De får löneförhöjning retroaktivt från tidigare datum än november

Ericsson, Westinghouse och OKG
Foto: Leif Ingvarsson/ Mostphotos (Ericsson), Westinghouse och Sten-Åke Stenberg/ Mostphotos (OKG).

I vanliga fall gäller lönerevisionen i avtalen från 1 april och betalas retroaktivt när löneprocessen är klar. I och med pandemin är det i stället 1 november som gäller. Men lokalt går det att göra andra överenskommelser. Här är tre företag som gjort det – på olika sätt.

Pandemin gjorde att 2020 års avtalsrörelse sköts fram och att de gamla kollektivavtalen förlängdes fram till november. Fackens linje var att nya löner ändå skulle betalas ut retroaktivt från 1 april, men det kravet gick arbetsgivarna inte med på.

Märket blev 5,4 procent inklusive en avsättning till deltidspension på 0,4 procent. Lönenivåerna är fördelade på 2,8 procent vid första revisionen den 1 november 2020 och 2,2 procent vid andra revisionen 1 april 2022.

Men Sveriges Ingenjörer slog också fast att det lokalt går att komma överens om bättre villkor utifrån de egna förutsättningarna.

Nu pågår förhandlingar på många företag, men några är redan klara. Och bland dem har vi pratat med tre där man fått igenom löneökningar retroaktivt från ett tidigare datum än från november.

Har gått väldigt bra för Ericsson

På Ericsson har löneförhandlingarna mellan fack och arbetsgivare precis blivit klara.

– Vårt ingångskrav var att det skulle vara retroaktivitet från 1 april. Och det är enkla motiv: Det har gått så väldigt bra för Ericsson. Man har höjt aktieutdelningen och maximerat bonusen till dem som har incentive-program. Att då inte låta ingenjörerna få del av det vore orimligt, säger Lars-Åke Ekdahl, ordförande i Akademikerföreningens löneförhandlingsgrupp inom Ericsson.

Löneökningen blev 4 procent för de första 17 månaderna (november 2020–mars 2022), plus 2 procent som ska betalas ut som ett engångsbelopp för april–oktober 2020. De individuella lönesamtalen startar nu i februari och höjningen betalas troligen ut i maj.

4 procent är mer än de 2,8 procenten i kollektivavtalets första del.

– Ja, företaget vill gärna se det så, att vi fick mer. Men det är ju egentligen för två år, så vi hade hellre sett en högre siffra. Men i stort är vi nöjda. Vi har sett andra företag som inte lyckats lika bra.

Svart på vitt i det lokala avtalet

Kärnkraftsbolaget OKG i Oskarshamn ägdes tidigare av E.ON och för hela företaget fanns ett lokalt avtal som gäller utöver kollektivavtalet. Efter att OKG såldes till Uniper har man behållit det lokala avtalet och det finns också kvar på E.ON.

Och det visade sig ge en extra fördel just i år.

– I vårt lokala avtal står det klart och tydligt att det ska vara lönerevision varje år och att lönerna gäller 1 april till 31 mars, säger Magnus Nicklasson, ordförande för Akademikerföreningen på OKG i Oskarshamn.

Andra år sticker den delen inte ut eftersom det brukar gälla för alla, men i år innebär det att de nya lönerna gäller från just 1 april, trots att kollektivavtalet säger 1 november. Det innebär också att det blir en lönerevision igen 2021.

Trots att nivån i kollektivavtalet inte blev klar förrän i november hade alla på OKG sina lönesamtal i våras och när kollektivavtalet var klart betalades höjningen ut retroaktivt på decemberlönen. Magnus Nicklasson tror att nivån blev ungefär som den som bestämdes i de centrala avtalen, men man har också möjlighet att justera vid lönesamtalet i vår.

– Jag tror att alla är nöjda, att få lönen retroaktivt är trevligt, säger han.

Accepterade två månader

På Westinghouse fick man inte igenom att de nya lönerna ska gälla från april. Men två månader tidigare fick man, alltså från 1 september.

– Vi gick ut med våra krav där ett var att vi ville att lönerna skulle gälla från 1 april. Företaget kom tillbaka och föreslog att ta det från 1 september. De erbjöd det till alla facken, fastän det bara var vi i Akademikerföreningen som haft kravet, säger Eva Brischetto som förhandlade för Akademikerföreningen på Westinghouse tillsammans med Peter Kross.

Hon är osäker på om det var Akademikerföreningens krav som fick arbetsgivaren att erbjuda retroaktivitet från september eller om man tänkt erbjuda det från början, som ett sätt att visa välvilja. Därför är hon tveksam till att skryta om framgång i förhandlingarna.

– Men antalet månader var inte det viktigaste kravet, så vi accepterade 1 september, säger Eva Brischetto.

Viktigast var i stället att få upp lönenivåerna, men där slutade förhandlingarna i oenighet. Men en del kommer man att jobba vidare med. Flera medlemmar har nämligen tagit upp med facket att de fått ny befattning under året men fått veta att de inte får högre lön förrän vid nästa lönerevision.

– Det visade sig att HR:s bild är att man ofta gör justeringar, men att vi anser att det skett i lägre grad än vi skulle vilja, säger Eva Brischetto.

Det här är man nu överens om att ta tag i. Tanken är att tillsammans med företaget ta fram en tydlig process för vad som ska gälla, och få en gemensam faktagrund att stå på i sådana diskussioner framöver.

2 kommentarer

  • Lars

    Dags att lämna processavtalen. I IT-branschen med multinationella jättar så funkar det som tak, ett max, oavsett hur bra bolagen går. Dags att återgå till pottavtal, med realistiska pottar, inte dagens skämt. Diffen mellan en nyexad och en med 20 års erfarenhet är idag löjligt låg.

    09 februari 2021
  • Torsten Svärd

    Lite typisk, att få avancera inom företaget måste ju betyda att man behövs, annars skulle man få stanna på sin gamla post. Men snacka lön? Nä-nä. Vänta till den vanliga lönerevisionstidpunkten och slåss om utrymmet med alla andra som kanske också gjort ett bra jobb. Märket framför allt.
    Alltså är det enda raka att byta arbetsgivare, kanske kul men inget företaget tjänar på i detta läge.

    04 februari 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Kolla och ändra i din tjänstepension på en ny sajt

Kolla och ändra i din tjänstepension på en ny sajt

Den 11 mars flyttar allt innehåll från Collectum till Avtalat. Där hittar tjänstemän i privat sektor information om sin tjänstepension, väljer förvaltare, efterlevandeskydd och kan ställa frågor.
Fler artiklar