Hon sprider smarta knep för en grönare livsstil via sin podcast

– Jag vill ge lyssnarna tillgång till konkreta nycklar och visa att det är både enkelt och roligt att leva hållbart, och att en hållbar livsstil även ökar vårt välbefinnande, säger Pernilla Eriksson.

Det krävs inga gigantiska förändringar för att leva hållbart. Använd din kreativitet, börja med något enkelt och testa dig fram. Det är uppmaningen från Pernilla Eriksson, ingenjören som startat en podd som hon hoppas kan inspirera fler till en grönare livsstil.

Green Hacks Scandinavia heter podden som Pernilla Eriksson startade för drygt ett halvår sedan. Som namnet antyder vill hon visa att det inte behöver vara krångligt leva hållbart, att små enkla knep i vardagen kan göra stor skillnad.

– Det kan ibland vara svårt att veta vilka val som är hållbara. Jag vill ge lyssnarna tillgång till konkreta nycklar och visa att det är både enkelt och roligt att leva hållbart, och att en hållbar livsstil även ökar vårt välbefinnande.

Inspirerar fler att göra medvetna val

Pernilla Erikssons podd heter Green Hacks Scandinavia.

Pernilla Eriksson är civilingenjör inom industriell ekonomi. Till vardags jobbar hon med globala hållbarhetsfrågor inom transportsektorn. Att involvera och engagera andra inom hållbarhet är något som driver henne både privat och på arbetet. Men hon har även insett att det inte räcker med ord och argument. För att förändra ett beteende måste vi få möjlighet att själva påverka hur det ska gå till. Och allt börjar med kunskap.

– Det finns väldigt mycket fakta, men den är inte alltid så lättillgänglig. Samtidigt är det bekvämt att fortsätta göra som man alltid har gjort. Därför finns det ett behov av att prata om miljö, ekosystem och social hållbarhet på ett enkelt och inspirerande sätt så att vi själva kan göra mer medvetna val.

Börja med att våga fråga

Det var också anledningen till att Pernilla Eriksson startade podden. Huvudkonceptet innebär samtal med klimathjältar och experter som förklarar och ger smarta tips på hur man kan tänka för att göra mer medvetna val. Samtalen har handlat om bland annat positivt ledarskap, kemikalier i vår vardag, och bevarandet av biodiversitet. Ett avsnitt tar upp hur man kan jobba med kommunikation som redskap för att förändra beteenden och låsa upp hållbarhetsengagemang hos andra.

Fyra tips för en mer hållbar livsstil

  1. Ställ frågan. Var nyfiken, fråga och visa att du vill göra ett medvetet val. Börja söka kunskap, läs på fakta, lyssna på poddar, läs artiklar och ta del av information från trovärdiga källor.
  2. Bli en cirkulent. Köp begagnat eller låna istället för att köpa nytt, skicka vidare istället för att slänga bort och ge saker nytt liv genom att laga eller återanvända det som gått sönder.
  3. Rösta med plånboken. Välj bort produkter som inte håller måttet, som innehåller hormonstörande kemikalier eller produceras med bekämpningsmedel som stör ekosystem. Läs innehållsförteckningar, kolla efter klimat-, rättvise- och ursprungsmärkningar och välj ekologiskt. Naturskyddsföreningen har bra tips.
  4. Se över din kost. Välj mer växtbaserad mat. Börja med att testa ett nytt recept och prova dig fram. Dela recept med vänner och ha kul på vägen.

– En snabb klimatomställning är nödvändig och vi rör oss just nu inte i rätt riktning.  Vi behöver en exponentiell klimatomställning och behöver därför bli fler som tar steg i rätt riktning, förklarar hon.

För den som tycker det är svårt att veta var man ska börja är hennes enkla tips att att våga börja ställa frågor.

– Fråga, var nyfiken. Bara genom att vi ställer frågan gör vi skillnad. Fråga om räkorna på restaurangen är MSC-märkta och om hormonstörande kemikalier finns i dina hudvårdsprodukter. Om vi som konsumenter väljer att blunda är risken att företag och makthavare också gör det.

Vad gör dig lycklig?

Om man vill göra någon förändring, oavsett om det är på jobbet eller på arbetsplatsen, är det också klokt se till helheten och satsa på den förändring som ger störst effekt. Reser du mycket, äter du mycket kött eller handlar du mycket kläder? Tänk igenom hur du påverkar och vilken liten förändring du skulle kunna börja med. Ta gärna hjälp av WWF:s klimatkalkylator för att se var din största påverkansmöjlighet finns, tipsar Pernilla Eriksson

– Tänk inte att du ska förändra allt på en gång. Börja med att prova ett nytt vegetariskt recept, köp den nya jackan på second hand eller ta cykeln till affären. Och se till att göra det på ett nyfiket sätt och ha kul under tiden.

I podden pratar Pernilla Eriksson också om sambandet mellan lycka och en hållbar livsstil.

– Se över dina prioriteringar, vad ger mest energi och vad är värdeskapande i ditt liv? Jag tror att många nu under pandemin har upptäckt hur mycket vi gör som vi egentligen klarar oss utan och jag hoppas att det också har gett oss möjlighet att reflektera över vad som är viktigt i livet. Att vi lär oss att uppskatta det vi redan har istället för att tänka att lycka bara kommer i framtiden.

Når ut i hela världen

Green Hacks Scandinavia har lyssnare i både USA och Australien. Att podden är på engelska är ett sätt att skapa ambassadörer för hållbarhet även utanför Sveriges gränser.

– Vi behöver bli fler som vill vara med och påverka, både i privatlivet och i arbetslivet. Att komma med ett förbättringsförslag på arbetsplatsen kan kanske göra stor skillnad. Men även små förändringar i vardagen gör skillnad i det långa loppet, poängterar hon.

3 kommentarer

  • Ola Eriksson

    Inspirerande! Frågan är dock vilken nivå på kunskaper och ifrågasättande man kan förvänta sig av ”gemene man/kvinna” när det är så stora förändringar som behövs? En annan tanke är att en ”hållbar” nivå på CO2-utsläpp sägs vara 1 ton per år, och det motsvarar vad var och en får bära bara för att vi ska ha ett fungerande samhälle (alla infrastruktur och samhällsservice). Hur tänker du kring detta? 🙂

    01 februari 2021
  • Anna Karin Wennersand

    Jätteintressant, härligt med inspirerande och engagerade unga mnniskor:) Bra jobbat!

    10 december 2020
    • Pernilla Eriksson

      Tack för fina ord Anna Karin! 🙂

      11 december 2020

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar