Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenArbetstid och stress blir viktiga frågor i statens avtalsrörelse

Arbetstid och stress blir viktiga frågor i statens avtalsrörelse

Större inflytande, bland annat över arbetstiden, blir en viktig fråga i förhandlingarna om ett nytt avtal för akademikerna inom staten. Den 22 september överlämnar Saco-S avtalskraven till Arbetsgivarverket.

Coronapadenmin som bröt ut i våras sköt upp avtalsrörelsen på hela arbetsmarknaden. Några månader försenat är det snart dags att börja förhandla avtalet inom staten. Den 22 september utbyter Saco-S och Arbetsgivarverket sina yrkanden.

Andreas Nyström, chef för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer, kan inte avslöja exakt vika krav facken ställer i årets förhandlingar men han pekar på ett område där man vill se förbättringar.

Frågor som handlar om anställdas inflytande, bland annat över sin arbetstid är viktiga för akademikerna inom staten, säger han.

Coronapandemin har inneburit en stor arbetsbelastning för många, inte minst för lärarna på universitet och högskolor.

Där har man visat en enorm förmåga till snabb förändring. Undervisningen har ställt om, digitaliserats och tagit kliv på bara några månader, som normalt tar flera år. Det har förstås varit krävande, säger han.

Mycket övertidsarbete

Övertid och stress har länge varit ett stort arbetsmiljöproblem inom högskolan och Sveriges Ingenjörers löneenkät visar att ingenjörer på universitet och högskolor arbetar mer övertid än någon annanstans. Under 2018 arbetade ingenjörerna inom akademin 200 timmar övertid, det vill säga ungefär fem veckor.

Andreas Nyström anser att den höga arbetsbelastningen är en fråga som inte kan lösas enbart inom ramen för kollektivavtalet. Ett problem är det så kallade effektiviseringsbidraget som lett till att statens anslag till högre utbildning successivt har urholkats sedan mitten på 1990-talet. En utredning från Sulf visade för två år sedan att högskolor och universitet behöver ytterligare sju miljarder kronor för att nå samma ersättningsnivå per student som i mitten av 90-talet.

Det här leder både till kvalitetsproblem, stress och dålig arbetsmiljö, säger Andreas Nyström.

Sifferlöst avtal

Sveriges Ingenjörer har omkring 12 000 medlemmar som är anställa inom staten. Kollektivavtalet förhandlar förbundet tillsammans med andra Sacoförbund inom den gruppering som kallas för Saco-S. Tillsammans företräder Saco-S nästan
90 000 akademiker.

Avtalet är ett sifferlöst tillsvidareavtal vilket innebär att det inte upphör ett visst datum utan löper på tills parterna avtalar om något annat. Villkoren i avtalet omförhandlas regelbundet och tanken med tillsvidareavtal är att skapa mer stabila förutsättningar för ett långsiktigt arbete med löner och anställningsvillkor.

Den 29 september kommer fackens avtalskrav till Arbetsgivarverket att bli offentliga.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.