser du i din bransch när det gäller ingenjörsyrket?

– Jag tror det är viktigt att vi låter alla bli tillräckligt erfarna innan de får högre positioner och ansvar i bolaget. Min uppfattning är att många får för mycket ansvar tidigt, och det är inte bra.

På vilket sätt har du själv nytta av dina ingenjörskunskaper i din vd-roll?

– Jag tycker jag har blivit bra på lösningsmetodik, matematiken är också till stor nytta. Dessutom är jag snabbtänkt och framförallt van att slutföra svåra uppgifter.

Varför tycker du att vi ska lyssna på dig den 23 juli kl 13.00?

– Det kommer bli ett bra program!

Anna Nyström

4 KOMMENTARER

    • Bra att du påpekar. Det blev nog en miss pga att redaktionen gått på semester när kommentaren kom in. Nu är det rättat! Så klart ska Caroline Farberger räknas med!

  1. Hej, jag vill bara påpeka att även sommarprataren Caroline Farberger har en ingenjörsexamen från Chalmers, så det är åtminstine TRE ingenjörer i årets sommarpratarskara. Rätt ska vara rätt ?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.