Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningTeknik i fokus för fler utbildningsplatser

Teknik i fokus för fler utbildningsplatser

Fler utbildningsplatser för basår och sommarstudier. När regeringen nu presenterar fördelningen av ytterligare resurser till lärosätena är teknik ett av de prioriterade områdena.

Trycket på vidareutbildning och kompetensutveckling ökar nu som en följd av coronapandemin. Samtidigt minskar möjligheterna till sommarjobb. Det är bakgrunden till att regeringen föreslår en satsning på både sommarkurser och basår så att uppsagda, permitterade och varslade får möjlighet till kompetensutveckling.

För sommarkurser föreslår regeringen en satsning på totalt 177 miljoner kronor inklusive studiemedel. Det motsvarar 6 000 sommarkursplatser. Linnéuniversitetet, Uppsala universitet och Mittuniversitetet är de som får ta emot flest extra sommarstudenter.

Rekordmånga sökande

– Vi ser redan nu att rekordmånga söker sig till studier – förmodligen som ett resultat av krisen. Det vill vi möta genom en satsning för att fler ska kunna läsa sommarkurser, och därför har vi föreslagit den här ökningen av antalet platser på många av landets lärosäten, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Hur många av sommarkurserna som rör utbildningar inom teknikområdet framgår inte av regeringens förslag, eftersom det är upp till varje lärosäte att själva besluta om fördelningen av platser. Signalen från regeringens sida är dock att man gärna ser platser inom bristyrken, där ingår exempelvis vårdutbildningar och tekniska utbildningar, och lärosätena har därför ombetts att om möjligt prioritera dessa.

Fler platser på basår

Det behovet har också styrt regeringens satsning på basår –  2000 platser i år och 4000 platser nästa år. Totalt handlar det om 277 miljoner kronor för 2020 och 554 miljoner kronor för 2021. I den föreslagna summan ingår anslag för studiemedel.

Basårsplatser är behörighetsutbildning för dem som inte har behörighet till den utbildning som de vill genomföra. Flest platser får KTH, Chalmers och Linköping.

– Alla som vill hjälpa till under krisen har inte rätt kompetens, och många kommer därför att behöva plugga. Fler behöver studera exempelvis vårdutbildningar och tekniska utbildningar, och för att öka möjligheten till att bli behöriga till sådana utbildningar föreslår vi en satsning på basår, säger Matilda Ernkrans.

Förslaget antas formellt av riksdagen i juni som en del av vårändringsbudgeten.

Anna Nyström

Så här fördelas studieplatserna

Lärosäte Sommarkursplatser Basårsplatser 2020 Basårsplatser 2021
Akademi för Ledarskap och Teologi 24 0 0
Blekinge tekniska högskola 40 56 110
Chalmers tekniska högskola 120 213 418
Enskilda Högskolan Stockholm 24 0 0
Gymnastik- och idrottshögskolan 40 0 0
Göteborgs universitet 400 84 165
Högskolan i Borås 140 67 131
Högskolan Dalarna 80 22 44
Högskolan i Halmstad 96 45 88
Högskolan i Gävle 100 61 121
Högskolan Kristianstad 200 34 66
Högskolan i Skövde 180 90 176
Högskolan Väst 160 39 76
Högskolan i Jönköping 120 90 150
Karlstads universitet 120 23 66
Kungl. Konsthögskolan 28 0 0
Kungl. Tekniska högskolan 0 354 693
Linnéuniversitetet 1 000 51 72
Linköpings universitet 140 140 275
Luleå tekniska universitet 80 84 165
Lunds universitet 400 90 175
Malmö universitet 0 56 110
Mälardalens högskola 96 45 88
Mittuniversitetet 780 67 181
Sophiahemmet Högskola 40 0 0
Sveriges lantbruksuniversitet 100 38 75
Stockholms universitet 540 84 165
Södertörns högskola 0 0 60
Umeå universitet 0 43 87
Uppsala universitet 860 90 175
Örebro universitet 92 34 66
Totalt 6 000 2 000 4 000

 

5 KOMMENTARER

  1. Hmm… Detta känns inte helt bra. Jag jobbar på en ingenjörsfirma i västsverige och de senaste åren har det varit svårt för nyutexade att få in en fot i dörren. Inom min bransch finns det gott om folk att välja bland och då har vi ändå varit på toppen av en högkonjunktur. Det känns som att läget kan bli riktigt kämpigt med en vikande ekonomi.

    Vad som i slutändan brukar ske är att ingenjörerna hamnar på tjänster som inte motsvarar deras kompetens och utbildning. Vi har exempelvis högskoleutbildade ingenjörer som besiktar hissar. Känns som att man lurar unga personer i början av vuxenlivet genom ett överutbud av utbildningsplatser.

    • Det är det som är strategin från företagens sida:

      1. Basunera kontinuerligt ut propaganda om ingenjörsbrist i media. Ingen kritisk granskning sker tyvärr av vare sig journalister eller fackförbund som Sveriges Ingenjörer.
      2. Nya studenter luras till utbildningen i tron om att det ska få intressanta och välavlönade jobb som motsvarar utbildningen.
      3. När studenterna tagit examen och arbetat ett antal år så inser de att 2) inte stämmer. Pga överskott på ingenjörer tvingas de ta jobb med arbetsuppgifter och lön som inte motsvarar utbildningen.
      4. När ingenjörerna väl insett 3) är det för sent att byta yrke. Är man 30-35 år så är det för sent att hoppa på en ny utbildning till tex jurist/ekonom/läkare som hade givit betydligt bättre löneutveckling och arbetsuppgifter som motsvarade utbildningen.

      Vinnarna på upplägget är många:

      * Företagen: Får lägre lönekostnader för ingenjörer.
      * Media: NyTeknik och andra teknik-tidningar som är beroende av många ingenjörer ökar sin upplaga. Övrig media upprepar bara okritiskt mantrat om ingenjörsbrist för det är läsvänliga artiklar.
      * Sveriges Ingenjörer: Får fler medlemmar och mer medlemsintäkter. Kan ”växa som organisation” och skapa intressanta arbetsuppgifter till tjänstemännen på kansliet. Tjänstemännen kan även höja sina löner pga mer medlemsintäkter.

      Så i princip alla aktörer vinner på att det finns ett överskott på ingenjörer, utom ingenjörerna själva.

  2. @Ingenjören:

    ”Signalen från regeringens sida är dock att man gärna ser platser inom bristyrken, där ingår exempelvis vårdutbildningar och tekniska utbildningar”

    Vem bestämmer vad som anses vara bristyrken? Och vad baseras det på för statistik/fakta?

    Löneutvecklingen för ingenjörer de senaste 20 åren talar ju exempelvis rakt emot att ingenjörsyrken skulle vara bristyrken. Det borde istället anses vara ett överskottsyrke.

    • Bristyrke verkar vara vad media och arbetsgivarna säger är bristyrke. Jag har sökt massor av ingenjörsjobb och fått reda på att företagen tycker att de har råd att kräva civilingenjörsexamen i specifikt datateknik, ingenting annat och minst 5 års erfarenhet för en juniortjänst.
      På samma sätt har jag sökt massor av jobb som lärare i matematik, fysik och teknik. Och där fått reda på att samtliga har tillsatts av behöriga lärare, insklusive tidsbegränsade deltidsvikariat.

      Märkligt att det ser ut såhär i branscher där det påstås råda akut brist, eller hur?

      • Enligt metodbeskrivningen för Arbetsförmedlingens bristyrke-rapporter så gör de intervjuer med företagen och frågar vad för personal de anser sig ha brist av. Utan vidare kontroll producerar de sedan rapporter över bristyrken. Detta styr sedan antalet utbildningsplatser på högskolorna. Så det är samma sak som att fråga företagen för vilka yrken de vill se lönesänkningar.

        Lite lustigt är det trots allt att ingenjörer anses vara ett bristyrke samtidigt som Sveriges Ingenjörer anser att medlemsavgiften måste höjas för att klara av inkomstförsäkringen när det är så många som kommer bli arbetslösa framöver.

        Hade Sveriges Ingenjörer varit ett förbund som tog medlemmarnas intresse på allvar så hade de synat bluffen om ingenjörsbristen och drivit dessa frågor i media, i syfte att minska antalet utbildningsplatser och höja ingenjörernas löner. Men vi ser inget av det.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.