Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningLär dig smart studieteknik av Mensas ordförande

Lär dig smart studieteknik av Mensas ordförande

Chansen att klara tentorna handlar inte bara om att plugga mycket. Det är lika viktigt att plugga smart. Lär dig expertens knep för bättre studieteknik. 

Björn Liljeqvist är en av de smartaste personerna i Sverige. Han blev medlem i Mensa när han var 15 år och i somras valdes han till föreningens internationella ordförande. Björn jobbar sedan 17 år med utbildningar i bättre studieteknik. Här är hans bästa tips för att klara tentorna.

  1. Vänta inte på inspiration, bygg rutiner istället. Hitta en eller flera bra platser att plugga på och sätt igång även när du inte känner motivation.
  2. Skaffa en kalender för att planera. Det finns också bra appar, två exempel är Don´t break the chain och WorkFlowy för att bygga goda vanor.
  3. Använd en studiedagbok och lär dig ett plugga med metoden spaced repetition (intervallrepetition). Den innebär att du varje dag noterar i dagboken vad du har lärt dig och sedan använder tre bokmärken som du flyttar fram en dag varje dag. Bokmärke 1 finns alltid på dagen innan, bokmärke 2 på dagen för en vecka sedan och bokmärke 3 på dagen för en månad sedan. Varje dag repeterar du vad du lärde dig de dagar där bokmärkena är placerade, alltså det du lärde dig i går, för en vecka sedan och för en månad sedan. Under tiden mellan repetitionerna sjunker kunskapen allt djupare ner i långtidsminnet och efter en månad sitter den. Det finns också appar för datorn, exempelvis Anki, där du kan använda digitala bokmärken.
  4. Bli inte förskräckt om något verkar svårt. Det tar tid innan allt faller på plats och det är helt normalt för alla. Därför är det bra att skumma igenom litteraturen översiktligt innan man läser på djupet, så får hjärnan mer tid på sig att ta till sig innehållet.
  5. Lär dig lösa typiska uppgifter med standardmetoderna innan du försöker klura ut egna smarta lösningar på alltför svåra problem, för då fastnar man lätt.
  6. Lägg undan mobilen och använd en timer. Skapa bubblor som innebär att du pluggar i pass på kanske 30 eller 60 minuter då du fokuserar på en sak i taget.
  7. Använd blockeringsprogram. Två som fungerar bra är Freedom.to och Get Cold Turkey. Avsätt exempelvis en timme om dagen åt sociala medier eller spel. Övrig tid är programmen spärrade.

Karin Virgin

Har du andra tips? Skriv en kommentar och berätta vad som fungerar för dig.

1 KOMMENTAR

  1. Jag är själv medlem i Mensa och tycker inte alltid likadant som högsta hönsen. Björn påpekar en enda sak i allt han säger här: Disciplin. Men studieteknik är inte bara disciplin. Jag själv fick 1.9 på högskoleprovet och tog examen Handelshögskolan och examen KTH. En studieteknik jag använt är att om jag inte förstår så sätter jag ett frågetecken där och går vidare så att jag inte kör fast. Sen repetera och tids nog fattar man eller hittar ett fel från professorn eller författaren vilket också har hänt mig (då blev jag givetvis nedtystad eftersom jag ifrågasatte en auktoritet och det får man ju inte). En annan studieteknik jag använt och klarat tentor på det viset är att helt enkelt memorera långa listor på ett sätt som går att minnas. Det är eller var faktiskt så att mycket av examinationen bara kräver ett fungerande minne och utantillkunskaper.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.