Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjörer friade igen – stal inte företagshemligheter

Ingenjörer friade igen – stal inte företagshemligheter

Tre ingenjörer stämdes av ett konkurrentföretag för att ha stulit företagshemligheter. De friades i tingsrätten, men konkurrenten överklagade. Nu har ingenjörerna friats i högsta instans. Och fallet innehåller delar som alla behöver tänka på.

De tre ingenjörerna hade startat ett kemikaliehanteringsbolag när de 2015 blev stämda av konkurrenten Intersolia för att ha kopierat deras IT-system, kund- och prospektdatabaser. Ingenjörerna hade inte själva jobbat på Intersolia, men två av deras kollegor och en tredje inblandad hade jobbat där. Dessa tre blev också stämda av den tidigare arbetsgivaren. Även två bolag stämdes.

I mars 2019 friade tingsrätten samtliga från anklagelserna. Men Intersolia gav sig alltså inte, utan överklagade. Och nu har Arbetsdomstolen, som är högsta instans, tagit upp och avgjort fallet.

Och domstolen friar ingenjörerna helt. Däremot fälls en av de tidigare Intersolia-anställda och det ena bolaget för att ha använt sig av en kundlista.

– Det är en mindre del av alla anklagelser. Arbetsdomstolen är väldigt tydlig med att man inte använt sig av det konkurrerande bolagets företagshemligheter när man utvecklade sitt datasystem och att våra medlemmar inte har använt kundlistan. De har inte ens varit i närheten av kundbearbetning, säger Sveriges Ingenjörers förbundsjurister Agneta Bern och Helene Sjöman, som företrätt ingenjörerna i rätten.

Förbundsjuristerna lyfter fram två av Arbetsdomstolens ställningstaganden som särskilt intressanta:

Helene Sjöman konstaterar att ”yttre struktur och funktionalitet” i IT-systemet enligt Arbetsdomstolen inte är en företagshemlighet. Det vill säga det som syns för alla kunder kan inte vara en hemlighet.

Agneta Bern lyfter fram att domen visar att det  bolag som påstår att en företagshemlighet har angripits måste bevisa det.

Vad känner medlemmarna efter att ha blivit friade?

– De är lättade och glada att kunna gå vidare. Och de är glada att de fått hjälp från Sveriges Ingenjörer och förstår att det varit oerhört mycket arbete, säger Agneta Bern.

– Samtidigt är de inte förvånade. Vi tyckte alla att vi måste vinna, för det fanns ingen grund för anklagelserna. Men det är skönt för våra medlemmar att få bekräftelse på det och att slippa leva med oro, säger Helene Sjöman.

Lärdomar som alla kan dra av domen

Förbundsjuristerna pekar också på att det finns flera delar i fallet som är viktiga för alla att tänka på:

  • Om du startar en verksamhet, se alltid till att du själv eller någon du anställer inte ”får med er” kundlistor eller annan information om kunder från en tidigare arbetsgivare – och det gäller särskilt om den verksamhet ni startar konkurrerar med den där ni jobbat tidigare.
  • Se också till att skilja på privata mejlkonton och jobbets.
    – Det är ofta inte ok att skicka dokument till en privat mejl för att jobba hemifrån. Det kan vändas emot en, säger Agneta Bern.
  • Också papper man har hemma kan vändas emot en. Så se till att lämna tillbaka allt som kan vara företagshemligheter när du slutar. Särskilt om du ska starta en konkurrerande verksamhet. Och om du anställer andra gäller det även för dem.
  • Dokumentera också var du fått idéer från – som från ett examensarbete eller från öppna källor. Det ger trovärdighet om du blir anklagad för att ha stulit idéer.

– Har man byggt upp ett system på kort tid är det bra att ha antecknat vad man använt för att skapa systemet så snabbt – som information på hemsidor eller öppen kod, säger Agneta Bern.

Hon nämner också att en av de före detta anställda hos konkurrenten, som var anställd som säljare i kemikaliehanteringsbolaget, ansågs skyddad av sin anställning i det nystartade bolaget, alldeles oavsett om han hade haft kunderna i minnet eller använt sig av en kundlista som någon annan angripit.

– Det gör att det kan finnas anledning att titta på om det kan finnas ett sådant skydd hos den nya arbetsgivaren om man blir ifrågasatt för att ha plockat med sig företagshemligheter från ett tidigare jobb.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.