Medlemsavgiften höjs: “Måste ta höjd för att det kan bli många arbetslösa” 

Ulrika Lindstrand
Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand vill vara säker på att ingenjörer som blir arbetslösa får ersättning från inkomstförsäkringen. Foto: Sveriges Ingenjörer

Det är osäkert hur många ingenjörer som blir arbetslösa framöver“Men vi måste ta höjd för att det kan bli många, så att vi är säkra på att kunna betala ut inkomstförsäkringen”säger Sveriges Ingenjörers ordförande om beslutet att höja medlemsavgiften. 

Medlemsavgiften i Sveriges Ingenjörer höjs nu tillfälligt för att möta en väntad uppgång av antalet arbetslösa ingenjörerIngenjörsfullmäktige gav den 12 maj förbundsstyrelsen mandat att höja medlemsavgiften med som mest 100 kronor per månad i som mest 18 månader.  

Och nu har förbundsstyrelsen beslutat att höjningen införs som planerat från och med juli. För yrkesverksamma blir höjningen 100 kronor per månad, medan den för yrkesverksamma med reducerad avgift blir 30 kronor och för övriga medlemmar, bland annat studenter och pensionärer, inte blir någon höjning alls.  

Vill ta höjd för ökad arbetslöshet

Antalet medlemmar i Sveriges Ingenjörer som får a-kassa ökade med 6 procent mellan april och maj. Men eftersom det är från en låg nivå handlar ökningen om färre än 100 personer, av ungefär 125 000 yrkesverksamma medlemmar.

– Men det är en eftersläpning, både i handläggningstid och uppsägningstid, så det tar tid innan arbetslösheten slår igenom i siffrorna. Men vi ser att det kommer, säger Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand.

– Det går ju inte att säga än hur många av dem som varslas som också blir arbetslösa. Men vi måste ta höjd för att det kan bli många, så att vi är säkra på att vi kan betala ut inkomstförsäkringen. Situationen nu är extrem och vi vet inte hur länge den kommer att hålla på.

Öppen för att avsluta uttaget tidigare

Höjningen av medlemsavgiften går oavkortat till inkomstförsäkringen. Och om arbetslösheten för ingenjörer blir lägre än de 3,8 procent som förbundsstyrelsen prognostiserat så är man öppen för att ta ut högre avgift under kortare tid än 18 månader  

– Får vi siffror på att det är en stadigvarande, nedåtgående trend i arbetslösheten så ser jag ingen anledning att fortsätta ta ut den högre avgiften, säger Ulrika Lindstrand  

Det blev mycket debatt på Ingenjörsfullmäktige. Mötet blev fyra timmar i stället för de planerade två. Har det påverkat förbundsstyrelsens beslut? 

– Jag upplevde inte att det blev en lång debatt utan en fullt normal diskussion. Och det ska det vara. Det var ett svårt beslut. Fullmäktigeledamöterna hade satt sig in i frågan och tänkt igenom egna alternativ. Diskussionen visade också att vi tänkt i samma banor.  

Förbundsstyrelsen kommer nu att kontinuerligt informera Ingenjörsfullmäktige om utvecklingen av arbetslösheten och förbundets ekonomiOch på det ordinarie fullmäktige i november kommer man att ge en bredare bild. 

Sveriges Ingenjörer är först med att höja medlemsavgiften. Varför? 

 Vi har valt att vara proaktiva och höja nu i stället för att riskera att få en enorm avgiftshöjning om ett år. Tittar vi på andra förbund är det en del som har medlemmar som jobbar mer än i vanliga fall, och i andra så har medlemmarna lägre inkomster så att det klaras av höjningen av taket i a-kassan.   

Ser du en risk att förlora medlemmar? 

– Vi försöker informera om varför vi gör höjningen och varför det är viktigt att vara kvar i förbundet och vad man får.  

Hade det varit möjligt att säkra inkomstförsäkringen på andra sätt än att höja medlemsavgiften? 

– Det är stora belopp. Vi har räknat på 232 miljoner. Det går inte att hitta i verksamheten. Dessutom är det ett enormt tryck nu på kansliet för att ge råd till och förhandla för medlemmarna. Vi måste säkra upp att vi kan vara en viktig spelare även framåt och inte urholka det egna kapitalet. Vi har också pausat vissa projekt.

Vill ha kvar möjligheten att ta lån

Att ta lån hade varit en annan möjlighet för att täcka de ökade kostnaderna, men Ulrika Lindstrand menar att det hade blivit en stor skuld som legat och gnagt under lång tid. Hon vill också ha kvar möjligheten att ta lån om det blir ett “worst-case scenario”.   

– Om industrin inte tar fart måste vi ha en plan B. Om krisen till exempel håller i sig i tre år har vi inte möjlighet att lägga på en extra medlemsavgift igen. Då behöver vi ha kvar möjligheten att ta lån då. 

33 kommentarer

 • Marcos

  We are just talking about an increase of 100 SEK per month which is less than two beers. I fully agree! Let’s stop being selfish and start being united. That’s the aim of an ”union”. We are here to help each other. People want lawyers, income insurance, courses and pandemic included for a low fee. Stop being selfish. Besides this, thank you for your efforts Ulrika Lindstrand. Tack!

  07 juni 2020
 • Hans Lövgren

  Ni skriver återkommande ”det finns inte utrymme i verksamheten att få fram 232 miljoner”, vilket jag inte kan förstå. Vad har ni gjort med alla avgifter ni fått hittills? Det finns drygt 150 000 medlemmar, och drygt 80 procent av dessa är yrkesverksamma som betalar in avgift till er. Jag som yrkesverksam betalar drygt 300 kr/månad till er. Enkel matematik, 120 000 medlemmar x 300 x 12 = 432 miljoner kronor årligen som betalas ut till er. Tror knappast att alla dessa pengar behöver användas till kansliets omkostnader. Det har inte gått dåligt för Sverige närmsta 10 åren, och en kan inse hur mycket pengar ni borde ha kunnat lägga åt sidan under denna period. Jag tycker det är dåligt av er, som skall vara ett seriöst fackförbund, att behandla era medlemmar på detta sätt.

  05 juni 2020
 • Sura Ingenjören

  Ena dagen pratar ni om vilken enorm brist det är på ingenjörer. Andra dagen ska medlemsavgifterna höjas för att kunna parera en eventuell ökning av arbetslöshet bland ingenjörer. De här två sakerna går inte ihop.

  05 juni 2020
  • Elisabeth Arbin, Förbundssekreterare Sveriges Ingenjörers förbundskansli

   Hej,
   Beräkningarna har gjorts utifrån det medlemsantal vi i dagsläget har. Huvudscenariot innebär att ca 3,8% av medlemmarna skulle hamna i arbetslöshet under 2021 (jämfört med 0,8% enligt prognosen som gjordes för 2020 innan Coronapandemin), samt en kraftig ökning av antalet arbetslösa medlemmar under andra halvåret 2020. Scenariot för 2020 är att 2,8% räknat på helåret hamnar i arbetslöshet, där ökningen jämfört med den ursprungliga prognosen helt hamnar på andra halvåret. Om det skulle visa sig att arbetslösheten bland ingenjörer blir längre än beräknat kan avgiftshöjningen komma att avslutas i förtid.

   Med vänliga hälsningar, Elisabeth

   08 juni 2020
 • Alice

  Är det inte väldigt konstigt att bekosta alla medlemmar på en försäkring som bara gäller för de medlemmarna som är med i Akademikernas a-kassa. Borde inte denna kostnad enbart gälla för dem som också är med i Akademikernas a-kassa? Ett fackförbund ska syssla med att föra medlemmarnas talan, jag avskyr när avgifterna skenar till förmån för massa förmånar som många av oss inte är intresserad av. Vi vill inte betala för goodie bags vi vill betala för bra arbetsvillkor och rimliga löner.

  05 juni 2020
  • R Joakim

   Håller fullt med! Dessutom är vi många ingenjörer som tjänar runt 30 000 och där en inkomstförsäkring sällan är värt pengarna, som nu ska finansiera de som redan har gräddfil. Osmakligt och överväger att säga upp medlemskapet trots att jag är förtroendevald, min fru som är lärare kommer tvingas gå ned i tiden och vår hushållsekonomi är också påverkad kraftigt, sen kommer den här extrakostnaden. Fy.

   06 juni 2020
 • Linda

  Jag har varit medlem i 16 år. Jag gick med för att jag tycker att fackförbund är viktiga för oss arbetstagare, och har varit förtroendevald i 5 år. Jag gick verkligen inte med i SI för att det finns en inkomstförsäkring, det är en bonus. Jag har en egen ekonomisk buffert för oförutsedda händelser i livet som åtminstone motsvarar 3 månadslöner. Det känns olustigt att välbetalda medelinkomsttagare med akademisk utbildning i det akuta krisläge vi har i Sverige idag ska få extra hjälp att leva sina medelklassliv utan att SI ens ser över möjligheten att SÄNKA inkomstförsäkringen en kortare tid. Jag är ensamstående mamma och arbetar inom regionen, vilket gör att jag har lägre lön än statsanställda och privatanställda. Jag har mitt jobb kvar som anställd på akutsjukhus i sthlm, men måste jobba alla ”klämdagar” och har inte fått ta lediga dagar och alla mina förmåner som anställd på akutsjukhus i sthlm är indragna pga covid. Jag är kluven till att betala mer i ersättning, men det kan vara okej året ut. Jag vill att SI sänker inkomstförsäkringen en kort period istället.

  04 juni 2020
  • Elisabeth Arbin, Förbundssekreterare Sveriges Ingenjörers förbundskansli

   Hej Linda,
   Tack för att du delade med dig av din situation och för ditt engagemang inom förbundet. När det gäller villkoren i inkomstförsäkringen såg Förbundsstyrelsen det som allra viktigast att hålla löftet om ekonomisk trygghet till medlemmarna i en tid när arbetslösheten stiger. Enligt kalkyler skulle en försämring av villkoren inte heller vara tillräckligt för att säkra finansieringen. Avgiftshöjningen kan dock komma att avslutas i förtid om arbetslösheten bland ingenjörer blir längre än beräknat.

   Med vänliga hälsningar, Elisabeth

   08 juni 2020
 • Sebastian

  En rimlig åtgärd tycker jag.

  04 juni 2020
 • Goran, avgiftsbetalare sedan länge

  Som statligt anställd så ingår redan en inkomstförsäkring från arbetsgivaren. Vi har i stället lägre löner jämfört med privatanställda. Varför ska jag nu betala ännu mer för en inkomstförsäkring som jag inte kan ha någon nytta av?

  04 juni 2020
  • Elisabeth Arbin, Förbundssekreterare Sveriges Ingenjörers förbundskansli

   Hej Goran,
   Beslutet bygger på att kunna erbjuda en bibehållen hög trygghet i Inkomstförsäkringen för medlemmar som drabbas av arbetslöshet. Vi höjer medlemsavgiften tillfälligt för att hålla vårt löfte till medlemmarna och inte urholka villkoren i försäkringen.

   Så länge som du är statlig anställd har du ingen individuell nytta av just förmånen inkomstförsäkring, det är vi väl medvetna om. Detta är en kollektiv försäkring som ingår i medlemsavgiften och den är inte valbar. Nu höjer vi medlemsavgiften för alla yrkesverksamma medlemmar för att skydda de medlemmar som kommer att ha behov av inkomstförsäkringen.

   Det finns fler frågor & svar på vår webb: https://www.sverigesingenjorer.se/medlemskap/medlemsservice/fragor-och-svar-om-medlemskapet/

   Med vänlig hälsning, Elisabeth

   05 juni 2020
 • Oscar

  Hej,
  Under förrutsättning att dessa 3,8% av arbetslösa medlemmar inte gått med i facket under pågående kris så accepterar jag motvilligt förslaget om höjd avgift. Men jag gör detta med krav på en enorm bakläxa för de ansvariga hos SI som såklart borde ha haft kalkyler för dylika händelser. Så fungerar nämligen en försäkring, försäkringstagaren betalar kontinuerligt för att undvika en ohanterbar kostnad vid en oförutsedd händelse.

  Däremot, om dessa 3,8% utgörs av människor som nyligen gått med i SI så tycker jag att de helt skall exkluderas från inkomstförsäkringen. Inte så mycket för min egen del, men helt enkelt för att det annars riskerar att urvattna viljan och förtroendet för att långsiktigt vara med i en fackförening. Följdverkningarna kan verka skadligt för hela förbundets existens.
  /Oscar

  04 juni 2020
  • Elisabeth Arbin, Förbundssekreterare Sveriges Ingenjörers förbundskansli

   Hej Oscar,
   Försäkringsföretag måste kunna erbjuda kostnadseffektiva försäkringar samtidigt som de måste ha tillräckligt med kapital för att betala ut ersättningar. Därför är det viktigt att det kapital som försäkringsbolaget har står i proportion till försäkringstagarnas normala uttag, om än med viss marginal.

   Förbundet siktar på att ha en försäkring i balans utan en för stor egen reserv, det vill säga att försäkringen kan gå runt utan att pengar samlas på hög.

   Att fler söker och vill bli medlemmar hos Sveriges Ingenjörer välkomnar vi såklart. Beslutet bygger på att kunna erbjuda en bibehållen hög trygghet i inkomstförsäkringen för både befintliga och nya medlemmar som drabbas av arbetslöshet. De nytillkomna medlemmarna omfattas dock inte av inkomstförsäkringen direkt då kvalificeringstiden är 12 månader.

   Med vänlig hälsning, Elisabeth

   05 juni 2020
 • Philip

  Ni ser en ökning på mindre än 300 av 125 000 yrkesverksamma som söker a-kassa och ni vill ta höjd. Hur mycket tar man höjd för? Är det för 3,8% som då skulle vara nästan 5000 personer?
  Hur många klarar man utan höjning? Om jag förstår siffrorna rätt så en ökning på ca 20% som motsvarar ca 300 innebär att man idag har ca 1500 på a-kassa inom förbundet?

  04 juni 2020
  • Åsa Söderén, Sveriges Ingenjörers förbundskansli

   Hej Philip,

   Tack för din fråga! Inkomstförsäkringen kan ge 80 procent av en månadslön på upp till 100 000 kronor/månad brutto i 150 dagar och för att även fortsättningsvis kunna hålla löftet till våra medlemmar även i en tid när många blir arbetslösa behöver vi säkra upp finansieringen. Inkomstförsäkringen var innan pandemin beräknad för en arbetslöshet på 0,8% men vår nuvarande prognos är att den kommer att behöva klara att sörja för uppemot 3,8% arbetslösa medlemmar. Vi ser nu att ansökningarna till a-kassa och inkomstförsäkring ökar bland våra medlemmar, samt att varslen ökar.

   Mer information hittar du här: https://www.sverigesingenjorer.se/medlemskap/medlemsservice/fragor-och-svar-om-medlemskapet/

   Med vänlig hälsning, Åsa

   04 juni 2020
 • Kent Johansson

  Man börjar fundera vart de pengar som betalts in till försäkringen under årens lopp hamnat?
  Att ett förbund som knappt haft någon arbetslöshet har en försäkring som inte lever upp till vad den lovar då den verkligen behövs är synnerligen förvånande. Det är inte svårt att lova guld och gröna skogar i medlemsavgiften om det bara är att justera avgiften då medlemmarna behöver nyttja förmånerna.
  Jag kanske har bommat den informationen om den delgivits medlemmarna, men skulle vara intressant att se siffror på hur mycket som har betalats in till försäkringen och hur den sedan har förvaltats. Vill bara avsluta med att säga att det är beklämmande att behöva stå och försvara förbundet inför medlemmar som funderar på vad vi håller på med och till och har tankar på att hoppa av och bara vara med i A-kassan.

  Kent Johansson

  04 juni 2020
  • Elisabeth Arbin, Förbundssekreterare Sveriges Ingenjörers förbundskansli

   Hej Kent,
   Först och främst, ett stort tack för att du står upp för förbundet. Vi uppskattar dig och ditt arbete enormt.

   Försäkringsföretag måste kunna tillhandahålla kostnadseffektiva försäkringar samtidigt som de måste ha tillräckligt med kapital för att betala ut ersättningar. Det är viktigt att det kapital som försäkringsbolaget förfogar över står i proportion till försäkringstagarnas normala nyttjandegrad om än med viss marginal. Risken är att ett alldeles för stort kapital leder till spekulationer om ett extremt överdrivet premieuttag, vilket drabbar försäkringstagarna i form av onödigt hög medlemsavgift. Att många medlemmar betalar en alldeles för hög premie är därför inte heller rimligt eller solidariskt i proportion till nyttjande av försäkringen.

   Försäkringsföretag står under Finansinspektionens tillsyn och det finns särskilda regelverk för bl a hur stora säkerhetsreserverna i försäkringsföretaget måste vara och hur de ska beräknas. Enligt Inkomstskattelagen är säkerhetsreserven till för att täcka sådana förluster i försäkringsrörelsen som beror på slumpmässiga eller i övrigt svårbedömda faktorer till den del reserven inte överstiger vad som behövs för en tillfredsställande konsolidering.

   Premien för inkomstförsäkringen är uträknad för att klara en försämrad konjunktur, och en arbetslöshetsnivå på drygt 0,8% av våra medlemmar. Dessutom finns säkerhetsreserver i både försäkringsbolaget och hos oss, som skulle kunna hantera en tillfällig ytterligare ökning av antalet arbetslösa, men inte paritet med Coronakrisens effekter.

   Förbundet siktar på att ha en försäkring i balans utan en för stor egen reserv, d v s att försäkringen kan gå runt utan att pengar samlas på hög.

   Det finns fler frågor & svar på vår webb https://www.sverigesingenjorer.se/medlemskap/medlemsservice/fragor-och-svar-om-medlemskapet/

   Än en gång, stort tack för ditt engagemang.
   Med vänlig hälsning, Elisabeth

   04 juni 2020
   • Faye

    Mycket text utan att svara på frågan:
    ”… hur mycket som har betalats in till försäkringen och hur den sedan har förvaltats.”
    Att det finns regler för hur mycket som MINST måste finnas i försäkringen enligt finansinspektionen är ju inte svaret på frågan, eller menar ni att de även reglerar hur mycket pengar SI får LOV att lägga på hög i sin inkomstförsäkring?

    04 juni 2020
    • Elisabeth Arbin, Förbundssekreterare Sveriges Ingenjörers förbundskansli

     Hej Faye,
     Det som är risken är att ett alldeles för stort kapital leder till spekulationer om ett extremt överdrivet premieuttag, vilket drabbar försäkringstagarna i form av onödigt hög medlemsavgift.

     Premien ska sättas så att den täcker upp för utbetalning av försäkringsersättningar, driftskostnader och skaderegleringskostnader och så att försäkringsbolaget kan hålla tillräckliga säkerhetsreserver enligt gällande regelverk.

     Premien för 2020 sattes under hösten 2019 och innehöll bland annat antaganden om en stigande arbetslöshetsnivå, men beräkningarna gjordes innan kännedom fanns om Corona-viruset och dess spridning och effekter på samhälle och ekonomi.

     Med vänliga hälsningar, Elisabeth

     08 juni 2020
 • Peter Hedberg

  Jag har inga problem med att avgiften höjs för att underlätta att andra får hjälp.

  Men ni vet inte om det behövs och det kan visa sig att ni får in mer än ni behöver – får vi i så fall tillbaka pengarna på något sätt? Exempelvis genom att avgiften sänks (jämfört med dagens nivå) under en period?

  04 juni 2020
  • Elisabeth Arbin, Förbundssekreterare Sveriges Ingenjörers förbundskansli

   Hej Peter,
   Eventuella medel som inte behövs för att betala ut ersättning ligger kvar i inkomstförsäkringsbolaget som en buffert. Däremot kan det komma att bli så att om vi ser en minskning av antalet arbetslösa och ansökningar till inkomstförsäkringen kan avgiften komma att återställas till normal nivå innan 18 månader har gått.
   Mer bakgrund till beslutet och hur vi har räknat hittar du här: https://www.sverigesingenjorer.se/medlemskap/medlemsservice/fragor-och-svar-om-medlemskapet/

   Med vänlig hälsning, Elisabeth

   04 juni 2020
 • Mikaela

  Har de förkortade medlemsvillkoret till a-kassa påverkat beslutet?
  Är nyfiken på hur SIs medlemsantal förändrats sedan Corona-utbrottet?

  Jag tycker det är att urholka systemet att trogna medlemmar som valt att ha denna form av försäkring i många år nu behöver betala för andra som medvetet valt bort denna trygghet i goda tider. Att de ges möjlighet till samma förmån som oss som varit medlemmar länge gör att man tappar förtroende och inte ser vikten av att vara medlem.

  Eller har jag helt feltolkat kopplingen mellan ändrade villkor för a-kassa och SIs beslut att höja medlemsavgiften?

  04 juni 2020
  • Karin Thorsell

   Hej Mikaela och ni som tidigare kommenterat kopplingen till nya medlemmar. Ändrade villkor för a-kassa är inte kopplade till det här beslutet. Det är förväntade ökade kostnader för inkomstförsäkringen. Nya medlemmar har fortfarande 12 månaders kvalificeringstid för inkomstförsäkringen, så det är för att säkra inkomstförsäkringar för dem som varit med längre än så som höjningen görs. /Karin Thorsell, redaktionen

   04 juni 2020
  • Elisabeth Arbin, Förbundssekreterare Sveriges Ingenjörers förbundskansli

   Hej Mikaela,
   Villkoren för Inkomstförsäkringen har inte ändrats, vilket är viktigt att komma ihåg ur två aspekter. Dels är det viktigt att alla medlemmar som har betalat till inkomstförsäkringen inte ska få sämre villkor än vad vi har lovat om de behöver utnyttja försäkringen. Dels så omfattas även de nya medlemmarna av kvalificeringsperioden på 12 månader.
   A-kassans tillfälligt höjda ersättningar är ett välkommet bidrag, men kommer inte att täcka för det ökade tryck som vårt scenario för 2021 om en arbetslöshet bland medlemmarna på 3,8 procent innebär. Våra medlemmar tjänar i snitt betydligt över både det tidigare och det tillfälliga nu gällande taket i a-kassan.
   Det finns fler frågor & svar på vår webb länk

   Med vänlig hälsning, Elisabeth

   04 juni 2020
 • Birgitta

  Jag har varit medlem i 25 år. Jag tycker inte att den här höjningen är OK och funderar på att lämna förbundet.

  04 juni 2020
 • Peter Bengtsson

  Kan inte tycka detta är Ok och schysst mot era ”gamla” medlemmar. Helt plötsligt har vi en kris och folk börjar tänka på sina jobb. Nu vill man helt plötsligt vara med i fack och försäkringar, sådant som man skrattade åt och tyckte var onödigt för någon månad sen. Då såg man avhoppen från facket som den bästa lönehöjning man fått. Så varför skall vi som alltid varit anslutna behöva betala för dessa. Sånt här gör att man börjar tänka på att hoppa av facket och teckna en egen försäkring. Detta bör ni lösa inom organisationen och inte belasta era medlemmar.

  04 juni 2020
  • Elisabeth Arbin, Förbundssekreterare Sveriges Ingenjörers förbundskansli

   Hej Peter,
   Jag har full förståelse för att du som ”gammal” medlem reagerar. Men det är viktigt att komma ihåg att villkoren för Inkomstförsäkringen inte har ändrats just för att ni som varit medlemmar sedan länge inte ska få lägre utbetalningar än vad ni har lovats om ni behöver utnyttja försäkringen . Dessutom omfattas även de nya medlemmarna av kvalificeringsperioden på 12 månader och har alltså inte någon gräddfil in i inkomstförsäkringen.
   Det finns fler frågor & svar på vår webb, https://www.sverigesingenjorer.se/medlemskap/medlemsservice/fragor-och-svar-om-medlemskapet/
   Med vänlig hälsning, Elisabeth

   04 juni 2020
 • Bengt

  Om jag förstått saken rätt så är kassorna redo att _också_ höja avgiften. Kaka på kaka med andra ord. Jag skulle hellre se att ni kapade lite på er egen övervikt och jämkade de 100kr med att dra ner 100kr i verksamheten. Jag är övertygad om att det finns områden inom er egen verksamhet som kan ifrågasättas om de skall finansieras just nu under krisen.

  04 juni 2020
  • Christine Billstein

   Hej, Vi som har jobbet kvar har troligen råd att betala 100 SEK extra per månad. Det finns säkerligen besparingar att göra inom förbundet men att stödja de som eventuellt blir arbetslösa är för mig en självklarhet.
   Christine

   04 juni 2020
  • Åsa, Sveriges Ingenjörers förbundskansli

   Hej Bengt,
   Som Ulrika säger i intervjun så finns det helt enkelt inte utrymme i verksamheten att få fram de 232 miljonerna genom att skära ned i verksamheten. Vi har ställt om de delar av verksamheten där det har varit möjligt för att kunna ge våra medlemmar det ökade stöd som de behöver nu . Där den extra medlemsavgiften till inkomstförsäkringen är en del i det.

   04 juni 2020
   • Roger

    Vilka nedprioriteringar och besparingar har ni gjort centralt för att styra om till behovet av ökat stöd? Hur stor del av er budget har stuvats om på detta vis?
    Borde finnas massor av aktiviteter som bör parkeras vid en kris som denna.

    04 juni 2020
   • Jimmy

    Jag är också intresserad av att se faktiska siffror över hur ni ställt om i verksamheten i samband med coronakrisen.

    04 juni 2020
    • Elisabeth Arbin, Förbundssekreterare Sveriges Ingenjörers förbundskansli

     Hej Roger och Jimmy,
     Vi har omfördelat kansliets resurser för att hantera det kraftigt ökade antalet inkomna ärenden till följd av Coronapandemin. Nedskärningar i verksamheten skulle dock negativt påverka våra möjligheter att ge fullgod service till medlemmarna. 

     Vill ni ha mer information om höjningen hör av er på telefon till kansliet 08 613 80 00.

     Med vänlig hälsning, Elisabeth

     05 juni 2020

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar