Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivAkademiker i kommuner och regioner kräver bättre villkor

Akademiker i kommuner och regioner kräver bättre villkor

Ökad jämställdhet, bättre villkor för chefer och möjligheter att anpassa anställningsvillkor efter livssituationen. Det är några av kraven som AkademikerAlliansen ställer i avtalsrörelsen 2020. 

I både kommuner och regioner finns en stor efterfrågan på att rekrytera akademiker för att klara framtidens utmaningar, inte minst inom digitalisering. Eftersom lönerna är lägre än i privat sektor blir villkoren i anställningen ännu viktigare i konkurrensen.

Det här är AkademikerAlliansen

AkademikerAlliansen består av 16 Sacoförbund som tillsammans företräder cirka 65 000 akademiker. Sveriges Ingenjörer är landets största akademikerförbund och har drygt 9000 yrkesverksamma medlemmar inom kommuner, regioner och kommunala bolag.

Andreas Nyström, enhetschef för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer. Foto: privat

– Vi tror att arbetsgivarna i kommuner och regioner behöver förbättra villkor och börja se medarbetarna mer som individer än som utbytbara produktionsenheter, säger Andreas Nyström, enhetschef på förhandlingsavdelningen för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer.

Förbundet är ett av de 16 Sacoförbund som bildar den så kallade AkademikerAlliansen som förhandlar om anställningsvillkoren i kommuner, regioner och kommunala företag.

Nu startar årets avtalsrörelse och AkademikerAlliansen har lämnat över sina avtalskrav till arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona.

Chefer ska vara tillsvidareanställda

Många akademiker i offentlig sektor är chefer och flera krav handlar just om att förbättra villkoren för chefer. Bland annat kräver facken att tillsvidareanställning alltid ska vara grunden för chefer.

– Vi har länge sett en tradition med tidsbegränsade förordnanden för chefer. Det är en dålig lösning som inte ger cheferna ett tydligt mandat, säger Andreas Nyström.

Bland kraven finns också en tidsbegränsning för möjligheten att avtala bort övertidsersättning. När medarbetare får nya arbetsuppgifter och roller kan förutsättningarna ändras ganska dramatiskt och då måste man kunna ta sig ur en tidigare överenskommelse om att inte ha rätt till betalt övertid.

Några av avtalskraven

AkademikerAlliansen kräver bland annat att:

  • en tidsbegränsning ska finnas för enskilda överenskommelser om att avtala bort övertidsersättning
  • tillsvidareanställning för chefer alltid ska vara grunden
  • arbetstidslösningar ska skapas kring helg- och nattarbeten och  betald återhämtning ska införas efter fullgjord jour och beredskap
  • kvalifikationstiden för föräldrapenningtillägget ska tas bort
  • en kompletterande ersättning ska införs vid vård av barn

Jämställdhet och individuella avtal

AkademikerAlliansen vill också att chefer och medarbetare ska kunna teckna enskilda överenskommelser om exempelvis semesterdagar, distansarbete och resor.

Flera krav handlar också om att förbättra jämställdheten.

I dag tar det ett år för anställda i kommuner och regioner att bli kvalificerade för föräldralön (extra lön från arbetsgivaren utöver den ersättning som försäkringskassan betalar i form av föräldrapenning) och det tror Andreas Nyström är en stor nackdel för arbetsgivarna. Inte minst då många akademiker som rekryteras är i den ålder då många bildar familj.

– AkademikerAlliansen ser ut att vara den enda fackliga sammanslutning inom kommunal sektor som lägger fram kravet på att ta bort kvalifikationstiden för föräldralön, säger Andreas Nyström.

AkademikerAlliansen kräver också att arbetsgivarna kompletterar försäkringskassans ersättning för VAB (vård av sjukt barn). Här vill man ha samma villkor som för statligt anställd, att medarbetare som vabbar får 90 procent av sin lön upp till fem dagar om året.

– Attraktivitet och jämställdhet borde vara viktiga frågor för kommuner och regioner med totalt 1,2 miljoner anställda, varav 72 procent är kvinnor, säger Andreas Nyström.

Nytt avtal i vår

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare beräknas pågå under våren. Löneavtalet som är ett så kallat tillsvidareavtal, utan en centralt angiven procentsats, löper vidare och ingår inte i vårens förhandlingar som enbart handlar om förändringar och förbättringar av de anställdas villkor.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.