Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenHård lunchträning gör dig mer stressad och mindre produktiv

Hård lunchträning gör dig mer stressad och mindre produktiv

Att träna på lunchen kan tyckas tidseffektivt i det annars så svårlagda livspusslet, men faktum är att intensiv träning på lunchen kan ge motsatt effekt – särskilt om du har det stressigt på jobbet.

Att träning är bra för både den fysiska och psykiska hälsan råder det inga tvivel om. Däremot är det stor skillnad i vilken typ av träning som rekommenderas i olika situationer. Sofia ”PT-Fia” Ståhl, hälsoprofil och programledare för SVT:s nya livsstilsprogram Lyckomaten, rekommenderar alla att tänka en gång extra innan man jäktar iväg till ett hårt träningspass på lunchen.

Sofia ”PT-Fia” Ståhl. Foto Anneli Hildonen

– Generellt sett uppmuntrar jag till träning på lunchen, det är bra att bryta stillasittandet och byta miljö. Däremot bör man fundera på vilken typ av träning som passar bäst. Stressnivån i kroppen ökar vid högintensiv träning och är du redan stressad så blir det snarare värre av att hinna trycka in i ett svinhårt träningspass, säger hon.

För en person som redan är rejält stressad och skyndar iväg på lunchträning, kör ett högintensivt pass och skyndar tillbaka till ett hektiskt jobb kan träningen bli till ett stressmoment som ska bockas av och ytterligare en tid att passa. Den uteblivna pausen riskerar att göra så att träningen ger motsatt effekt och istället bidrar till ökad stress. Det kan då vara bättre att gå en lugn promenad under lunchpausen för att komma nerv i varv.

Fredrik Nyström är professor vid Linköpings universitet. Foto: Emma Busk Winquist

Fredrik Nyström, professor vid Linköpings universitet, har forskat mycket på hur hård träning påverkar kroppen. Högintensiv träning har visat sig både bryta ner och stressa kroppen i större utsträckning än tidigare anat. Hans allmänna rekommendation är att lägga högintensiva träningspass i slutet av eftermiddagen, efter arbetstid men innan middagstid, för att kroppen ska hinna komma ner i varv till läggdags. Annars riskerar de förhöjda stressnivåerna från träningen att störa nattsömnen.

– Att träna hårt på lunchen är kontraproduktivt, forskning visar att stresseffekterna av att förhöja hormonet kortisol sitter kvar länge. Jag tror att man ofta blir mindre produktiv på jobbet efter högintensiv träning mitt på dagen. En lugn promenad på lunchen är bättre, det gör jag själv. Det är viktigt för mig att komma ut och byta miljö mitt på dagen, säger Fredrik Nyström.

Kroppens stressystem behöver balanseras

Kroppen har två system som är involverade i vår stressreglering; ett stressystem (sympatiska nervsystemet) som utsöndrar hormon för bästa möjliga förutsättning att fly, samt ett lugnande system (parasympatiska nervsystemet) som återställer hormonbalansen.

En zebra som blir jagad av ett lejon på savannen behöver först utsöndring av stresshormon för att kunna fly och sedan återställd hormonbalans för att möjliggöra återhämtning. Om zebran istället skulle bli jagad i all oändlighet skulle den till slut kollapsa av utmattning. Om stressystemet är aktiverat för länge utan återhämtning bryter det sakta men säkert ner kroppen. På sikt leder det till att kroppen självmant inte kan reglera balansen av stresshormon, något som kan resultera i utmattningssyndrom.

Sofia ”PT-Fia” Ståhl drabbades under sommaren 2012 av utmattningssyndrom. I dag arbetar hon aktivt med att sprida kunskap om träning, hälsa och stress och har funderat över perioden innan hon blev utbränd. Idag kan hon se att kroppen försökte skicka varningssignaler som hon inte uppfattade då. Perioden innan det tog stopp bestod av intensiv militärträning i kombination med stora stressfaktorer på arbetet.

– När man är på väg åt fel håll stressmässigt är det lätt att ta på skygglappar och bara köra på, många är då inte mottagliga för råd kring stress och hälsa. Jag vill uppmuntra alla att rikta fokus på känslan i kroppen och känna efter om det verkligen känns bra, exempelvis efter ett träningspass, eller om man bara kör på ”för att man ska”. Lyssna på kroppens signaler, säger hon.

Caroline Le Ridou

1 KOMMENTAR

  1. Jag tycker artikeln är lite väl ospecifik och svepande. Vad är högintensiv träning?
    Är det farligt att prova en (1) gång för att sedan konstatera att detta inte var något för mig?
    Riskerar man inte att avskräcka sådana som faktiskt har utbyte av mer intensiv träning på lunchen utan att få negativa följder?
    Jag uppmuntrar alla att prova att träna om man är intresserad och sedan anpassa träningen så att den inte får negativa effekter på arbetet. Folk är väl kapabla att själva avgöra om de mår dåligt eller bra av en viss träningsform?
    Den här podden vidareutvecklar… https://aca.st/fc2775

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.