”Hos oss är lön och karriär inte det viktigaste”

– Lön är ingen drivkraft hos oss. Vi byter lönen mot något annat som också är värdefullt, säger Matilda Höök på konsultföretaget iTid. Foto: Anna Nyström

Inga chefer, samma lön för alla och semester när man vill. Konsultföretaget iTid har valt en annorlunda väg för att skapa en arbetsplats där balans i livet väger tyngre än titel och karriär.

På iTid finns det ingen onödig hierarki. Förutom styrelse och ledning utgörs organisationen av processledare och kontorsansvariga. Personalansvar har företagets vd, Fredrik Johansson. Men det som är unikt för iTid är att de inte har några chefer, bara ledare.

– Istället för karriärvägar, titlar och positioner organiserar vi oss utifrån varandras styrkor. Vi är inte anställda för en viss position utan för att vi har en kompetens som vi kan bidra med, berättar Matilda Höök som är kontorsansvarig för Umeåkontoret.

Trött på maktspelet

Företaget grundades 2004 och har sedan starten haft ett fokus på att bygga ett företag där medarbetarna mår bra och kan utvecklas i sin yrkesroll. Här arbetar 29 konsulter med specialistkunskap inom bland annat planering, automatisering, hållbarhetsfrågor och flödeseffektivitet. De flesta är civilingenjörer, fyra har även en doktorstitel.

Om iTid

Arbetar med verksamhetsutveckling på konsultbasis inom både privat och offentliga sektor med fokus på att förbättra processer och flöden.

De anställda är alla seniora konsulter, främst civilingenjörer, med erfarenhet från tillverkande industri.

Totalt arbetar 29 personer i företaget som har kontor i Luleå, Skellefteå, Umeå och Sandviken.

Matilda Höök är civilingenjör inom väg- och vatten och har en doktorsexamen i industriellt byggande och Lean kultur. Tidigare arbetade hon inom byggbranschen, men för fyra år sedan började hon på iTid.

– Jag var less på politiken inom de stora företagen och trögheten i att få något gjort. Här kan jag fokusera mer på det som gör arbetet kul. Vi jobbar tillsammans mot samma mål och hjälps åt för att göra det så bra som möjligt.

Kräver en viss personlighet

Chefslösheten innebär att alla styr över sin egen tid, planerar sin semester och kan anpassa jobbet beroende på hur livssituationen ser ut för tillfället. Men friheten innebär också ett stort eget ansvar.

– Den här arbetsmodellen kräver till hundra procent en viss typ av person. Det måste vara någon som gillar att jobba fritt, har ett stort eget driv och och tar ansvar för kundprojekten. Jag tror att vi alla skulle kunna vara egna företagare, men vi ser fördelarna med att jobba tillsammans.

Att alla har samma lön innebär att man slipper diskussioner där anställda ska mätas mot varandra. Istället jobbar alla för att företaget som helhet ska gå bra.

Även ute på konsultuppdrag jobbar de gärna tillsammans, bland annat för att lära av varandra och få förståelse för varandras kompetens. De delar även med sig av goda exempel och sprider erfarenheter till varandra vid gemensamma möten mellan kontoren som de har varje månad.

Kan visa sig svag

Matilda Höök konstaterar att det finns en tillit inom företaget och att hon alltid kan bolla sina tankar och funderingar med både kollegor och sin vd, även när arbetet känns tufft.

– Vi har stor trygghet i varandra, det är ingen svaghet att visa sig svag. Vi kan vara öppna med våra utmaningar och be om hjälp när vi behöver det, vilket är otroligt skönt, säger hon.

– Vi tror att om vi mår bra, har ett bra arbetsklimat och trivs med våra liv så levererar vi också bättre resultat till våra kunder, säger Matilda Höök.

Till skillnad från andra som har sina värderingar i ramar på väggen så är värderingarna levande i vardagen på iTid. ”Balans i livet” och ”Vi inte jag” är de två viktigaste värderingarna som de pratar om vid varje veckomöte.

Att ha kul på jobbet och att det arbete de gör för sina kunder leder till konkret förändring är viktigt. De tror på visionen ”En framtid där vi bor” och om det arbete som utförs inte leder till nytta så gör de hellre något annat av sin tid. Att göra en förstudie eller analys är till exempel inte något uppdrag de tar på sig, om de inte också får vara med och driva igenom förändringarna.

– Vi brukar säga att vi är ”Bra folk som kan”. Vi har kompetensen, man kan lita på oss och vi är inte heller rädda för att jobba hårt och få lite skit under naglarna, förklarar Matilda Höök.

Samma lön som vd:n

En av de saker som kanske sticker ut mest hos iTid är att har alla samma lön, även vd:n Fredrik Johansson som precis som alla andra arbetar som konsult. Detta är något som både provocerar och är svårt att greppa för utomstående och en av de tuffaste utmaningarna när de ska rekrytera.

– Hos oss får du inte den bästa lönen, de flesta har till och med gått ned i lön när de börjat arbeta hos oss. Det är viktigt att nya förstår hur vi tänker och också vill jobba så här. Därför tar en rekrytering ofta lång tid, ibland upp till ett år förklarar Matilda Höök.

Konsulterna på iTid jobbar gärna tillsammans, för att lära av varandra och få förståelse för varandras kompetens.

Att alla har samma lön innebär att man slipper diskussioner där anställda ska mätas mot varandra. Istället jobbar alla för att företaget som helhet ska gå bra. Idén är att detta främjar samarbete och i längden leder till bättre resultat. Eftersom alla uppföljningsmål och mätetal bygger på den gemensamma prestationen är det också logiskt att alla får samma ekonomiska belöning för sitt arbete och ingen tycker att det sättet att fördela lönen är orättvist.

– Till skillnad från många konsultbolag mäter vi inte beläggningsgrad på individnivå för att visa vem som har fakturerat mest och är hjälte i bolaget. Vi vet att livspusslet ser olika ut under olika faser i livet och att alla därför inte alltid kan leverera lika mycket varje månad, säger Matilda Höök.

Delar på årlig bonus

Istället ser de till totalen och försöker jämna ut beläggningen så alla har lagom att göra.

Matilda Höök. Foto: Anna Nyström

– Många av våra konsulter vill leverera mycket, men det kan lätt tippa över i stress och en ohållbar arbetsbörda. Därför är det viktigt att följa beläggningsgraden, hamnar vi för högt över en längre period måste vi fördela om arbetsuppgifterna.

Grundlönen på iTid ligger i nivå med medianlönen för en civilingenjör i landet. Lönen revideras årligen utifrån den nivå som kollektivavtalet ger i generell höjning. Förutom lön delar de anställda en årlig bonus som baseras på resultatet. De som arbetat längre än fem år på företaget får dock en extra bonus.

Lön är ingen drivkraft

Matilda Höök konstaterar att många ställer sig frågande till hur man kan driva ett företag där den nyanställda kommer in på samma lön som vd:n. ”Vad är det som driver er?” är den vanligaste frågan de får.

– Lön är ingen drivkraft hos oss – vi byter lönen mot något annat som också är värdefullt. Vi har intressanta uppdrag, vi får belöning när vi gör något bra för våra kunder och uppmuntras till att hitta balans i livet. Vi tror att om vi mår bra, har ett bra arbetsklimat och trivs med våra liv så levererar vi också bättre resultat till våra kunder, förklarar Matilda Höök.

Anna Nyström

Kan du tänka dig att jobba på ett företag där alla har samma lön, om det gör att ni slipper stress och konkurrens mellan kollegor?

View Results

Loading ... Loading ...

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar