Arbetstid och stress blir viktiga frågor i statens avtalsrörelse

Under 2018 arbetade ingenjörerna inom akademin 200 timmar övertid, det vill säga ungefär fem veckor. Foto: Getty Images.

Större inflytande, bland annat över arbetstiden, blir en viktig fråga i förhandlingarna om ett nytt avtal för akademikerna inom staten. Den 22 september överlämnar Saco-S avtalskraven till Arbetsgivarverket.

Coronapadenmin som bröt ut i våras sköt upp avtalsrörelsen på hela arbetsmarknaden. Några månader försenat är det snart dags att börja förhandla avtalet inom staten. Den 22 september utbyter Saco-S och Arbetsgivarverket sina yrkanden.

Andreas Nyström, chef för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer, kan inte avslöja exakt vika krav facken ställer i årets förhandlingar men han pekar på ett område där man vill se förbättringar.

Frågor som handlar om anställdas inflytande, bland annat över sin arbetstid är viktiga för akademikerna inom staten, säger han.

Coronapandemin har inneburit en stor arbetsbelastning för många, inte minst för lärarna på universitet och högskolor.

Där har man visat en enorm förmåga till snabb förändring. Undervisningen har ställt om, digitaliserats och tagit kliv på bara några månader, som normalt tar flera år. Det har förstås varit krävande, säger han.

Mycket övertidsarbete

Övertid och stress har länge varit ett stort arbetsmiljöproblem inom högskolan och Sveriges Ingenjörers löneenkät visar att ingenjörer på universitet och högskolor arbetar mer övertid än någon annanstans. Under 2018 arbetade ingenjörerna inom akademin 200 timmar övertid, det vill säga ungefär fem veckor.

Andreas Nyström anser att den höga arbetsbelastningen är en fråga som inte kan lösas enbart inom ramen för kollektivavtalet. Ett problem är det så kallade effektiviseringsbidraget som lett till att statens anslag till högre utbildning successivt har urholkats sedan mitten på 1990-talet. En utredning från Sulf visade för två år sedan att högskolor och universitet behöver ytterligare sju miljarder kronor för att nå samma ersättningsnivå per student som i mitten av 90-talet.

Det här leder både till kvalitetsproblem, stress och dålig arbetsmiljö, säger Andreas Nyström.

Sifferlöst avtal

Sveriges Ingenjörer har omkring 12 000 medlemmar som är anställa inom staten. Kollektivavtalet förhandlar förbundet tillsammans med andra Sacoförbund inom den gruppering som kallas för Saco-S. Tillsammans företräder Saco-S nästan
90 000 akademiker.

Avtalet är ett sifferlöst tillsvidareavtal vilket innebär att det inte upphör ett visst datum utan löper på tills parterna avtalar om något annat. Villkoren i avtalet omförhandlas regelbundet och tanken med tillsvidareavtal är att skapa mer stabila förutsättningar för ett långsiktigt arbete med löner och anställningsvillkor.

Den 29 september kommer fackens avtalskrav till Arbetsgivarverket att bli offentliga.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnar långt ner på lönelistan i en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar