96 procent på Scania vill jobba hemifrån efter pandemin 

Nästan alla akademiker på Scania vill jobba hemifrån i viss eller stor utsträckning efter pandemin, visar en enkät som Akademikerföreningen på företaget har gjort. Nu uppmanar man Scania att ta till sig av det som fungerat bra och att jobba på det som behöver förbättras.

Akademikerföreningen på Scania har drygt 3 000 medlemmar. 1 143 av dem har svarat på enkäten om hur de ser på hemarbetet nu och framöver.

Där framgår att 7 procent vill jobba hela eller nästan hela sin arbetstid hemifrån, 34 procent vill jobba mer än hälften av arbetstiden hemifrån, 55 procent vill jobba mindre än halva tiden hemifrån och 4 procent vill inte jobba hemifrån alls.

Hur mycket vill du jobba hemifrån i framtiden?

Bettina Kylefors

Bettina Kylefors

– Det är överraskande att det är så många som vill jobba mer än halva sin arbetstid hemma, många chefer också, säger Bettina Kylefors, ingenjör och förtroendevald kanslist för Akademikerföreningen på Scania.

I dag jobbar olika personer och enheter olika mycket på distans. Det är tydligt i enkäten att de som jobbar mycket på distans vill fortsätta med det och de som jobbar mindre på distans vill jobba mindre hemifrån också framöver.

I enkäten framkommer också att:

  • 62 procent kan fokusera bättre eller delvis bättre vid hemarbete än på kontoret. 22 procent fokuserar lika bra hemma som på kontoret och 14 procent fokuserar sämre hemma.
  • Cirka 35 procent tycker att det är svårare att få tag på information och personer. Cirka 50 procent tycker att det är oförändrat.
  • 78 procent tycker att arbetsplatsen hemma är sämre eller delvis sämre för att undvika fysiska besvär. Stolen, skärmen och bordet är det de flesta behöver förbättra. En vanlig kommentar är att man inte har plats för en avskärmad arbetsplats hemma.
  • 54 procent känner sig mer ensamma vid hemarbete.
  • 49 procent har bättre balans mellan arbete och fritid. 14 procent har delvis sämre eller sämre balans, medan resten, 37 procent, inte upplever någon skillnad.
  • 42 procent upplever att de rör på sig och motionerar mer, medan 27 procent rör sig och motionerar mindre. Det finns ett samband mellan mer motion och att jobba mer hemifrån.

Chefer gillar också hemarbete

Av dem som svarat på enkäten är 177 personer chefer. Av dem är det 32 procent som vill jobba mer än halvtid hemifrån framöver.

– Tidigare har inställningen varit att chefer måste vara på plats för att vara bra chefer, men det här öppnar för en mer flexibel syn, att chefer kan jobba hemifrån eller på deltid. Att så många vill det här betyder att det fungerar att göra det.

Kontakt med kollegor påverkar mycket

I enkäten har medlemmarna i Akademikerföreningen fått svara på om de har regelbunden kontakt med sina kollegor. Cirka 46 procent svarar att de har lika bra, eller bättre kontakt med kollegor än på kontoret, medan cirka 53 procent har delvis sämre eller sämre kontakt än på kontoret.

Jag har regelbunden kontakt med mina kollegor

Och enkätsvaren visar att regelbunden kontakt med kollegor har stor påverkan på hur hemarbetet upplevs. De som har regelbunden kontakt upplever att hemarbetet fungerar bra i större omfattning. De som svarat att kontakten med kollegor är sämre eller delvis sämre vid hemarbete uppger i stället sämre trivsel och arbetsresultat.

Därför behöver Scania förbättra och förstärka kontakten med kollegor vid hemarbete, tycker Akademikerföreningen.

På senare tid har det kommit rapporter om att psykisk ohälsa ökar under pandemin. Bettina Kylefors menar att också här är regelbunden kontakt avgörande.

– Svårigheten är att chefer har svårare att upptäcka psykisk ohälsa på distans. Därför är det viktigt att ha extra tillfällen när man kan prata om annat än jobbet, när man kan fråga hur det är.

Tänka särskilt på yngre och nyanställda

I enkäten visar personer under 30 år en mer negativ inställning till hemarbete.

– Därför behöver man vara extra noga med bra kontakt med dem, säger Bettina Kylefors.

Men hon påpekar att det inte bara behöver vara åldern som påverkar, utan att det kan handla om att man är ny i företaget.

– Det vet vi inte, enkäten är inte utformad så att det går att se, men troligen är det nyanställda som ännu inte har kontaktnät och inte är så självgående än. Och då behövs extra insatser.

Inte vara låst till kontoret

Sammanfattningsvis tycker Akademikerföreningen att erfarenheterna visar att det går att vara flexibel med var och när man jobbar och att Scania borde dra nytta av det positiva som kommit fram.

– Det här borde ändra synen på var man jobbar. Att man inte behöver vara låst till kontoret utan kan vara flexibel om var och när man jobbar. Vi ser i enkäten att det inte finns en modell som passar alla utan det behöver anpassas utifrån individen och verksamheten.

Läs vad HR på Scania säger om hemarbete efter pandemin: Scania: Vill möta medarbetarnas önskemål att jobba hemifrån 

Karin Thorsell

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
  • Bildade förening: ”Vår röst väger tyngre nu”

    Bildade förening: ”Vår röst väger tyngre nu”

    Att samarbeta kan vara en lösning för att bli starkare i det fackliga arbetet. Det är något som förtroendevalda på Vinnova och i Nyköpings kommun tagit fasta på.
  • Då är det mer effektivt att jobba hemma

    Då är det mer effektivt att jobba hemma

    Hur påverkar distansarbete myndigheternas effektivitet? Varken positivt eller negativt, visar en granskning från Riksrevisionen. Däremot finns det ett samband mellan kontorets utformning och prestation.
Bildade förening: ”Vår röst väger tyngre nu”

Bildade förening: ”Vår röst väger tyngre nu”

Att samarbeta kan vara en lösning för att bli starkare i det fackliga arbetet. Det är något som förtroendevalda på Vinnova och i Nyköpings kommun tagit fasta på.
Fler artiklar